În momentul în care a ridicat tabloul, pentru a-l transporta la un laborator, unde urma să fie analizat, un specialist al departamentului de pictură de la muzeul Luvru "a descoperit pe spatele acestuia două desene, puţin vizibile, reprezentând un cap de cal şi o jumătate de craniu", a anunţat conducerea instituţiei.
Examinările amănunţite, efectuate în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Restaurare a Muzeelor din Franţa, au confirmat prezenţa acestor două desene şi au relevat existenţa unui al treilea, reprezentându-l pe Iisus copil jucându-se cu un miel.
"Chiar dacă stilul acestor desene seamănă cu cel al lui Leonardo da Vinci, cercetările vor continua, pentru a descifra originea lor", a precizat muzeul parizian.
Desenele sunt schiţate pe un panou din lemn de plop, format din patru plăcuţe verticale. Dificil de observat cu ochiul liber, desenele au putut fi fotografiate cu ajutorul unei camere cu infraroşu.
Capul de cal, înalt de 18 centimetri şi lat de 10 centimetri, este orientat spre stânga.
Al doilea desen este o schiţă de 16,5 x 10 centimetri şi reprezintă o jumătate de craniu, cu o cavitate orbitală, o parte din cavitatea nazală şi o jumătate de mandibulă.
Desenul de pe a patra plăcuţă este aproape invizibil cu ochiul liber. El are o înălţime de 15 centimetri şi îl arată pe Iisus copil cu capul uşor întors spre dreapta, jucându-se cu un miel. Acest desen pare să fie o schiţă a lui Iisus pentru tabloul "Fecioara cu Pruncul Iisus şi Sfânta Ana", au declarat specialiştii francezi.
Această descoperire este excepţională, deoarece desenele executate pe spatele unor tablouri finisate sunt foarte rare şi, până în prezent, nicio astfel de schiţă de Leonardo da Vinci nu a fost descoperită, potrivit muzeului Luvru.