- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.03.2011, 16:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Licitaţia de Primăvară Artmark de miercuri a avut vânzări de peste 1,2 milioane de euro
Licitaţia de Primăvară Artmark de miercuri, în cadrul căreia s-a stabilit un nou record pe piaţa de artă românească, prin vânzarea unui tablou de Nicolae Grigorescu cu 230.000 de euro, a avut vânzări totale de 1.268.575 de euro şi a realizat o rată de adjudecare de 95%, informează un comunicat.
Urmărește
15 afișări
Seara de miercuri a fost una istorică pentru piaţa românească de artă: Licitaţia de Primăvară 2011, organizată de casa Artmark în Capitală, a obţinut încasări totale de 1.268.575 de euro - după ce Licitaţia de Iarnă 2010 a depăşit pentru prima dată pragul psihologic de 1 milion de euro - şi a schimbat clasamentul celor mai scumpe opere de artă vândute în România.
Două tablouri de Nicolae Grigorescu au fost adjudecate, de acelaşi cumpărător, pentru sumele de 200.000 de euro, respectiv 230.000 de euro. Aceste lucrări ocupă în prezent primele locuri în topul celor mai bine vândute opere pe piaţa de artă românească.
O operă importantă în creaţia lui Nicolae Grigorescu, pictura "Cârciumă la Rucăr", provenită din colecţia lui Ion Luca Caragiale, ilustrând o scenă caracteristică pentru satul românesc tradiţional a stat, printre alte lucrări de prestigiu, în centrul atenţiei licitatorilor. Estimată la o valoare cuprinsă între 80.000 - 140.000 de euro, lucrarea a fost disputată de şase participanţi, trei prin telefon şi trei licitând din sală sau prin reprezentanţi prezenţi în sală. Aceştia s-au întrecut în oferte timp de mai bine de trei minute, paletele de licitaţie fiind ridicate de nu mai puţin de 34 de ori. La cel de-al 28-lea pas, au rămas în competiţie doar doi participanţi. Ciocanul a căzut la pasul nr. 34, la valoarea de 230.000 de euro, în aplauzele întregii săli. Tabloul a urcat în fruntea clasamentului celor mai scumpe picturi vândute pe piaţa românească de artă, fixând totodată un nou record pentru opera lui Nicolae Grigorescu.
Aplauzele s-au auzit din nou, la adjudecarea operei "La marginea pădurii", de acelaşi autor, estimată între 150.000 - 250.000 de euro. Pictura, datată cu aproximaţie între 1868 şi 1872, marchează influenţa maeştrilor realişti de la Barbizon în creaţia lui Grigorescu. Preţul final la care a fost vândută este de 200.000 de euro, după ce cinci participanţi s-au întrecut în oferte. Când lupta părea să se dea între doi participanţi, unul din sală şi unul prin telefon, ultimul pas a fost al unei palete noi în licitarea acestui lot. Aceasta purta acelaşi număr cu paleta de licitaţie câştigătoare a picturii "Cârciumă la Rucăr".
O altă vânzare remarcabilă a celei mai bogate seri în opere de anvergură a fost cea a picturii "Flori de primăvară", de Ştefan Luchian, adjudecată la preţul de 155.000 de euro, care a stabilit un nou record de autor pentru opera artistului. Lucrarea face parte din perioada considerată apogeul creaţiei lui Luchian, în care geniul său s-a concentrat asupra picturilor cu flori, desăvârşite cromatic şi de o deosebită sensibilitate. Anul trecut, Luchian a înregistrat două recorduri succesive de autor, prin vânzarea lucrărilor "Maci", cu 132.000 de euro, şi "Garoafe", cu 140.000 de euro, la Artmark.
Opera "Mare fermecătoare", de Ion Ţuculescu, care se mândreşte cu numeroase participări la expoziţii în ţară şi străinătate, a marcat încă o vânzare semnificativă a licitaţiei de miercuri seară. Pictura a fost vândută pentru 105.000 de euro, deasupra limitei superioare a intervalului estimativ, devenind cel de-al patrulea lot al licitaţiei adjudecat la peste 100.000 de euro. Totodată, vânzarea reprezintă un record de autor pentru opera lui Ţuculescu, care anul trecut a atins pragul de 100.000 de euro - suma cu care a fost adjudecat tabloul "Noapte la Ştefăneşti".
Un alt moment care a stârnit entuziasmul publicului l-a reprezentat creşterea de peste cinci ori a valorii minime estimate pentru pictura "Odaliscă" de Iosif Iser, licitată timp de aproape patru minute de către nouă participanţi diferiţi. Opera a fost vândută în final la valoarea de 32.000 de euro.
Licitaţia de Primăvară a adus de asemenea mai multe noi recorduri de autor în piaţa de artă, printre care şi cel înregistrat de pictura "Uliţă" de Ştefan Dimitrescu, adjudecată pentru 20.000 de euro.
"Avem motive serioase de bucurie la aflarea rezultatelor primei licitaţii importante a acestui an, pentru că aşteptările noastre în legătură cu dezvoltarea pieţei româneşti de artă în 2011 se dovedesc a fi întemeiate. Volumul total al vânzărilor publice de artă, la sfârşitul anului, credem că va fi între 10 şi 15 milioane de euro, faţă de cele 8 milioane din 2010 şi cele 3,6 milioane din 2009. Pe măsură ce mizele financiare cresc, iar piaţa devine tot mai transparentă, organizată şi reglementată, apar noi oportunităţi pe întregul circuit al operei de artă, de la artist, la cumpărător", a declarat, la finalul licitaţiei, Manuela Plăpcianu, CEO al Artmark.
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008, care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională. În mai 2010, a fost lansat Indexul Artmark, primul instrument de pe piaţa de artă din România care măsoară randamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, în ultimii 15 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe