Luis Lazarus, somat de CNA

CNA a somat public, marţi, Kanal D pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Lazarus Show", pentru că moderatorul Luis Lazarus nu a respectat prezumţia de nevinovăţie a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care este cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual.

Urmărește
404 afișări
Imaginea articolului Luis Lazarus, somat de CNA

Luis Lazarus, somat de CNA (Imagine: Alin Ionescu/Mediafax Foto)

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunile "Lazarus Show" din 11, 12, 13 şi 14 mai, în care s-a abordat cazul ÎPS Teodosie, care ar fi luat mită. Moderatorul emisiunii, Luis Lazarus, a spus că sunt trei anchete care se desfăşoară în paralel, cea a DNA, cea a Bisericii Ortodoxe Române şi cea a postului Kanal D.

În emisiune a fost difuzat un material filmat cu camera ascunsă, preluat de la România Liberă, în care un tânăr (jurnalist de la România Liberă) i-a cerut ajutor lui Teodosie să-l ajute să devină preot, deşi nu avea studii în acest sens.

În emisiuni a fost difuzat şi punctul de vedere al purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, persoane care au vorbit în favoarea acestuia, dar şi persoane care l-au atacat pe preot. A fost prezentat şi punctul de vedere al Arhiepiscopiei Tomisului, precum şi al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Postul a încercat să ia un punct de vedere al lui Teodosie, care refuză să vorbească.

Totodată, în emisiunea din 13 mai, Luis Lazarus a avut o discuţie în contradictoriu cu avocata Paula Iacob, pe marginea afirmaţiei lui Lazarus, care a spus: "Astăzi, eu mă pronunţ că Teodosie Tomitanul este un tip corupt. Am dosare atâta (arată cu mâna câte dosare are, nr.). Câte dosare doriţi dumneavoastră... şi într-o bună zi va fi condamnat".

Pe de altă parte, Arhiepiscopia Tomisului - Constanţa a reclamat la CNA faptul că postul Kanal D nu a respectat mai multe articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu privire la "drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi neprofitarea de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor", "prezumţia de nevinovăţie", "difuzarea de imagini cu camera ascunsă fără acordul persoanei", "dreptul la propria imagine, probarea acuzaţiilor, calitatea de moderator şi limbaj injurios", "condiţii nedescriminatorii de exprimare" şi "asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor".

Membrii CNA au considerat că Luis Lazarus nu a respectat prezumpţia de nevinovăţie a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie.

"Ceilalţi nu au fost lăsaţi să vorbească", a spus Dan Grigore, membru al CNA. El a precizat că Lazarus îl întrerupea pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. "Este o parte care face figuraţie, nu este lăsată să vorbească, şi altă parte care râde. Asta înseamnă imparţialitate?", a mai spus Dan Grigore.

El a fost susţinut de Christian Mititelu: "El (Luis Lazarus, nr.) îi covârşeşte pe ceilalţi, nu-i lasă deloc să vorbească. Are controlul întregii emisiuni, are nişte accese de megalomanie".

"El încearcă să demonstreze că acuzatul (ÎPS Teodosie, nr.) este vinovat", a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a propus somarea publică a postului Kanal D.

Kanal D a încălcart art. 34, alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă" şi 42, alin. 3 - "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, a anunţat, în 5 mai, Parchetul Tribunalului Constanţa, care s-a autosesizat în urma articolului apărut în România Liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici