Licitaţia "Primul Meu Tablou", dedicată Zilei Copilului, pe 2 iunie, în Capitală

Licitaţia "Primul Meu Tablou", dedicată Zilei Copilului, va avea loc pe 2 iunie, în Capitală, cuprinzând 36 de lucrări de pictură şi grafică ce ilustrează copilăria, potrivit site-ului casei de licitaţii Artmark.

Urmărește
9 afișări

Ziua Copilului aduce la Artmark un prilej de a sărbători copilăria, printr-o licitaţie dedicată acestei tematici, urmărită în opera unora dintre cei mai importanţi artişti români, din secolul al XIX-lea până în prezent.

Lucrări de grafică şi pictură fermecătoare, realizate de artişti consacraţi, precum şi tineri contemporani, ce vorbesc despre misterul primei perioade a vieţii, sunt propuse ca prime piese de valoare ale unei colecţii de artă.

Vedeta acestei licitaţii este opera "Fiul pădurarului" de Nicolae Tonitza (ulei pe carton, 27 x 29,5 cm), un portret, realizat de cel cunoscut drept cel mai însemnat şi mai sensibil pictor al copiilor. Pictura a participat la expoziţia retrospectivă a maestrului din 1979 şi este menţionată în catalog ca aparţinând colecţiei ministrului de atunci, Alexandru Bîrlădeanu. O variantă a lucrării se află în Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad, oraşul natal al artistului. Chipul inocent al băiatului, cu privirea sa scânteietoare, deosebit de expresivă, face parte dintre celebrele portrete de copii realizate de Tonitza la Vălenii de Munte, între 1921 şi 1924, care au rămas unele dintre cele mai profunde şi desăvârşite plastic imagini ale copilăriei. Lucrarea are o valoare estimată între 65.000 şi 95.000 de euro.

Încă o operă de excepţie oferită în licitaţie este "Mica balerină (Domnişoara Rioşanu)", un pastel impresionant din 1908 (127 x 82 cm), realizat de Lucien Lévy-Dhurmer, un exponent al Artei 1900. Remarcat pentru portretele sale în pastel, care afirmau deplina sa stăpânire a acestei tehnici, artistul îmbină într-o viziune originală elemente simboliste, prerafaelite şi art-nouveau. Acestea se fac remarcate şi în opera prezentă, care înfăţişează delicata apariţie a unei fetiţe, surprinzătoare prin privirea ei iscoditoare. Opera este estimată între 15.000 şi 24.000 de euro.

Maestrul Corneliu Baba este reprezentat în licitaţie prin două portrete de copii, exemple admirabile ale stilului său inconfundabil, care a marcat pictura românească a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea. "Cuminţica (Mădălina)" (ulei pe pânză, 52,5 x 47 cm) din 1978 şi "Mihăiţă" (ulei pe pânză, 80 x 61 cm) din 1976 se evidenţiază prin pătrunderea psihologică a modelelor, însuşire a operei umane a lui Baba, care l-a poziţionat pe acesta printre cei mai importanţi portretişti români. Portretele, aparţinând perioadei senectuţii artistului, sunt evaluate între 6.000 şi 10.000 de euro, respectiv 6.000 - 12.000 de euro.

Alte opere importante incluse în Licitaţia "Primul Meu Tablou" sunt semnate de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Kimon Loghi, Iosif Iser, Samuel Mützner, Tia Peltz, Horia Damian şi alţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici