Jeroen Berkvens a susţinut câteva cursuri la atelierul Aristoteles, care are loc anul acesta între 25 iulie şi 28 august, în localitatea Vama (judeţul Suceava).
Opt participanţi din România lucrează alături de alţi opt colegi din Cehia, Serbia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Macedonia şi Grecia pentru a realiza patru scurtmetraje documentare în cadrul Aristoteles Workshop, un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 16 tineri din Europa de Est în crearea propriului film de 30 de minute.
Echipa care va realiza cel mai bun scurtmetraj va primi un premiu în valoare de 2.500 de euro, acordat de Institutul Cultural Român, care susţine astfel workshop-ul – aflat la a şasea ediţie şi produs de Dan Nuţu – pentru al patrulea an consecutiv. Cofinanţat de canalul ARTE/France şi programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.
Prezentăm integral interviul acordat de regizorul olandez Jeroen Berkvens agenţiei MEDIAFAX:
Reporter: Ce aţi învăţat dumneavoastră de la studenţii dumneavoastră?
Jeroen Berkvens: Cred că am învăţat să am răbdare. Este greu pentru studenţii de aici, de la Vama, să devină stăpâni pe povestea lor, să ia contact cu oamenii, cu un mediu în care sunt străini. Copiii aceştia sunt străini de mediul acesta. Mulţi sunt români, dar le este greu să găsească o poveste, vin din medii diferite. Am învăţat multe de la ei.
Reporter: Cel mai cunoscut documentar al dumneavoastră este „Jimmy Rosenberg: The Father, the Son