Lungmetrajul "Departe de oameni", de Daniel Oelhoffen, desemnat cel mai bun film la BIFF 2015

Lungmetrajul "Departe de oameni/ Far from men", de Daniel Oelhoffen, a primit premiul pentru cel mai bun film la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), în timp ce Ana Lungu s-a impus la categoria "cea mai bună regie" cu pelicula "Autoportretul unei fete cuminţi".

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "Departe de oameni", de Daniel Oelhoffen, desemnat cel mai bun film la BIFF 2015

Lungmetrajul "Departe de oameni", de Daniel Oelhoffen, desemnat cel mai bun film la BIFF 2015 (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

La gala de închidere a celei de-a 11 ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, care avut loc sâmbătă seară, la cinematograful Studio din Capitală, premiul pentru cel mai bun film din competiţia evenimentului cinematografic a fost acordat producţiei franceze "Departe de oameni/ Far from Men", de Daniel Oelhoffen.

Şase filme, dintre care două realizate de regizoare, au concurat în acest an pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile au fost prezentate în premieră absolută şi, cu o singură excepţie, nu vor fi distribuite ulterior în cinematografele din România: "Autroportretul unei fete cuminţi" (România, regia Ana Lungu), "Iulie însângerat/ Cold in July" (SUA, regia Jim Mickle), "O fată merge acasă singură în noapte/ A Girl Walks Home Alone at Night" (SUA, regia Ana Lily Amirpour), "Hiena/ Hyena" (Marea Britanie, regia Gerard Johnson), "Kebab şi Horoscop/ Kebab & Horoscope" (Polonia, regia Grzegorz Jaroszuk), "Departe de oameni/ Loin des hommes" (Franţa, regia David Oelhoffen).

Juriul celei de-a 11-a ediţii a Bucureşti IFF a fost format din Selma Mehadžić, directorul de programe al Festivalului de Film de la Zagreb, actriţa germană Anjorka Strechel, Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Feti Dautović, producător şi profesor universitar de origine sârbă, şi Edvinas Puksta, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius.

Juriul a apreciat pelicula franceză "pentru modalitatea inteligentă prin care se foloseşte de elementele specifice genului western pentru a explora dileme morale sincere, dar şi integritatea personală, pentru că te provoacă să te gândeşti la vanitatea războiului şi, nu în ultimul rând, să ne readucă aminte că astăzi trăim în situaţi identic de fragile, unde violenţa poate deveni foarte uşor o armă împotriva umanităţii", potrivit paginii oficiale de Facebook a evenimentului.

Premiul pentru "cel mai bun regizor" i-a fost acordat Anei Lungu pentru "Autoportretul unei fete cuminţi/ Self-portrait of a Dutiful Daughter". Juriul a apreciat lungmetrajul "pentru controlul vizionar al actorilor profesionişti şi amatori prin montajul inteligent, umorul ironic şi cadrele lungi, atunci când graniţele invisibile dintre ficţiune şi neprevăzutul evenimentelor reale improvizate dispar şi descoperă curajos simbolurile şi incertitudinile tinerei generaţii". De asemenea, producţia a primit premiul publicului.

O menţiunea specială a primit filmul "O fată merge acasă singură în noapte/ A Girl Walks Home Alone", de Ana Lilly Amirpour, "pentru stilul vizual ce-ţi taie respiraţia, pentru imaginea alb-negru impresionantă şi pentru modul ingenios de a spune povestea, plin de simboluri ascunse ce încurajează imaginaţia spectatorului".

Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul a avut şi un juriu al criticii, compus de această dată din Cătălin Olaru, Michal Klimkiewicz şi Horia Barna. Astfel, premiul criticii a fost acordat filmului "O fată merge acasă singură în noapte", de Ana Lilly Amirpour, "pentru capacitatea cinematografică remarcabilă de a umaniza misterios şi discret prototipul legendar al vampirului, evidenţiind prin contrast dezumanizarea şi criza de identitate tipice specifice tot mai multor oameni ai societăţii contemporane din aproape orice parte a lumii".

Seara s-a încheiat cu proiecţia filmului "Departe de lumea dezlănţuită", de Thomas Vinterberg, o adaptare a romanului clasic cu acelaşi nume al lui Thomas Hardy.

Invitatul special al celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti a fost actorul italian Franco Nero, care s-a întâlnit cu publicul cinefil vineri, de la ora 18.30, la Cinema Elvira Popescu, unde va rula filmul "Sirena/ Nymph", de Milan Todorovic, urmat de clasicul "Jonathan degli orsi", de Enzo G. Castellari.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, care se va încheia duminică, este organizat de Fundaţia Charta şi se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi sub înaltul patronaj al principelui Radu al României şi se va derula până duminică, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Club Control.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici