Licitaţia de Mărţişor Artmark, pe 23 şi 24 februarie, în Capitală

Peste 100 de picturi şi sculpturi de mici dimensiuni, semnate de autori renumiţi, alături de piese decorative şi vinuri vor fi scoase la licitaţie, pe 23 şi 24 februarie, în Capitală, în cadrul celei de-a doua ediţii a Licitaţiei de Mărţişor a casei Artmark, informează un comunicat.

Urmărește
60 afișări

Licitaţia de Mărţişor se va desfăşura anul acesta în două seri, pe 23 şi 24 februarie, prima fiind dedicată picturii şi sculpturii, iar cea de-a doua, artei decorative, vinurilor de colecţie şi colecţiei de postmodernism "Petre Buzatov". În ambele seri, licitaţia va avea loc de la ora 19.30, la J.W. Marriott Grand Hotel.

Licitaţia de miercuri, intitulată "Mici opere ale marilor artişti" adună o selecţie remarcabilă de lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de artişti importanţi, printre care Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Dumitru Ghiaţă, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Francisc Şirato şi Nicolae Tonitza.

Piesa centrală a licitaţiei, ce cuprinde 109 loturi, este o operă rară semnată de Ion Andreescu, intitulată "Femei în parc" (ulei pe lemn, 26 x 35 cm). Aceasta este prima pictură a maestrului care apare pe piaţa vânzărilor publice de artă în ultimii patru ani, fiind estimată la o valoare cuprinsă între 75.000 şi 125.000 de euro.

Valoarea operei este cu atât mai mare cu cât face parte din seria lucrărilor de maturitate ale pictorului, fiind considerată una dintre cele mai bune realizări artistice ale lui Andreescu. Compoziţia "Femei în parc" a fost reprodusă şi menţionată în mai multe cărţi de istoria artei referitoare la opera maestrului, iar critici de renume i-au dedicat pagini de analiză, găsind-o evocatoare pentru transformarea picturii lui Andreescu în contact cu Şcoala de la Barbizon.

O altă vedetă a licitaţiei este portretul "Visare" (ulei pe lemn, 24 x 14 cm), realizat de Nicolae Grigorescu, provenit din colecţia "Ludovic Spiess". Profilul o reprezintă probabil pe Maria Dancu, soţia artistului, care i-a fost model în repetate rânduri. Valoarea lucrării scoase la vânzare în Licitaţia de Mărţişor este estimată între 25.000 şi 40.000 de euro.

Mai mult de jumătate din loturile licitaţiei au preţuri de pornire cuprinse între 100 şi 1.000 de euro. Valoarea totală a vânzărilor la care se aşteaptă organizatorii pentru această licitaţie este cuprinsă între 280.000 şi 460.000 de euro.

Evenimentul va continua pe 24 februarie, cu licitaţiile de artă decorativă, vinuri de colecţie şi cea a colecţiei de postmodernism "Petre Buzatov". În cadrul celei dintâi, va fi oferită o selecţie de obiecte de artă decorativă lucrate în metal preţios, sticlă şi porţelan, semnate de vestite ateliere europene, precum şi antichităţi.

Licitaţia vinurilor de colecţie va cuprinde 21 de loturi - vinuri româneşti datând din 1937 până în 1960 -, ale căror valori estimate merg de la 300 la 1.500 de euro.

Licitaţia colecţiei de postmodernism "Petre Buzatov" cuprinde lucrări de Ioan Gânju, Ioan Pacea - "Arbore înmugurind" (estimare: 2.000 - 4.000 de euro) -, Dimitrie Gavrilean - "Germinaţie" (3.000 - 6.000 de euro), "Alchimistul" (2.500 - 5.000 de euro) -, Dan Hatmanu, Corneliu Baba - "Veneţia (schiţă)" (900 - 1.600 de euro) -, Constantin Radinschi, Ion Irimescu şi Liviu Suhar, în total 18 loturi.

Toate loturile oferite în cele două zile de licitaţii vor putea fi admirate la J.W. Marriott Grand Hotel în perioada 19 - 24 februarie, între orele 11.00 - 21.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici