- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.02.2014, 18:10)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LISTA televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2014
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a stabilit lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu în 2014 de toţi cabliştii din România, printre posturile nou intrate în această listă numărându-se Digi TV, Mynele TV şi Trinitas TV.
Urmărește
6650 afișări
LISTA televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2014 (Imagine: Shutterstock)
Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis publicarea listei "must-carry", conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 şi Deciziei CNA numărul 72 din 2012. Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH), şi urmează să fie publicată în următoarea perioadă pe pagina de internet a CNA, la adresa www.cna.ro.
Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2014 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara), dar şi TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa.
De asemenea, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2014 se regăsesc 31 de televiziuni private, selectate în ordinea indicelui anual de audienţă: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, România TV, Realitatea TV, B1 TV, Antena Stars, Favorit TV, Taraf TV, Euforia Lifestyle TV, Digi 24, Kiss TV, Mynele TV, Gsp TV, Trinitas TV, UTV, Naţional 24 Plus, Music Channel, Look TV, Neptun TV, Speranţa TV, Naşul TV, H!T Music Channel, Trasilvania L!ve, TVH, Inedit TV, Alfa Omega TV, Credo TV şi Travel Mix.
Potrivit reprezentanţilor CNA, Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (ARMA) a furnizat CNA audienţele anuale la nivel naţional (rating% pe Whole Day, All + guests, pentru anul 2013).
Comparativ cu 2013, în acest an cabliştii sunt obligaţi să retransmită în plus următoarele televiziuni: Digi 24, Mynele TV, Trinitas TV, Speranţa TV, Alfa Omega TV, Credo TV, Travel Mix.
Digi 24 este o televiziune de ştiri deţinută de compania de telecomunicaţii RCS&RDS, iar Mynele TV este o televiziune de manele şi muzică de petrecere din al cărei acţionariat face parte şi cântăreţul Costi Ioniţă, iar Trinitas TV este postul TV al Patriarhiei Române.
În scopul includerii în lista "must carry", radiodifuzorii interesaţi declară la CNA, până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an, pentru anul calendaristic în curs, care dintre serviciile de programe vor fi libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. Declaraţia este valabilă până la data de 15 ianuarie a anului următor.
Totuşi, lista "must carry" de anul acesta cuprinde şi televiziuni care au depăşit termenul de 15 ianuarie, impus de Decizia 72. De exemplu, Neptun TV a depus documentaţia prevăzută de CNA pentru includerea în această listă pe 31 ianuarie, România TV - pe 16 ianuarie, iar Credo TV - pe 23 ianuarie.
Membrul CNA Narcisa Iorga a atras însă atenţia că şi CNA a depăşit termenul impus de Decizia 72 din 2012 pentru publicarea listei "must-carry", respectiv 1 februarie.
Ea a mai spus că unii membri ai Consiliului şi-au schimbat poziţia faţă de şedinţa din 30 ianuarie 2014, când CNA a analizat două tipuri de liste "must carry" pentru 2014, însă membrii Consiliului nu s-au înţeles cu privire la niciuna, astfel încât discuţia a fost amânată pentru şedinţa de astăzi.
Iorga a mai spus că unii membri ai CNA şi-au schimbat poziţia şi după ce, pe 31 ianuarie 2014, Antena TV Group a transmis un comunicat de presă referitor la "must-carry".
"Eu cred că acesta este motivul pentru care unii colegi una au spus joi (pe 30 ianuarie, n.r.) şi alta spun azi. De ce nu am publicat lista joi? Ca să întârziem. Eu, în momentul de faţă, nu mai pot să spun că Naţional TV şi România TV nu au depus în termen adresa. Dacă noi ne-am permis să ignorăm o decizie a noastră, anume de a publica lista pe 1 februarie. Datorită reacţiei Antena Group, perfect justificată (...), acum ne reevaluăm poziţia de joi", a spus Narcisa Iorga.
Iorga a remarcat două aspecte privind lista "must carry", respectiv faptul că Digi 24 şi Antena Stars s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice pentru a deveni obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii.
Ea a spus că Antena Stars s-a lansat pe 16 decembrie 2013, înlocuind Antena 2, şi, cu toate acestea, audienţa lui este calculată ca şi cum postul ar fi emis întregul an. "Antena Stars nu a fost măsurată în întregul an 2013, a fost măsurată Antena 2. În listă ar trebui să apară fie Antena 2, fie Antena Stars, însă cu audienţa cât a emis împărţită la 12 luni", a spus Iorga.
De asemenea, Iorga a spus că Digi 24 apare în listă deşi nu a fost cunoscut public faptul că audienţa sa ar fi fost măsurată de ARMA. Prezent la şedinţa CNA de marţi, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS, a spus că audienţa Digi 24 a fost măsurată, dar nu a fost publicată măsurătoarea.
Deşi a susţinut ca şi Narcisa Iorga aplicarea articolului 82 din Legea audiovizualului la fel ca în anii precedenţi, şi membrul CNA Valentin Jucan a făcut referire la Digi 24. El a spus că i se pare hilară cererea Digi 24 de a intra în "must carry", remarcând faptul că, intrând în lista "must carry", Digi 24 trebuie difuzat obligatoriu de toţi cabliştii, inclusiv de concurenţii direcţi ai RCS&RDS, respectiv UPC România şi Romtelecom.
"Dacă vă aduceţi aminte, la momentul când a cerut licenţă, Digi 24 a spus că nu este interesat nici de publicitate şi nici de rating (...) acum vedem că exact lucrul ăsta se întâmplă, ei transmiţând un document prin care se declară liberi la retransmisie faţă de propria companie (...) Eu consider asta ca fiind o mică şmecherie prin care din grila RCS va fi scos un canal (...) Cum te declari singur liber la retransmisie în propria ogradă? În reţeaua RCS, Digi 24 va ocupa într-un mod incorect un loc care ar trebui să-l ia un alt radiodifuzor, dar asta este o situaţie pe care nu o putem reglementa", a spus Jucan.
Totodată, membrul CNA Lorand Turos a propus ca CNA să se adreseze Consiliului Concurenţei, pentru un punct de vedere în legătură cu intenţia Digi 24 de a se declara liber la retransmisie pentru a intra în "must-carry".
"Şi, până la venirea răspunsului de la Consiliul Concurenţei, eu nu voi sancţiona niciun distribuitor care nu va prelua Digi 24", a spus, la rândul său, membrul CNA Monica Gubernat.
Pe de altă parte, în "lista must carry" vor intra şi televiziunile regionale, întrucât potrivit articolului 82, alineatul 2 din Legea audiovizualului, "Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei".
În "lista must-carry" vor intra şi televiziuni dedicate minorităţilor, în conformitate cu articolul 82, alineatul 4 din Legea audiovizualului, potrivit căruia: "În localităţile în care o minoritate naţională reprezintă o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura şi servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, în limba minorităţii respective".
Lista "must carry" produce efectele până la obţinerea de către distribuitorii de servicii a unui nou acord al CNA privind modificarea structurii ofertei de servicii de programe în conformitate cu noua listă "must carry".
Potrivit dispoziţiilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, lista "must carry" este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH).
În maximum 7 zile de la publicarea listei "must carry", distribuitorii de servicii de programe vor solicita, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare reţea de comunicaţii electronice în funcţiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligaţi să le retransmită potrivit art. 82 din Legea audiovizualului. Dacă în maximum 15 zile de la publicarea listei "must carry" radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe