Lilian Zamfiroiu a propus revocarea din funcţie a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu, a propus, marţi, declanşarea procedurii de revocare din funcţie a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, care a fost implicată în scandalul invitaţiilor de la Ambasada de la Paris.

Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului Lilian Zamfiroiu a propus revocarea din funcţie a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea

Lilian Zamfiroiu a propus revocarea din funcţie a directorului ICR Paris, Yvette Fulicea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a Institutului Cultural Român au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că ICR a luat act de concluziile discuţiei pe acest subiect din cadrul Biroului Permanent al Senatului României, de luni, dar şi de propunerile Comisiei de Politică Externă a Senatului, de marţi.

"În urma dialogului purtat cu preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Lilian Zamfiroiu, în conformitate cu articolul 18, alineat (3) din Legea numărul 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, a propus marţi, 10 februarie a.c., declanşarea procedurii de revocare din funcţia de director al Institutului Cultural Român de la Paris a doamnei Yvette Seraphina Ivona Fulicea", se arată într-un răspuns transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, de reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a Institutului Cultural Român.

Pe de altă parte, surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că solicitarea a ajuns, miercuri, la Biroul Permanent al Senatului.

La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus, după finalizarea investigaţiilor Corpului de Control, încheierea misiunii permanente a diplomatului implicat în scandalul invitaţiilor la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX, în urma finalizării investigaţiilor efectuate la nivelul MAE de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică, a fost confirmată responsabilitatea celor două persoane, un diplomat de la Ambasadă şi directorul ICR Paris, cu privire la incidentul invitaţiilor care conţineau şi un fişier de uz intern cu afirmaţii nepotrivite la adresa unor persoane.

"În consecinţă, în cazul diplomatei din cadrul Ambasadei României de la Paris, în urma finalizării cercetării interne, ministrul Afacerilor Externe a dispus de urgenţă încheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe", a precizat MAE.

Ministerul a mai informat că în cazul directorului ICR Paris procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post şi a încetării misiunii din funcţia de director al ICR Paris se iniţiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR Bucureşti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii şi ale Comisiilor de politică externă şi cultură şi media din cadrul Senatului.

Cele două persoane fuseseră în primă fază sancţionate cu avertisment.

Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care a avut loc marţi seara, la Paris, a primit o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea etichetări precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat, marţi, după audierea secretarului de stat în MAE Radu Podgorean, că a propus rechemarea directorului ICR Paris şi a funcţionarei implicate în scandalul invitaţiilor, precum şi rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru.

"Comisia de politică externă a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitaţii care vor participa astăzi la întâlnirea cu preşedintele Iohannis şi am avut o discuţie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind în ţară, privind acest incident absolut regretabil pe care Comisia de politică externă îl regretă în mod unanim", a declarat preşedintele Comisiei, Petru Filip.

El a precizat că, după discuţia cu secretarul de stat din MAE, Comisia de politică externă a hotărât să propună rechemearea de la post a celor două doamne implicate în scandalul invitaţiilor, Yvette Fulicea, directoarea ICR de la Paris, şi a unei funcţionare "implicată în mod direct în emiterea acelui document către cei care urmau să fie invitaţi".

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut rechemarea de urgenţă de la Paris a persoanei din ICR responsabile de "gafa de proporţii" prin care în documentul ataşat invitaţiilor transmise cu ocazia vizitei şefului statului în Franţa erau calificative specifice "perioadei comuniste".

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că va discuta acest lucru cu directorul Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu.

"Eu îi voi cere ca, într-o manieră clară şi lipsită de echivoc, să adopte măsurile care se impun în astfel de cazuri, adică rechemarea de urgenţă, la Bucureşti, definitiv, a persoanei responsabile din cadrul ICR", a precizat el.

Tăriceanu a menţionat că, după părerea sa, ICR nu este singurul vinovat, opinând că "originea răului este la Ambasada României".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici