Lungmetrajul "Matthew's Law", regizat de Marc Schmidt, marele premiu la Astra Film Festival

Lungmetrajul "Matthew's Law", regizat de Marc Schmidt, a câştigat, sâmbătă, marele premiu la Astra Film Festival 2013, în timp ce "Dancing alone", de Biene Pilavci, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar în competiţia internaţională, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "Matthew's Law", regizat de Marc Schmidt, marele premiu la Astra Film Festival

Lungmetrajul "Matthew's Law", regizat de Marc Schmidt, marele premiu la Astra Film Festival

Ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival se apropie de final după o săptămână dedicată filmului de non-ficţiune din România şi din lume. Sute de profesionişti s-au adunat la Sibiu pentru a participa la programele speciale care au rememorat filmele realizate în România în ultimele două decenii. Conferinţe, mese rotunde, sesiuni de masterclass, proiecţii Retro 20, concerte şi expoziţii au întregit programul ediţiei din 2013.

Juriul, format din cineaşti şi regizori de top, a evaluat filmele din cele cinci secţiuni competiţionale şi a decis ca marele premiul al festivalului să revină lungmetrajului "Matthew's Law", în regia lui Marc Schmidt. Filmul arată până unde poate merge birocraţia nemiloasă a statului protector, fiind presărat cu emoţie, sensibilitate şi o extraordinară putere de pătrundere şi mult respect pentru personajul aflat în suferinţă.

Totodată, premiul Astra pentru cel mai bun documentar, în competiţia International, a revenit filmului "Dancing Alone", de Biene Pilavci, un film curajos despre copilăria chinuită a unei tinere şi despre modul în care înfruntă demonii trecutului din familia ei.

Pentru că Şerban Oliver Tătaru ridică o problemă universal valabilă, modul în care deciziile părinţilor influenţează viitorul copiilor, filmul său "Anatomy of a Departure" a primit premiul Astra pentru cel mai bun documentar, în competiţia Central & Eastern Europe.

Filmul "În numele primarului", în regia Ancău Hirţe, a fost răsplătit cu premiul Astra pentru cel mai bun documentar românesc. Filmul este o analiză fără ostentaţie a relaţiei dintre oameni simpli cu autoritatea. De asemenea, premiul Astra pentru cel mai bun documentar din secţiunea Student a revenit filmului "Clinical Romance", de Elke Margarete Lehrenkrauss, care aduce în prim plan o întrebare global dezbătută: "Poate fi reaprinsă flacăra unei relaţii imposibile?".

Alegerea juriului format din liceeni a fost filmul "Little Land", regizat de Nikos Dayandas, şi a primit premiul Astra pentru cel mai bun documentar la secţiunea EcoCinematogrAF. Filmul destăinuie sensul profund al ecologiei.

Imaginile răvăşitoare şi experienţa emoţionantă au convins juriul să ofere premiul pentru imagine filmului românesc "Valea Plângerii", de Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu şi Andrei Crişan.

Celebrul caz al scriitorului Tănase din perioada ceauşistă transpus cinematografic de Ionuţ Teianu în filmul "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite" a fost răsplătit cu Premiul Special acordat la categoria documentar românesc. Imaginile emoţionante care provoacă meditaţie până la transă din filmul "Man Made Place", regizat de Yu-Shen Su, au fost recompensate cu Premiul pentru imagine la secţiunea Student. Filmul documentează tranziţia oraşelor, a regimurilor politice, a civilizaţiilor.

Premiul de debut oferit unui regizor din România a fost acordat unei tinere de doar 16 ani, Elena Borcea, pentru filmul "Familia mea, pe scurt". Tânăra cineastă a fost premiată pentru energia, prospeţima şi determinarea cu care s-a apucat de treabă.

Trupa Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta a revenit la Astra Film Festival după 13 ani pentru a încheia gala de decernare a premiilor. Filmele premiate pot fi revăzute duminică, începând cu ora 13, în paralel cu ultimele proiecţii din program, "Alethea", "Părintele Arsenie Boca în duh şi adevăr" şi "Spitalul".

Juriul a fost format din cineaşti precum Cristi Puiu (România), Gaby Babic (Germania), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (Polonia), Hussain Currimbhoy (Marea Britanie), Elena Danilko (Rusia), Petr Lom (Canada), Michael Stewart (Marea Britanie), Cristian Niţulescu (România) şi Grit Lemke (Germania). Ca o premieră, în acest an juriul secţiunii competiţionale EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, îndrumaţi de antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici