- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.08.2015, 15:44)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lucian Dan Teodorovici, nominalizat la premiul literar al Europei Centrale Angelus, 2015
Lucian Dan Teodorovici a fost selectat printre semifinaliştii prestigiosului premiu literar al Europei Centrale Angelus, Polonia, ediţia 2015, cu romanul "Matei Brunul" (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).
Urmărește
124 afișări
Lucian Dan Teodorovici
Din 66 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu, juriul a selectat 14 titluri, printre care şi "Matei Brunul", semnat de Lucian Dan Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai noii generaţii, informează Polirom.
Ceilalţi autori selectaţi în semifinala ediţiei din acest an a prestigiosului premiu Angelus sunt: Ádam Bodor (Ungaria), Jacek Dehnel (Polonia), Paweł Huelle (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Jaroslav Rudiš (Republica Cehă), Wasyl Słapczuk (Ucraina), Andrzej Stasiuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia), Natalka Śniadanko (Ucraina), Olga Tokarczuk (Polonia), Kateřina Tučková (Republica Cehă), Magdalena Tulli (Polonia) şi Serhij Żadan (Ucraina).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
La începutul lunii septembrie, juriul va anunţa lista scurtă cu cei 7 finalişti nominalizaţi pentru marele premiu, urmând ca gala de decernare să aibă loc pe 17 octombrie, la Wrocław. Câştigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 150.000 de zloţi polonezi (158.895 lei, n.r.) şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano.
Premiu Angelus este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru volum tradus în limba polonă. De la prima ediţie a premiului Angelus, în 2006, România a mai obţinut o singură nominalizare pe lista scurtă, în 2010: Norman Manea, pentru romanul "Întoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).
În luna februarie a acestui an, Lucian Dan Teodorovici a participat la un turneu de lansări şi evenimente organizate cu prilejul recentei apariţii în limba polonă a romanului "Matei Brunul" (Polirom, 2011, 2014), publicat la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascăr.
"Matei Brunul" a mai fost tradus şi publicat în Franţa (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) şi Ungaria (Libri Kiadó), fiind în curs de traducere în Turcia (Dedalus) şi Macedonia (Bata Press). La editura americană Dalkey Archive Press va apărea traducerea în limba engleză a romanului.
Un marionetist şi marioneta sa devin captivi ai stalinismului românesc, în cea mai dură perioadă a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ură şi iertare, despre pendularea între adevărul personal şi cel oficial. Desemnat "Cartea anului" în mai multe rînduri, de diverse publicaţii şi instituţii culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor români, ci şi al celor din străinătate, bucurîndu-se de o foarte bună primire în spaţiile în care a fost deja tradus.
Romanul "Matei Brunul" a fost distins în anul 2012 cu premiul literar "Augustin Frăţilă", premiul revistei Observator cultural, premiul naţional de proză al Ziarului de Iaşi, premiul pentru proză al revistei Ateneu, premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat "Cartea anului" de revista Contrafort.
Lucian Dan Teodorovici (născut 17 iunie 1975, Radăuţi) este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este totodată coordonator al colecţiei "Ego. Proză" a Editurii Polirom şi senior editor al săptămînalului Suplimentul de cultură. Între 2002 şi 2006, a fost redactor-şef al Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul "Prăpădul" (după un text de Attila Bartiş), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătăraşi din Iaşi spectacolul "Sînt o baba comunistă", o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul "Antologia DramatIS" (Editura Cartea Românească, 2008).
Cărţile publicate de acesta sunt: "Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi" (1999, 2005), "Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana" (2000), "Circul nostru vă prezintă:" (2002, 2007), "Atunci i-am ars două palme" (2004), "Celelalte poveşti de dragoste" (2009, 2013), "Matei Brunul" (2011, 2014), "Unu + unu (+ unu...). Nişte comedii" (Cartea Românească, 2014). Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.
Mai multe informaţii se găsesc pe site-ul www.teodorovici.ro şi pe pagina de Facebook a autorului.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe