- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.02.2021, 15:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lucrarea „Le Crocodile" şi o fotografie realizată de Brâncuşi vor fi scoase la licitaţie
- Lucrarea „Le Crocodile" de Constantin Brâncuşi şi fotografia „Cap de fată (Premiere pierre directe)", realizată de artist în 1908, vor fi scoase la licitaţie pe 18 februarie.
- Lucrarea „Le Crocodile" face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor şi va fi scoasă la licitaţie, pentru preţul de pornire de doar 3.000 de euro, în ajunul Zilei Naţionale Brâncuşi, pe 18 februarie, în cadrul Licitaţiei Artmark de Artă Postmodernă şi Contemporană.
- Tot Brâncuşi semnează, în licitaţia din 18 februarie, şi fotografia „Cap de fată (Premiere pierre directe)", realizată de marele artist în anul 1908.
- Cele două creaţii realizate de Constantin Brâncuşi pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-20:00, iar ulterior licitate în 18 februarie.
Urmărește
440 afișări
Lucrarea „Le Crocodile" şi o fotografie realizată de Brâncuşi vor fi scoase la licitaţie
Făurită de Brâncuşi în 1949, lucrarea provine din Fondul Brâncuşi, colecţia Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu. Opera este reprodusă în monografia „Brancusi", Pontus Hulten, fiind inventariată şi inclusă în catalogul realizat de soţii Istrati alături de Pontus Hulten, Director al Muzeului „Moderna" din Stockholm, în 1986.
În 2010, opera a participat, alături de alte 3 piese, la expoziţia organizată cu ocazia licitaţiei Artcurial în 2010, la Paris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Este cunoscut faptul că una dintre marile sale „iubiri" a fost fotografia, iar instantaneele realizate de maestru constituie momente esenţiale ale procesului său creativ. Fotografia din cadrul licitaţiei are un preţ de pornire de 5.000 de euro.
2018 a fost anul recordului absolut de piaţă al lui Brâncuşi, al cărui bronz reprezentând portretul lui Nancy Cunard (La jeune fille sophistiquee) din 1928 s-a adjudecat la Christie’s SUA cu 62,8 milioane USD.
Trendul de altminteri s-a construit treptat, tot în SUA, tot la Christie’s, o „Muză adormită" din bronz din 1913 adjudecându-se, cu un an înainte, în mai 2017, cu 51 milioane USD (raportat la o estimare, pe atunci contemporană, de 20-30 milioane USD, bizuită pe preţul de adjudecare în 2009 a sculpturii „Madame L.R." din colecţia Pierre Berge).
Unicitatea lui Brâncuşi, bornă definitorie pentru sculptura modernă, precum şi raritatea sa în piaţa internaţională de artă continuă să fie argumentele convingătoare pentru continuarea aceluiaşi trend de creştere a cotaţiei, aşteptările fiind ca o următoare piesă puternică să stabilească un nou record, eventual în preajma pragului de 100 de milioane USD, atins numai de titanii universali ai artei moderne şi contemporane, ce beneficiază de o recunoaştere absolută.
Preţuri excepţionale au obţinut şi fotografiile realizate de Brâncuşi, fie atelierului său parizian, fie unora dintre lucrările sale, pe care se străduia să le surprindă din unghiuri în care lumina, eclerajul, continuau finisarea sculpturii.
Astfel reuşeşte, la case mici de licitaţie, preţuri record precum cel pentru fotografia atelierului din 1930-1935, de 39 cm, adjudecată în iunie 2019 în Elveţia de către Beurret&Bailly cu suma de 86 de mii de euro, ori pentru fotografia atelierului din 1928, de 29 cm, adjudecată în SUA de Swann Galleries, în octombrie 2018, cu 87 de mii de euro (ori o vedere din atelier, surprinzând ţestoasa, cocoşii, pe regele regilor etc., din 1945, adjudecată în noiembrie 2019 de Christie’s la Paris cu 65 de mii de euro).
Mult peste estimările casei este recenta vânzare a fotografiei realizate de Brâncuşi în atelier, în 1924, cuplului de sculpturi "Muza adormită" şi "Cocoşul", adjudecată, tot recent, în noiembrie 2019, de Christie’s Paris cu 150.000 de euro; şi mai recent, îm martie a.c., Sotheby’s New York adjudecă o fotografie realizată în 1912 de Brâncuşi "Muzei adormite", de 24 cm, cu 71 de mii de euro.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe