Lucian Dan Teodorovici, premiat în Polonia: Un scriitor scrie pentru fiecare cititor în parte

Lucian Dan Teodorovici a primit, sâmbătă seară, premiul special al cititorilor "Natalia Gorbaniewska" la gala trofeului literar al Europei Centrale Angelus din Polonia, pentru romanul "Matei Brunul", scriitorul român declarând că această distincţie reprezintă "un bonus extraordinar".

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Lucian Dan Teodorovici, premiat în Polonia: Un scriitor scrie pentru fiecare cititor în parte

Lucian Dan Teodorovici, premiat în Polonia: Un scriitor scrie pentru fiecare cititor în parte

Sâmbătă seară, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, a avut loc gala de decernare a trofeului literar, iar scriitorul Serhij Żadan, din Ucraina, a primit Premiul Europei Centrale Angelus - cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă -, pentru cartea "Mezopotamia".

Pe de altă parte, Lucian Dan Teodorovici a primit premiul special al cititorilor "Natalia Gorbaniewska", care a fost creat în 2013, în anul morţii poetei şi disidentei ruse şi preşedintă a juriului premiului Angelus. Distincţia a fost câştigată de autorul român în urma voturilor online ale cititorilor.

"Vreau să spun că pentru mine a fost o mare bucurie, înainte de toate, să fiu nominalizat, apoi să mă aflu în finală alături de scriitori pe care i-am citit, pe care îi iubesc foarte mult şi m-am simţit extrem de onorat să fiu în această finală. Premiul cititorilor este un bonus extraordinar, mă bucură foarte mult pentru că, am tot spus-o, un scriitor nu scrie neapărat pentru mulţimi de cititori, dar scrie pentru fiecare cititor în parte, aşa că se bucură în momentul în care primeşte o confirmare de la fiecare cititor în parte", a declarat Lucian Dan Teodorovici, sâmbătă seara, la gala de decernare a Premiului Europei Centrale Angelus din Polonia, mulţumindu-le, totodată, organizatorilor, precum şi traducătoarei şi editoarei Radosława Janowska-Lascar - care au făcut posibilă apariţia cărţii în limba polonă.

Anul acesta, la Premiul Europei Centrale Angelus din Polonia au fost înscrise 66 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la începutul lunii august, în etapa semifinală. Lucian Dan Teodorovici s-a calificat şi în finală, alături de alţi şase scriitori: Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) şi Serhij Żadan (Ucraina).

Romanul "Matei Brunul" a apărut la editura Polirom, în 2011 şi 2014, fiind disponibil şi în ediţie digitală. De la prima ediţie a premiului Angelus, în 2006, România a mai obţinut o singură nominalizare pe lista scurtă, în 2010 - Norman Manea, pentru romanul "Întoarcerea huliganului" (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).

"Matei Brunul" este o poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ură şi iertare, despre pendularea între adevărul personal şi cel oficial. Una dintre cele mai apreciate şi mai elogiate apariţii ale anului editorial 2011, cartea "Matei Brunul" a fost distinsă cu premiul literar "Augustin Frăţilă", premiul revistei Observator cultural, premiul naţional de proză al Ziarului de Iaşi, premiul pentru proză al revistei Ateneu, premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat "Cartea anului" de revista Contrafort.

"Matei Brunul" a mai apărut în Franţa (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) şi Ungaria (Libri Kiadó) şi va mai fi tradus şi publicat în Turcia (Dedalus), Macedonia (Bata Press) şi SUA (Dalkey Archive Press). Ediţia polonă a romanului a apărut la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar, prilej cu care, în luna februarie a acestui an, autorul şi-a întâlnit cititorii din Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań şi Gdańsk.

Lucian Dan Teodorovici, născut pe 17 iunie 1975, la Radăuţi, este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este, totodată, coordonator al colecţiei "Ego. Proză" a editurii Polirom şi senior editor al săptămânalului Suplimentul de cultură. Între 2002 şi 2006, a fost redactor-şef al editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul "Prăpădul" (după un text de Attila Bartiş), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătăraşi din Iaşi spectacolul "Sunt o babă comunistă", o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul "Antologia DramatIS" (Editura Cartea Românească, 2008).

Printre cărţile publicate se numără "Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi" (1999, 2005), "Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana" (2000), "Circul nostru vă prezintă" (2002, 2007), "Atunci i-am ars două palme" (2004), "Celelalte poveşti de dragoste" (2009, 2013), "Matei Brunul" (2011, 2014), "Unu + unu (+ unu...). Nişte comedii" (Cartea Românească, 2014). Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici