- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (06.05.2009, 16:16)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lista lui Schindler, expusă în Germania
O copie a "listei lui Schindler", care conţine numele muncitorilor evrei din lagărele de concentrare salvaţi de ororile nazismului de un industriaş german, devenită celebră datorită filmului regizat de Steven Spielberg, a fost expusă recent în Germania.
Urmărește
473 afișări
Lista lui Schindler, expusă în Germania (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Un fragment din această listă, care conţine aproximativ 1.200 de nume, aflată din păcate într-o stare foarte proastă de conservare, a fost reconstituit şi a putut fi vizionat de vizitatorii arhivelor din Bad Arolsen, unde sunt păstrate milioane de documente din epoca nazistă, au declarat reprezentanţii organismului care administrează instituţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Printre alte documente restaurate se numără actul de deportare al tinerei olandeze Anne Frank, autoarea unui jurnal intim, şi dosarul Gestapo despre Konrad Adenauer, devenit ulterior cancelarul Republicii Federale Germane.
Pentru a-i salva de la o moarte sigură, Oskar Schindler a reuşit să transfere mulţi muncitori evrei, alături de soţiile şi copiii lor, condamnaţi la muncă silnică într-una dintre uzinele sale, situată în apropiere de lagărul de concentrare de la Plaszow, către o altă fabrică pe care o avea la Brünnlitz (Brnenec), în Republica Cehă.
Acest document istoric a stat la baza filmului "Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993.
Peste 30 de milioane de documente, referitoare la 17,5 milioane de victime ale nazismului, sunt păstrate în arhivele din Bad Arolsen.
Aproximativ 75% dintre acestea sunt documente originale din epoca nazistă sau datează din perioada imediat de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Aceste arhive au permis clarificarea destinului a mii de victime ale nazismului şi sunt în curs de digitalizare.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe