Lucian Boia: „Oamenii politici sunt mai vizibili, dar cultura este cea care rămâne cu adevărat.”

Dorina Călin a realizat un intersant dialog cu Lucian Boia, pornind de la cartea „Suveranii României. Monarhia, o soluţie?” pe care istoricul a publicat-o, în 2014, la Editura Humanitas.

Urmărește
479 afișări
Imaginea articolului Lucian Boia: „Oamenii politici sunt mai vizibili, dar cultura este cea care rămâne cu adevărat.”

Lucian Boia: „Oamenii politici sunt mai vizibili, dar cultura este cea care rămâne cu adevărat.”

– În volumul „Suveranii României. Monarhia, o soluţie?”, amintiţi de câteva sondaje care arată că procentul persoanelor care pledează în favoarea monarhiei a crescut considerabil în ultimii ani; de la 7%, în 1997, la 30,2%, în mai 2014. Care sunt explicaţiile acestei creşteri?

– Există o explicaţie fundamentală: este dezamăgirea oamenilor faţă de modul cum merge România şi faţă de clasa politică din România. Sigur, totul a pornit de la un nucleu, să-i spunem nucleul dur al monarhiştilor, care, încă de la început, odată cu căderea comunismului, au pledat pentru instaurarea unui regim monarhic în România, pentru revenirea regelui Mihai mai precis, dar acestui nucleu i s-au adăugat foarte mulţi oameni, mulţi dintre cei – şi sunt foarte, foarte mulţi – care sunt nemulţumiţi de România de astăzi, care vor o Românie mai bună, mai dreaptă, mai corectă şi care aşteaptă, cum se întâmplă în situaţii din acestea de criză socială şi mai ales de criză morală, aşteaptă un salvator. Regele este salvatorul.

– Cine sunt susţinătorii monarhiei? Puteţi să conturaţi un portret al celui care-şi doreşte să fie la conducerea ţării un rege?

– Portretul celor care doresc un rege sau portretul eventualului rege?

- Portretul celor care doresc un rege.

– Cred că sunt destul de diferiţi. Sunt şi cei din generaţiile mai vechi, care au apucat monarhia, cărora, pe linie de familie – să spunem – li s-a transmis tradiţia aceasta a unei Românii monarhice, sunt, pe de altă parte, şi mulţi tineri, care vor altceva şi care acum au învăţat, au reînvăţat istoria şi ceea ce a fost România înainte de comunism. Cred că spectrul este foarte diferit. Cred că procentul e mare al tinerilor şi, mai curând, al intelectualilor sau al celor care au studii mai avansate.

Textul integral al dialogului este disponibil la adresa:

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/lucian-boia-oamenii-politici-sunt-mai-vizibili-decat-cei-de-cultura-dar-cultura-este-cea-care-ramane-cu-adevarat-de-dorina-calin-13479622

Istoricul Lucian Boia s-a născut în Bucureşti, pe 1 februarie 1944, şi este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi străine. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie („Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune”) şi la imaginar („Pentru o istorie a imaginarului”), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). În anul 2014, Lucian Boia, a lansat volumul „Suveranii României. Monarhia, o soluţie?”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici