Lucian Pintilie - premiul Sindicatului criticilor de film francezi pentru cea mai bună carte străină

Regizorul Lucian Pintilie a primit, luni seară, premiul pentru cea mai bună carte străină despre cinema din partea Sindicatului criticilor de film francezi (Syndicat Français de la Critique de Cinéma), informează site-ul organizaţiei.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Lucian Pintilie - premiul Sindicatului criticilor de film francezi pentru cea mai bună carte străină

Lucian Pintilie - premiul Sindicatului criticilor de film francezi pentru cea mai bună carte străină (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Distincţia i-a fost decernată lui Lucian Pintilie pentru volumul "Bric-à-brac : Du cauchemar réel au réalisme magique", apărut în Franţa în 2009, la editura L'Entretemps, în traducerea lui Marie-France Ionesco, fiica dramaturgului de origine română Eugen Ionescu. Acelaşi premiu i-a mai fost acordat, ex-aequo, şi germanului Volker Schlöndorff, pentru cartea "Tambour battant Mémoires".

Anul trecut, premiul i-a fost acordat volumului "Al Pacino", de Lawrence Grobel.

Volumul autobiografic al lui Pintilie prezintă relaţia acestuia cu teatrul şi filmul.

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film români, s-a născut pe 9 noiembrie 1933, în Tarutina, în Basarabia. Filmele şi montările sale au provocat mari controverse, astfel încât a fost forţat de regimul comunist să emigreze.

A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, printre care: "Copiii soarelui" (1961), "Proştii sub clar de lună" (1962), "Cezar şi Cleopatra" (1963), "Revizorul" (1972). Ultimul a fost interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie. După interzicerea spectacolului "Revizorul", Pintilie a plecat din ţară. În străinătate, el şi-a continuat cariera de regizor, montând pentru mari teatre din Franţa şi Statele Unite ale Americii.

Până la plecarea sa din ţară, Pintilie a realizat două filme de lungmetraj: "Duminica la ora 6" şi "Reconstituirea". A mai semnat regia unor filme precum "De ce trag clopotele, Mitică?" (1981), "Balanţa" (1992), "După-amiaza unui torţionar" (2001) şi "Tertium non datur" (2005). Lucian Pintilie a primit Premiul Gopo pentru întreaga operă în 2007.

Volumul său "Bric-à-brac" a fost publicat la editura Humanitas, în 2003.

Sindicatul Criticilor Francezi a acordat, de asemenea, premii la categorii precum "cel mai bun film francez" - "Un Prophète" de Jacques Audiard şi "cel mai bun film străin" - "Das Weisse Band" de Michael Hanecke (câştigătorul premiului Palme d'Or, anul trecut, la Festivalul de Film de la Cannes).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici