Două treimi dintre internauţii chestionaţi din Marea Britanie au declarat, în cadrul unei cercetări realizată de Futuresource Consulting, că au urmărit filme şi alte forme de conţinut video, 15% dintre aceştia recunoscând că au descărcat ilegat respectivele fişiere.
"Răspândirea pe scară largă a conţinutului ilicit reprezintă un obstacol major în dezvoltarea serviciilor de conţinut digital şi continuă să aibă un impact foarte mare asupra veniturilor, în ciuda eforturilor guvernamentale şi ale autorităţilor de a intensifica sancţiunile", se spune în raport.
Majoritatea companiilor media se luptă în prezent să convingă consumatorii să plătească pentru conţinutul video sau informativ online, convingerea generală a internauţilor fiind că spaţiul web este gratuit. Potrivit raportului, măsurile cel mai dificil de implementat sunt cele de a finanţa aceesul gratuit la conţinut prin vânzarea de publicitate.
Instituţiile guvernamentale din întreaga lume s-au alăturat furnizorilor de conţinut în încercarea de a stopa pirateria online. Industria care a resimţit cel mai puternic consecinţele descărcării ilegale de conţinut este cea muzicală, care încearcă să resusciteze vânzările de CD-uri. Astfel, în Statele Unite, o femeie a fost amendată cu suma de două milioane de dolari pentru că a descărcat ilegal muzică. În Franţa, Parlamentul a aprobat o măsură legislativă care permite autorităţilor să depisteze internauţii care descarcă ilegal conţinut şi să-i deconecteze.
Cercetarea, în care au fost implicaţi 2.500 de internauţi, a arătat că 90% dintre cei care au vizionat conţinut video online nu au plătit pentru a vedea ştirile sau emisiunile respective. Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi au admis că nu au plătit să vadă filme noi.
Mai puţin de 1% dintre respondenţi sunt deranjaţi de difuzarea de reclame înaintea sau în timpul vizionării unui film sau emisiune online, 30% declarând că nu resimt niciun disconfort.