Lumea literară e în doliu. Ismaïl Kadaré, marele scriitor albanez, a murit la 88 de ani

  • Ismaïl Kadaré, marele scriitor albanez, a murit la 88 de ani.
  • A fost unul dintre puţinii autori din Albania cunoscuţi şi traduşi în întreaga lume.
  • A murit luni, 1 iulie, la Tirana.
350 afișări
Imaginea articolului Lumea literară e în doliu. Ismaïl Kadaré, marele scriitor albanez, a murit la 88 de ani

Lumea literară e în doliu. Ismaïl Kadaré, marele scriitor albanez, a murit la 88 de ani

Născut pe 28 ianuarie 1936 în Gjirokastër, un oraş istoric din sudul Albaniei, Kadaré a devenit unul dintre cei mai traduşi şi apreciaţi autori albanezi la nivel mondial. Oraşul său natal, inclus în patrimoniul UNESCO, a jucat un rol central în multe dintre operele sale, fiind descris cu măiestrie în cărţi precum "Cronica oraşului de piatră" şi "Păpuşa".

Cel mai cunoscut roman al lui Ismaïl Kadaré, tradus în peste 40 de ţări, este „Generalul armatei moarte”, primul său roman, publicat în 1963 în Albania şi şapte ani mai târziu în Franţa.

Tradus în peste 45 de limbi şi câştigător al celor mai mari premii literare (Man Booker, Prinţul Asturiei, Premiul Ierusalim), scriitorul Ismaïl Kadaré a murit la Tirana, luni, 1 iulie , la vârsta de 88 de ani, anunţă Le Monde.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici