- Home
- Cultură-Media
- SUCEAVA, (10.06.2011, 14:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lucrările de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei au început vineri
Lucrările de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 13 milioane de euro, au început vineri, iar pe parcursul lucrărilor cetatea va rămâne deschisă vizitatorilor şi vor fi amenajate trasee speciale.
Urmărește
105 afișări
Lucrările de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun a Sucevei printr-un proiect POR au fost începute vineri, în prezenţa preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a subliniat că acest monument istoric va deveni kilometrul zero al turismului din Bucovina, transmite corespondentul MEDIAFAX..
Flutur a spus că ziua de 10 iunie 2011 este o zi importantă pentru Suceava întrucât au început lucrările de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun, aceasta fiind o obligaţie faţă de înaintaşi.
El a anunţat că a stabilit cu firmele care vor lucra la reabilitarea acestui monument o foaie de parcurs, iar obiectivele prevăzute vor fi analizate săptămânal, menţionând că proiectul începe cu consolidarea versantului nordic al Cetăţii de Scaun, cu intervenţii pentru drenaj, cu amenajarea unei parcări şi apoi cu lucrările propriu-zise de reabilitare.
Flutur a menţionat că pe parcursul lucrărilor cetatea nu va fi închisă vizitării şi că vor fi amenajate trasee speciale, iar festivalul medieval se va desfăşura în luna august tot în cetate.
El a mai declarat că după finalizarea lucrărilor Cetatea de Scaun va deveni un loc de atracţie, un loc unde se vor putea organiza şcoli de vară, spectacole, piese de teatru.
La rândul său, Nicolae Boţu, prof. univ. al Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură din Iaşi, a precizat că se va încerca să se facă un spectacol din lucrările de restaurare.
Arheologul bucureştean Gheorghe Sion a declarat că lucrările la Cetatea de Scaun presupun consolidarea acesteia şi "reconstrucţia volumetrică" întrucât nu există nicio descriere care să arate detaliile acesteia, ştiindu-se doar că era "mare, frumoasă şi puternică".
El a menţionat că vor fi refăcute turnurile şi încăperile care se pot reconstitui, adăugând că zidurile cetăţii nu se vor reface în totalitate, înălţimea acestora urmând să fie de 17-18 metri, dar că pe aripa de nord acestea vor fi reconstruite până în zona crenelurilor.
Arheologul bucureştean a menţionat că în domeniul reconstrucţiei "te opreşti acolo unde începe ipoteza".
El a mai spus că grija firmelor care vor lucra la acest obiectiv este ca cetatea să rămână deschisă vizitatorilor şi să poată fi vizitată pe porţiuni.
Licitaţia pentru restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorţiu al cărui lider este General Construct SA Suceava alături de firmele sucevene Loial şi Restaco pentru partea de instalaţii şi, respectiv, restaurare şi Grup Corint Alba Iulia, care are experienţă în restaurarea unor monumente medievale.
Contractul pentru proiectul "Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia", promovat prin POR, a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Consiliul Judeţean Suceava a cerut, în luna ianuarie 2011, Ministerului Culturii începerea procedurilor de înscriere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul muşatin" care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.
Cercetările arheologice au stabilit că în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1457 - 1504), au fost făcute cele mai ample lucrări de lărgire şi amplificare a eşafodajului defensiv al cetăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe