Lipsa premiilor româneşti la Un Certain Regard în 2010 - "un soi de duş rece" - VIDEO

Românii se întorc acasă din secţiunea Un Certain Regard de la Cannes fără niciun premiu, chiar dacă au fost răsfăţaţii criticii de specialitate. Criticii români apreciază că acest lucru, deşi este "un soi de duş rece", este departe de a afecta valoarea cinematografiei româneşti.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Lipsa premiilor româneşti la Un Certain Regard în 2010 - "un soi de duş rece" - VIDEO

Lipsa premiilor româneşti la Un Certain Regard în 2010 - "un soi de duş rece" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul acesta, România a fost prezentă în secţiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes cu două pelicule: "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, şi "Aurora", de Cristi Puiu.

Cineaştii români se întorc, de data aceasta, de la Cannes, cu un singur premiu, cel al lui Ionuţ Piţurescu, pentru scurtmetrajul "Căutare", obţinut în secţiunea Quinzainne des Realizateurs.

Românii au fost, în ultimii ani, răsfăţaţii Festivalului de la Cannes, plecând de fiecare dată cu câte un premiu. Astfel, valul de apreciere din partea festivalului a început în 2005, când Cristi Puiu a luat marele premiu al secţiunii Un Certain Regard cu "Moartea domnului Lăzărescu".

De atunci, pe Croazetă aprecierile criticii au fost dublate de premiile juriului. În 2006, Dorotheea Petre a luat premiul de interpretare al secţiunii Un Certain Regard (pentru prestaţia din filmul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" de Cătălin Mitulescu), pentru ca 2007 să fi anul unei duble victorii: Palme d'Or pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu şi premiul Un Certain Regard pentru "California dreamin' (nesfârşit)" de Cristian Nemescu. Anul 2008 a adus încă un Palme d'Or pentru România, de data aceasta pentru scurtmetrajul "Megatron" de Marian Crişan.

Anul trecut, Corneliu Porumboiu a fost dublu premiat la Un Certain Regard, pentru "Poliţist, adjectiv" - premiul juriului şi premiul FIPRESCI.

De data aceasta, sâmbătă, la ceremonia de premiere a secţiunii Un Certain Regard, nu s-a auzit niciun nume românesc, deşi aşteptările erau mari, de la "Aurora", cu care Cristi Puiu s-a întors la Cannes după cinci ani, şi de la "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean.

De altfel, critica internaţională a apreciat, în mai multe articole, că filmul lui Puiu ar fi meritat să fie în competiţia oficială a festivalului. Astfel, publicaţia The Village Voice a apreciat că, anul acesta, competiţia oficială de pe Croazetă este una ştearsă, "acţiunea" având loc în Un Certain Regard, unde cap de afiş au fost filmele lui Puiu şi Muntean.

"Era normal să se întâmple aşa", a declarat penru MEDIAFAX criticul Andrei Creţulescu, referindu-se la anul de pauză în şirul de premii majore de la Cannes. "Îmi pare rău că s-a întâmplat acum, pentru că şi filmul lui Radu (Muntean, n.r.) şi al lui Cristi (Puiu, n.r.) sunt cele mai bune din ultimii ani", a mai apreciat acesta, adăugând că, având în vedere modul în care a arătat competiţia oficială a festivalului, este păcat că "Aurora" de Cristi Puiu a rămas doar în secţiunea Un Certain Regard şi nu a fost în cursa pentru Palme d'Or.

Pe de altă parte, Irina Margareta Nistor a declarat pentru MEDIAFAX că, de obicei, nu există o legătură între cronicile presei de specialitate şi votul juriului. De altfel, aceasta a amintit că publicaţia Liberation a apreciat, cu puţin înainte de decernarea premiilor Un Certain Regard, că filmul sud-coreean "Ha Ha Ha" - care a primit marele premiu al secţiunii - este cel mai slab din selecţie. "Este ca la casino. Nu există o măsurătoare exactă", a spus Irina Margareta Nistor. Aceasta a mai spus că majoritatea cronicilor favorabile aduse filmelor româneşti au fost publicate în presa americană de specialitate, presă care a manifestat, de căţiva ani, simpatie pentru noii cineaşti autohtoni.

De asemenea, criticul Cristina Corciovescu a declarat pentru MEDIAFAX că nu este obligatoriu ca românii să fie "abonaţi la premiile de la Cannes". "Aşa e regula jocului. Anul acesta nu luăm premiu, anul viitor luăm. Nu cred că e niciun fel de tragedie", a adăugat aceasta.

Pe de altă parte, Andrei Creţulescu a calificat lipsa premiilor de anul acesta ca pe "un soi de duş rece", subliniind totuşi că premiile nu dau valoarea filmelor. "Valoarea filmelor nu este dată nici de participarea la Cannes şi nici de premiile în festivaluri. Publicul o să vadă filmele şi o să realizeze că sunt foarte bune", a conchis acesta.

Potrivit publicaţiei de specialitatea Variety, "renaşterea cinematografică a României - împreună cu «Aurora», de Cristi Puiu - a adus o confirmare a suspiciunilor că secţiunea Un Certain Regard va umbri competiţia oficială".

De asemenea, Village Voice subtitrează articolul în care apreciază că filmele din competiţia oficială de la Cannes sunt şterse: "Competiţia nu este încrâncenată, dar românii sunt". Tot Village Voice a calificat filmele româneşti din secţiunea de pe Croazetă, "Aurora" de Cristi Puiu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, ca fiind "nestemate" ale competiţiei.

"Noua cinematografie românească (...) este una care este creată cu cadre lungi şi pe jocul actorilor. Lăsând la o parte virtuozitatea actorilor, triumful unor filme precum «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile» (de Cristian Mungiu, n.r.) şi «Poliţist, adjectiv» (de Corneliu Porumboiu, n.r.) a fost chiar rezultatul acestor tehnici care creează o tensiune narativă", scria Village Voice.

Analizând filmul lui Radu Muntean, aceeaşi publicaţie a apreciat că dacă "Marţi, după Crăciun" ar fi fost în competiţia principală a festivalului, Mirela Oprişor ar fi primit premiul pentru interpretare feminină. "Dacă «Marţi, după Crăciun» sintetizează ce a câştigat filmul românesc în ultimii ani, îmbinând o poveste obişnuită cu o tensiune neobişnuită, «Aurora» duce stilul românesc pe un teritoriu cu totul nou", scrie Village Voice, adăugând că filmul este "un test pentru admiratorii filmului lui Puiu «Moartea domnului Lăzărescu»" şi "o poveste despre o crimă în care identitatea criminalului este cunoscută, dar motivele din spatele crimelor, nu".

"Premisa filmului se bazează pe absurdul situaţiilor, deşi doar ocazional şi acţiunea este, în mod ciudat, amuzantă", scrie Village Voice, care îl descrie pe Viorel, personajul interpretat de Puiu, ca având potenţialul lui Travis Brickle (Robert de Niro), personajul principal din "Taxi Driver", de Martin Scorsese.

Şi AFP a dedicat un material amplu filmelor est-europene din secţiunea Un Certain Regard, unde Puiu şi Muntean sunt cap de afiş. "România are o reprezentare puternică la Cannes, cu subiecte puternice şi abordări lungi ale acestora", a scris agenţia franceză.

Pelicula "Ha Ha Ha", în regia sud-coreeanului Hong Sang-soo, a primit, sâmbătă, marele premiu al secţiunii Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (12 - 23 mai).

Premiul juriului la aceeaşi secţiune a revenit filmului "Octubre" (Peru), realizat de fraţii Daniel şi Diego Varga.

Premiul pentru interpretare a fost acordat actriţelor Eva Bianco, Victoria Raposo şi Adela Sanchez, care deţin rolurile principale în filmul argentinian "Los Labios", de Ivan Fund şi Santiago Loza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici