Limbajul lui Mircea Badea şi ameninţările la adresa lui Boc, amendate de CNA

CNA a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 20.000 de lei postul Antena 3 pentru emisiunea "În gura presei" din 25 august, în care realizatorul Mircea Badea a folosit un "limbaj injurios" şi l-a ameninţat pe premierul Emil Boc, spunând că îi va face rău, dacă va avea posibilitatea.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Limbajul lui Mircea Badea şi ameninţările la adresa lui Boc, amendate de CNA

Limbajul lui Mircea Badea şi ameninţările la adresa lui Boc, amendate de CNA (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "În gura presei" difuzată pe Antena 3 în data de 25 august. În urma emisiunii, pe 27 august, CNA a primit o reclamaţie de la o persoană fizică.

"Limbajul folosit, jignitor (ministrul Vlădescu numit "Oli", de la Oligofren, ministru Şeitan numit "Seni" sau "Dobi"), alegătorii sunt numiţi cretini, a culminat cu o ameninţare la adresa primului ministru, explicită «Boc, îţi fac rău», ameninţare repetată. Ameninţarea este infracţiune, conform art. 193 cod penal, iar limbajul injurios sau licenţios (...) pun sub semnul întrebării sănătatea mintală a prezentatorului-realizatorului (...) Este pentru a suta oară când persoane absolut onorabile sunt făcute în această emisiune «cretini», «imbecili», «idioţi», «dobitoci», mizeria a început să depăşească orice închipuire! Totul devine de-a dreptul insuportabil, pentru că doar din ipocrizie se poate spune că ai opţiunea telecomenzii. Dacă un om urmăreşte o asemenea deversare de injurii, el trebuie protejat", se arată în reclamaţia primită de CNA.

Potrivit monitorizării CNA, Mircea Badea a început ediţia din 25 august a emisiunii "În gura presei", difuzată în direct de la ora 23.08, la Antena 3, adresându-se telespectatorilor: "Vreţi să vă citesc ceva absolut demenţial, înainte să ne apucăm să vorbim despre dilimacii ăştia care, cică, ne conduc, cazurile care se află în fruntea ţării?". Emisiunea a fost reluată a doua zi, de la ora 7.05, pe Antena 3, şi de la ora 10.00, pe Antena 1.

În emisiunea sa, Mircea Badea s-a adresat fostului ministru al Muncii, Mihai Şeitan, fostului ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi premierului Emil Boc cu apelative de genul "Dobi", "Seni", "Oli" şi "Piti", pe care realizatorul a precizat că nu le consideră jignitoare, explicând că "Oli" este precum "Oli de la Poli", "Dobi", personajul din franciza "Harry Potter" .

"Aş vrea să-i spun lui Oli, ăsta, l-am poreclit aşa, un diminutiv simpativ, ca Oli de la Poli, nu e nimic jignitor în asta (...) Olăroiu nu s-a supărat că-i zice lumea Oli, care-i problema? (...) I-am zis lui Şeitan Dobi? Păi Dobi e un super personaj din «Harry Potter»", a explicat Mircea Badea.

Totodată, Mircea Badea a spus în emisiunea respectivă că trebuie să fii "incredibil de prost" ca să faci parte din guvern, catalogându-i pe cei care l-au votat pe Traian Băsescu drept "giboni", care, dacă nu pot fi "exterminaţi, pot fi ignoraţi". Badea a mai spus, ironic: "toţi suntem nişte papagali, nişte rataţi siniştri, nişte milioane de rataţi siniştri în ţara asta". În acelaşi timp, jurnaliştii de la Evenimentul zilei sunt catalogaţi drept "japiţe", iar jurnalistul Mircea Marian de la acelaşi ziar este "ciumpalac penibil şi jăpiţoi".

În aceeaşi emisiune, înaintea grupajului de publicitate, Mircea Badea s-a adresat premierului Emil Boc: "Domnu' Piti, domnu' Boc, deci eu vă promit că, dacă eu, personal, în această viaţă, a mea şi a dumneavoastră, mă rog, porţiunea care se intersectează, că poate eu mor înaintea dumneavoastră, poate dumnevoastră înaintea mea - să gândim pozitiv -, deci eu, dacă în această viaţă o să am ocazia, eu, personal, o să vă fac rău. Repet, poate nu m-aţi înţeles: eu, un cetăţean din România, dacă în această viaţă voi avea prilejul, nu voi ezita nicio secundă să vă fac oricât de mult rău pot".

La sfârşitul emisiunii, Mircea Badea a explicat: "Şi asta că-i fac eu rău lu', cum îl cheamă, Piti. Îi fac rău lu' Piti... Băi, eu aş vrea, sincer vă spun, eu aş vrea să-i fac bine, eu aş vrea să-i fac mult bine lu' Piti, mult-mult-mult, da' mi-e că o să-mi iasă rău, de asta. Să am, desigur, prilejul, foarte posibil să n-am prilejul, da' dacă o să-l am, o să încerc să-i fac bine, da' cred că o să iasă rău. A mers aşa? Vă rog, nu mă amendaţi, sunt disperat!".

Membrii CNA au spus că nu este pentru prima dată când Mircea Badea foloseşte un astfel de limbaj.

"Nu e prima dată când a apărut cu asemenea recitaluri de insulte, invective", a spus Dan Grigore, membru al CNA. El a mai spus că îl consideră pe Mircea Badea "inteligent", dar nu cultivat. "Eu am spus că îl consider inteligent, dar nu cultivat. Sunt mulţi oameni inteligenţi care habar n-au de nimica, în afară de faptul că le merge mintea şi au chiar fugă de idei", a spus Dan Grigore, răspunzându-i unui alt membru al CNA. "Foarte multe derapaje ale televiziunilor se camuflează în erori umane", a mai spus Dan Grigore.

Ioan Onisei - vicepreşedintele CNA şi cel care a condus şedinţa de joi, în absenţa preşedintelui Consiliului, Răsvan Popescu - a făcut referire la ameninţările lui Mircea Badea la adresa premierului Emil Boc. "Este vorba de instigare la violenţă", a spus Ioan Onisei, invocând art. 42, alin. 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual potrivit căruia "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

"Din păcate, ceea ce putem constata este că radiodifuzorul (Antena 3, n.r.) prin această emisiune ("În gura presei", n.r.) continuă să promoveze un limbaj violent, injurios", a mai afirmat Onisei, precizând că este mult mai grav faptul că emisiunea "În gura presei" este difuzată în reluare, dimineaţa, pe Antena 1 şi pe Antena 3.

Şi Gelu Trandafir şi Narcisa Iorga au făcut referire la problemele de limbaj în cazul emisiunii "În gura presei".

Un exemplu dat de Gelu Trandafir a fost modul în care vorbeşte Mircea Badea despre Mircea Marian, spunând că jurnalistul de la Evenimentul zilei este "ciumpalac penibil" şi "jăpiţoi". Totodată, Gelu Trandafir a spus despre Mircea Badea că a folosit şi alte expresii care nu pot fi reproduse în şedinţă publică, atât la adresa lui Mircea Marian, cât şi la adresa Ioanei Lupea, de la Evenimentul Zilei. Gelu Trandafir a propus amendarea postului Antena 3 cu 20.000 de lei, în baza art. 42, alin. 4 din Cod.

Narcisa Iorga a dat exemplu cuvântul "lighioană", pe care Mircea Badea l-a folosit la adresa unui telespectator, care i-a scris că l-a apreciat cândva, dar că "şi-a luat nasul la purtare". Narcisa Iorga a precizat că problema nu este legată de "atitudinea critică faţă de putere" a lui Mircea Badea. "Am văzut că se prevalează de această scuză toţi cei care vorbesc despre îngrădirea libertăţii presei, chiar despre dictatură. CNA nu restrânge libertatea presei, sancţionează derapajele de la reglementări. Nu critica deranjează, ci limbajul în care se face", a spus Narcisa Iorga.

Dan Grigore a făcut referire la "ameninţările" făcute de Mircea Badea, în mai multe ediţii ale emisiunii sale, la adresa membrilor CNA. "Dacă greşim, sunt căi de atac în justiţie", a spus Dan Grigore, precizând că membrii CNA şi-au făcut treaba atunci când l-au sancţionat pe Badea pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale.

"Dacă l-am lua în serios, ar trebui să sesizăm autorităţilor statului care se ocupă de aşa ceva, pentru încercare de intimidare", a completat Ioan Onisei.

Pe de altă parte, Albert Pânzaru, reprezentantul postului Antena 3 prezent la CNA, a solicitat membrilor Consiliului ca jurnaliştii să iasă din sala de şedinţă pentru ca el să-şi poată prezenta punctul de vedere în legătură cu emisiunea "În gura presei". Întrucât membrii CNA au respins solicitarea lui Albert Pânzaru, acesta a fost foarte scurt în comentarii în privinţa emisiunii lui Mircea Badea.

"Era o vreme când apreciam prestaţia domnului Badea. A fost o vreme, pe urmă, când mă distrau prestaţiile dumnealui agasând reprezentanţi ai puterii", a spus în şedinţa CNA Albert Pânzaru. Întrebat de MEDIAFAX dacă în această declaraţie a spus părerea sa sau pe cea a postului Antena 3, Pânzaru a spus că s-a referit la punctul său de vedere.

În urma discuţiilor, CNA a decis să amendeze postul Antena 3 cu 20.000 de lei pentru emisiunea "În gura presei", în baza art. 42, alin. 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Şapte membri ai CNA (Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare) au votat pentru aplicarea acestei sancţiuni, în timp ce doi membri ai Consiliului - Christian Mititelu şi Grigore Zanc - au votat împotrivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici