Lucian Vasilescu, editorialist MEDIAFAX: "Efectul Brian Cullinan" asupra Premiilor Oscar, sau apologia erorii

Au trecut doar puţin mai mult de 50 de ore de la gafa de la ceremonia de decernare a Oscarurilor ("La La Land" vs "Moonlight"). Eroarea, s-a descoperit, se datorează unui angajat al colosului internaţional PricewaterhouseCoopers.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Lucian Vasilescu, editorialist MEDIAFAX: "Efectul Brian Cullinan" asupra Premiilor Oscar, sau apologia erorii

Lucian Vasilescu, editorialist MEDIAFAX: "Efectul Brian Cullinan" asupra Premiilor Oscar, sau apologia erorii

Când spui PricewaterhouseCoopers spui corporaţie multinaţională – adică o organizaţie care funcţionează după reguli precise şi stricte, care are proceduri interne pentru orice, ai cărei angajaţi sunt obligaţi să memoreze "biblia" corporatistă (care are mult mai mult de 10 porunci) şi să i se supună fără murmur şi şovăire.

PricewaterhouseCoopers are birouri în peste 150 de ţări şi mai mult de 200.000 de angajaţi.

Dincolo de serviciile pe care le oferă, PricewaterhouseCoopers tinde să fie o întruchipare a perfecţiunii. Dar perfecţiunea, pentru oameni, nu poate fi decât aspiraţională.

După eroarea de la ceremonia de decernare a premiilor Oscar 2017, PricewaterhouseCoopers a luat Manualul de proceduri (acolo totul se face exclusiv By the Book) şi a anunţat că a găsit vinovatul: şi anume un angajat, de profesie contabil, care avea misiunea să înmâneze, la momentul potrivit, plicul potrivit, persoanei potrivite. Numele lui: Brian Cullinan. Omul, se pare, şi-a părăsit postul de robot înmânător de plicuri cui trebuie, când trebuie şi bântuia pe Twitter.

Ce-a ieşit din povestea asta s-a văzut, în direct, în 225 de ţări.

Efecte:
1. Brian Cullinan va trebui să-şi caute altceva de lucru (foarte probabil);
2. Singurul nume propriu pe care o să-l ştiu vreodată al unui angajat PwC va fi Brian Cullinan (cu certitudine);
3. PwC va interzice angajaţilor săi să aibă în dotare dispozitive capabile să se conecteze la internet, sau, dacă acest lucru va fi totuşi necesar, le va restricţiona accesul la anumite domenii (foarte probabil);
4. PwC va constitui o comisie care să elaboreze porunci şi mai restrictive în Corporate Book (probabil);
5. La 50 de ore de la incident, o căutare după "Oscar 2017" generează pe Google 174.000.000 de rezultate, în vreme ce, la doi ani distanţă, o căutare după "Oscar 2015" generează 159.000.000 de rezultate (certitudine);
6. Prin incidentul de la decernarea premiului pentru Cel mai bun film, Gala Oscar 2017 a devenit, la modul cel mai propriu, memorabilă.

Note:
1. Cele mai valoroase timbre din toate timpurile şi cele mai căutate de colecţionari (sunt evaluate milioane de euro) sunt cele care conţin greşeli de tipar şi au fost retrase din circulaţie la scurt timp după ce au fost puse în vânzare;
2. Misiunea spaţială Apollo 13 avea drept obiectiv a treia descindere a omului pe Lună. Lansarea s-a desfăşurat cu succes, la 11 aprilie 1970. Două zile mai târziu, la bordul navei a apărut o defecţiune la sistemul electric. Echipajul, format din trei oameni, a căutat în Instrucţiunile de zbor ce era de făcut pentru a remedia defecţiunea. N-au găsit nimic şi au solicitat spijinul Centrului de comandă al zborului. Pe Pământ, inginerii responsabili cu siguranţa zborului au căutat prin toate cărţoaiele lor, unde erau descrise toate felurile de defecţiuni ce-ar fi putut apărea, soluţia. N-au găsit-o, pentru că tipul de disfuncţie tehnică apărută nu fusese imaginată. Era o cursă contracronometru: cei trei astronauţi mai aveau de trăit doar câteva ore – oxigenul avea să se termine la bordul navei.
Atunci, inginerii şi tehnicienii de la sol au primit cea mai stranie comandă din viaţa lor: "Improvizaţi şi aduceţi-i pe oamenii ăia înapoi!" "Dar protocoalele? Dar procedurile? Dar By the Book?" "Daţi-le dracului pe toate! Improvizaţi şi aduceţi-i acasă!". Soluţia găsită a fost una tehnic stranie şi a implicat inclusiv folosirea de bandă adezivă, dar i-a adus pe toţi cei trei astronauţi, teferi şi sănătoşi, înapoi, pe Pământ. De atunci, mesajul comandantului zborului Apollo 13, James A. Lovell, a devenit cea mai celebră replică rostită de un om în spaţiu: "Houston, we've had a problem!"

Epilog: Sunt lucruri care fac diferenţa între monoton şi strălucit/ memorabil. Unele dintre aceste lucruri sunt erorile/ greşelile umane. Acestea pot fi săvârşite chiar de un contabil corporatist, o fiinţă gri, prin însăşi "fişa postului".

"Efectul Brian Cullinan" asupra Premiilor Oscar e comparabil cu efectul trecerii de la filmul alb-negru la filmul color.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici