Lungmetraje de Cristian Mungiu şi Radu Jude, la Festivalul Internaţional de Film de la Londra

Cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Londra (BFI), care începe miercuri, oferă publicului timp de 12 zile peste 200 de producţii din 68 de ţări, România fiind prezentă cu lungmetrajele "După dealuri", de Cristian Mungiu, şi "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude.

Urmărește
154 afișări
Imaginea articolului Lungmetraje de Cristian Mungiu şi Radu Jude, la Festivalul Internaţional de Film de la Londra

Cristian Mungiu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În programul festivalului, al cărui partener este, pentru a treia oară, Institutul Cultural Român de la Londra, se mai regăsesc scurtmetrajul româno-britanic "Along the lines", regizat de Cătălina Niculescu, şi "Tratat despre noroi şi eternitate", filmul de referinţă al artistului vizual francez de origine română Isidore Isou, cinematografia românească fiind de fiecare dată puternic reprezentată în cadrul acestui eveniment.

"După dealuri", de Cristian Mungiu, dublu premiat la Festivalul de Film de la Cannes în 2012 şi multiplu premiat la alte competiţii de gen internaţionale, va avea o proiecţie la Journey Gala, susţinută de Sight and Sound, publicaţia oficială a BFI, care l-a şi desemnat pe locul întâi în lista de recomandări în festival. Astfel, publicul va avea două ocazii să vadă filmul. Prima dintre ele va fi vineri, când proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Cristian Mungiu. Cinefilii londonezi mai pot vedea filmul "După dealuri" şi duminică, biletele pentru ambele proiecţii fiind complet epuizate încă din primele zile ale punerii lor în vânzare.

Primul film românesc prezentat la BFI de la Londra este lungmetrajul lui Radu Jude "Toată lumea din familia noastră". Selectat la festivalul de la Berlin şi desemnat câştigător la festivalurile de la Sarajevo, Namur şi Anonimul-Sfântu Gheorghe, filmul este o dramă cu accente de comedie neagră, ce îşi propune să prezinte viaţa şi interacţiunea dintr-o familie disfuncţională din Bucureştiul contemporan. Cinefilii din Londra vor avea la dispoziţie trei proiecţii pentru a viziona producţia cu o inconfundabilă amprentă de umor românesc, pe 11 octombrie, 14 şi 16 octombrie, cea din urmă prezentare beneficiind de prezenţa regizorului Radu Jude, care va susţine o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul.

Pe lângă cele două lungmetraje premiate internaţional, în acest an a fost selectată şi o coproducţie româno-britanică, "Along the lines". Regizat de Cătălina Niculescu, scurtmetrajul este o investigaţie de natură vizuală ce urmăreşte motivele şi structurile tradiţionale din arhitectura naţională şi evoluţia lor în epoca modernă, fiind proiectat la BFI Southbank pe 20 octombrie.

De asemenea, în programul BFI este inclus filmul "Traité de bave et d’éternité", producţia de referinţă al lui Isidore Isou, poet şi artist vizual francez de origine română, fondatorul lettrismului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici