Luxul imperial creat de Fabergé, expus la Moscova - GALERIE FOTO

O colecţie de 300 de obiecte de lux, precum ceasuri, bijuterii şi celebrele ouă Fabergé, care au aparţinut capetelor încoronate europene şi au fost cumpărate ulterior din cele patru colţuri ale lumii de un oligarh rus, a fost expusă începând de miercuri la Muzeul Puşkin din Moscova.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Luxul imperial creat de Fabergé, expus la Moscova - GALERIE FOTO

Luxul imperial creat de Fabergé, expus la Muzeul Puşkin din Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

"Arta casei Fabergé de la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea reprezintă un fenomen de talie mondială. Este un mare succes pentru noi faptul că putem să organizăm o astfel de expoziţie", a explicat Irina Antonova, reprezentanta Muzeului Puşkin.

Această colecţie, expusă între 20 şi 28 iunie la Moscova, este alcătuită din diverse obiecte de artă achiziţionate în ultimii cinci ani de miliardarul rus Viktor Vekselberg, care a înfiinţat fundaţia "La Liaison des Temps".

În aprilie 2004, Vekselberg a cumpărat nouă ouă Fabergé de la familia americană Forbes, pentru o sumă mai mare de 100 de milioane de dolari. Această iniţiativă a fost interpretată de către unii ca o tentativă de a intra în graţiile puterii de la Moscova, care începuse în acea perioadă să ceară socoteală oligarhilor ruşi.

"Expunem 30% din toate obiectele de artă pe care le-am răscumpărat de atunci, mai ales din Columbia, Mexic şi Australia", a precizat Vladimir Vorontchenko, directorul fundaţiei "La Liaison des Temps".

În anii 1920, obiectele de artă create de casa Fabergé, considerate incompatibile cu noul regim sovietic, au fost "vândute pe mai nimic în străinătate de către bolşevici", a explicat Tatiana Mountian, experta în artă a fundaţiei.

Printre obiectele expuse figurează o bombonieră în formă de ou, ce a aparţinut regelui George I al Greciei, fratele împărătesei Maria Fedorovna, cumpărat la o licitaţie organizată de casa Christie's la Londra, dar şi colecţia bancherului Edmond Safra, achiziţionată de Viktor Vekselberg în 2005 de la celălalt nume major din lumea licitaţiilor, casa Sotheby's.

În 1885, Pierre-Karl Fabergé, bijutier de origine franceză instalat la Sankt-Petersburg, a devenit furnizorul oficial de bijuterii pentru casa imperială a Rusiei.

Operele Fabergé au fost prezente la toate evenimentele importante din viaţa membrilor dinastiei Romanov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici