Mădălina Rădulescu, TVR: Noua lege a audiovizualului riscă să nu fie funcţională

Mădălina Rădulescu, directorul interimar al Departamentului Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a TVR, a declarat pentru MEDIAFAX că ştirile nu se pot împărţi în "alb şi negru, negativ şi pozitiv", considerând că noua lege a audiovizualului riscă să nu fie funcţională.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Mădălina Rădulescu, TVR: Noua lege a audiovizualului riscă să nu fie funcţională

Mădălina Rădulescu, TVR: Noua lege a audiovizualului riscă să nu fie funcţională (Imagine: Mediafax Foto)

"În primul rând, trebuie definiţi foarte clar termenii pe care îi foloseşte, şi anume «ştiri pozitive» şi «ştiri negative». La fel de important este ca aceste noi criterii de selecţie a ştirilor să nu se opună criteriilor de selecţie a informaţiei după care se ghidează orice jurnalist şi, în speţă, Televiziunea Română - proximitate temporală şi spaţială, amploare, impact etc. Altfel, această modificare va provoca mai multă confuzie. Cred că este important şi ca televiziunile şi radiourile să fie implicate în dezbaterile din jurul acestei modificări legislative. Personal nu cred - şi presupun că nici colegii mei - că ştirile, evenimentele, informaţiile se pot împărţi în alb şi negru, negativ şi pozitiv", a declarat pentru MEDIAFAX Mădălina Rădulescu, directorul interimar al Departamentului Ştiri din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport a TVR.

Senatul a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, o iniţiativă legislativă prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv negative.

Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, joi, că instituţia pe care o conduce va solicita Preşedinţiei să nu promulge această propunerea legislativă adoptată, miercuri, de Senat.

La rândul său, Clubul Român de Presă (CRP) a făcut apel, miercuri, la preşedintele României, Traian Băsescu, să nu promulge legea votată de Senat, "având în vedere evidentul caracter nedemocratic al respectivei iniţiative legislative". "Doar în societăţile autoritariste se manifestă în text de lege obligaţia de a lăuda aspectele societăţii. Mai mult, legea votată în Senat operează cu concepte neclare şi nedefinite în lege: ce produse jurnalistice sunt considerate conform legii «ştiri», când este ceva «negativ», când este «pozitiv», dacă un material informează despre un aspect neplăcut al unui element plăcut intră respectivul material în categoria de «ştire pozitivă» sau «ştire negativă»? Legea în discuţie are toate elementele necesare pentru a fi catalogată, făra eroare, ca o lege neconstituţională", a apreciat CRP, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) consideră că proiectul de lege încalcă prevederile Constituţiei României şi pe cele ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, fiind unul "delirant".

AMP susţine, într-un comunicat, că senatorii care au votat acest proiect de lege demonstrează, "pe lângă grava necunoaştere a Constituţiei României şi a principiilor elementare care ţin de drepturile omului, şi o lipsă de înţelegere a unor principii elementare ale activităţii jurnaliştilor". Astfel, AMP susţine că jurnalişii trebuie să încerce să reflecte societatea într-un mod cât mai apropiat de realitate, conform codurilor deontologice. "Dacă senatorii dispun de o cercetare care să arate că în societatea românească 50 la sută dintre fapte şi acţiuni sunt pozitive şi 50 la sută sunt negative, îi rugăm să o pună la dispoziţia jurnaliştilor. De asemenea, ne întrebăm care vor fi criteriile în bază cărora se va stabili ce este pozitiv şi ce este negativ", precizează AMP.

"Efectul cel mai grav pe care această aberaţie legislativă îl produce este faptul că deschide posibilitatea să apară încă o «îmbunătăţire» a legii, prin care mass media să fie obligată să difuzeze 100% ştiri pozitive. Ceea ce ne va împiedica pe noi să-i ajutăm pe domnii senatori, printr-o ştire critică, să înţeleagă că restaurează societatea totalitară".

Pe de altă parte, premierul Călin Popescu Tăriceanu îi va trimite preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi va solicita să nu promulge legea audiovizualului cu modificările aduse, miercuri, de Senat, deoarece acestea afectează libertatea de exprimare a presei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici