- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.08.2016, 19:49)
- Eugen Istodor
Liliana Passima, director interimar al Muzeului Ţăranului Român. Detaliile numirii-surpriză
Liliana Passima, angajat al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a fost numită marţi de ministrul Culturii, Corina Şuteu, director interimar al instituţiei pentru o perioadă de 40 de zile. Mediafax prezintă detaliile numirii-surpriză şi care sunt procedurile legale ce restrâng decizia ministerială.
Urmărește
1819 afișări
Liliana Passima, director interimar al Muzeului Ţăranului Român. Detaliile numirii-surpriză
Cercetătoarea Liliana Passima, angajat al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a fost numită marţi de ministrul Culturii, Corina Şuteu, director interimar al instituţiei muzeale pentru o perioadă de 40 de zile. Liliana Passima a fost clasată pe locul al treilea în concursul recent pentru poziţia de director şi face parte din grupul contestatar al fostului director interimar. Decizia ministrului Culturii Corina Şuteu vine după sesizarea Corpului de Control al Prim-ministrului Dacian Cioloş şi întâlnirea publică avută cu Virgil Niţulescu, director interimar, şi cercetătorii muzeului.
Diferendul ”Muzeul Ţăranului” a început o dată cu anularea primului concurs de management de către ministrul Culturii. Atunci, Vintilă Mihăilescu a câştigat concursul. În aprilie 2016 a fost anunţat concursul de proiecte de management pentru MNŢR, care a fost reluat şi declarat încheiat în 08.08.2016, avându-l câştigător pe Virgil Ştefan Niţulescu. O scrisoare deschisă venită din partea societăţii civile şi descinderea Corpului de Control au întârziat numirea lui Virgil Niţulescu
Ministrul Culturii i-a transmis, la numire, Lilianei Passima că interimatul său este o formă de a pune capăt disputelor interne şi un moment de respiro pentru toate taberele aflate în conflict până la clarificările care vor veni dela Corpul de Control al Prim-Ministrului Cioloş. Liliana Passima consideră că misiunea sa este de a corecta deficitul de imagine şi de a pune capăt derivei marca Niţulescu.
Ce se poate întâmpla?
Potrivit art. 22 alin. 1 din OUG 189/2008 (managementul în instituţiile de cultură), „În termen de 30 de zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţa publică a rezultatului final al concursului, potrivit prevederilor art. 20 alin. (4), câştigătorul acestuia şi ordonatorul principal de credite au obligaţia de a negocia, pe baza proiectului de management, clauzele contractului de management.”
Ministrul este obligat să înceapă negocierea pentru încheierea noului contract de management.
Despre această etapă acelaşi art. 22, arată la alin. 2 că „În cazul în care câştigătorul concursului de proiecte, din motive personale, renunţă în scris la calitatea de manager înainte de semnarea contractului de management sau dacă părţile nu convin asupra contractului de management în termen de 30 de zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţa publică a rezultatului final al concursului, ordonatorul principal de credite are dreptul să negocieze cu următorul clasat, în vederea încheierii contractului de management, cu condiţia ca acesta să îndeplinească prevederile art. 19 alin. (3)-(61).”
Prin urmare, dacă în negocierea contractului de management nu se ajunge la un acord cu câştigătorul concursului, ministrul Corina Şuteu are dreptul de a negocia cu următorul clasat. Din acest punct situaţia devine clară: rezolvarea problemelor de la MŢR este de fapt la îndemâna ministrului culturii.
O primă soluţie ar fi aceea că legea îi dă dreptul să negocieze un contract de management extrem de restrictiv, având în vedere derapajele din mandatul abia încheiat, un contract la care practic Virgil Ştefan Niţulescu să nu se poate angaja. O a doua soluţie: ministrul ar trebui să aştepte raportul comisiei care ar trebui să verifice toate problemele pe care protestatarii le-au semnalat, aşa cum însăşi doamna ministru a promis.
Prima soluţie este expres menţionată în lege. A doua ţine de onoarea promisiunii şi de corectitudinea verificărilor care ar trebui să demareze la MŢR. Întrebarea persistă: oare cât ar trebui să aşteptăm până la rezolvarea situaţiei? Poate nu aşa de mult, dacă ţinem seama de faptul că pe 13 august expiră mandatul de manager interimar.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: FOCUS: Muzeul Ţăranului Român. De ce avem la Ministerul Culturii controlul Primului Ministru
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:33
„Ne uităm în oglindă şi ne vedem frumoşi". Radiografia făcută de Marcel Ciolacu la Congresul PSD
-
astăzi, 12:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump