- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.11.2009, 10:30)
Lingvistul român Theodor Hristea a murit
Lingvistul şi profesorul universitar român Theodor Hristea a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, şi va fi înmormântat vineri, la Cimitirul "Buna Vestire" din Bucureşti, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti.
Urmărește
687 afișări
Lingvistul român Theodor Hristea a murit (Imagine: Mediafax Foto)
Prof. dr. Theodor Hristea s-a născut la 1 mai 1930 în comuna Dranic, judeţul Dolj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti în 1955, unde a devenit, un an mai târziu, asistent (1956-1962), apoi lector (1962-1970), doctor în filologie (1968), conferenţiar (din 1970) şi profesor universitar titular la Catedra de limba română.
După pensionare, a rămas profesor consultant, conducător de doctorat, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, fiind, în acelaşi timp, profesor la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii Ecologice din Bucureşti.
Remarcat încă din perioada studenţiei de Al. Rosetti, Iorgu Iordan şi Al. Graur, Hristea a urmat studii de specializare în domeniul lexicologiei la Moscova şi Leningrad (1961). A fost lector de limba şi literatura română în Cehoslovacia (Universitatea din Praga, 1965-1966), în Statele Unite ale Americii (University of Washington, Rochester University şi Boston College, 1967-1970) şi în Franţa (Université "Jean Moulin" de Lyon, Université de Saint Etienne).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Prin activitatea neîntreruptă la catedră, atât în ţară, cât şi la mari universităţi din lume, Theodor Hristea a continuat marea şcoală românească de lingvistică, promovând limba şi cultura română în aspectele lor fundamentale, cu respectul tradiţiei şi, în acelaşi timp, cu impunerea unor metode şi concepte moderne care au devenit puncte de referinţă în lingvistica românească.
Theodor Hristea a fost membru în colectivul de etimologie al "Dicţionarului tezaur al Academiei Române", a colaborat la realizarea "Dicţionarului limbii române moderne" şi a "Dicţionarului explicativ al limbii române", ceea ce l-a impus ca un strălucit reprezentant al lingvisticii româneşti contemporane. Autor a peste 300 de recenzii, articole şi studii fundamentale, Theodor Hristea a scris, printre altele, "Probleme de etimologie" (1968), "Sinteze de limba română" (lucrare colectivă pe care a coordonat-o şi în care are, ca autor, cea mai importantă contribuţie, ediţia a III-a, 1984), "Probleme de cultivare şi de studiere a limbii române contemporane" (1994), "Limba română".
Trupul neînsufleţit al lui Theodor Hristea a fost depus la Biserica "Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan" din Capitală, iar slujba de înmormântare are loc vineri, de la ora 13.00, la cimitirul "Buna Vestire".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe