MAE cere lămuriri Senatului în privinţa eliminării taxei radio-tv, după o alertă pe site-ul Consiliului Europei pentru promovarea protecţiei jurnalismului

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu a cerut Senatului un punct de vedere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, pentru a-l trimite mai departe ca reacţie la o alertă postată pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului de pe site-ul Consiliului Europei.

Urmărește
821 afișări
Imaginea articolului MAE cere lămuriri Senatului în privinţa eliminării taxei radio-tv, după o alertă pe site-ul Consiliului Europei pentru promovarea protecţiei jurnalismului

MAE cere Senatului lămuriri în privinţa eliminării taxei radio-tv, pentru a răspunde unei alerte pentru promovarea protecţiei jurnalismului de pe site-ul Consiliului Europei

Ministerul Afacerilor Externe precizează că în data de 21 octombrie, pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor de pe site-ul Consiliului Europei, a fost postată o alertă referitoare la discuţiile de la nivelul Parlamentului României, în curs la acea dată, privind eliminarea taxei radio-tv.

"Alerta a fost introdusă la cererea a patru organizaţii neguvernamentale active în domeniul libertăţii presei, în a căror opinie eliminarea taxei radio-tv ar afecta independenţa serviciilor publice de radio şi televiziune şi le-ar face vulnerabile în faţa imixtiunilor politice", se menţionează în scrisoarea adresată conducerii Senatului, care este semnată de ministrul Comănescu.

În document se precizează că "autorităţile române au posibilitatea de a reacţiona la această alertă, răspunsul urmând să fie postat pe Platformă şi adus la cunoştinţa celor care au semnalat problema".

"La nivelul Consiliului Europei există deja o practică de a răspunde la aceste alerte, statele membre vizate aducând clarificări la speţele respective", menţionează MAE, amintind că în luna martie a acestui an, România a mai constituit obiectul unei alerte media pe Platformă, subiectul acelei alerte fiind pericolul intrării în insolvenţă a TVR.

Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor este un proiect al Consiliului Europei, care are ca scop monitorizarea încălcărilor libertăţii de expresie şi independenţei mass-media, precum şi ameninţărilor la siguranţa jurnaliştilor. "În evaluarea MAE, prezenţa pentru a doua oară pe site-ul specializat al Consiliului Europei pentru monitorizarea încălcărilor libertăţii presei este de natură să plaseze România într-o postură incomodă, care contravine atât poziţiilor ţării noastre pe tema drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, cât şi practicii curente de respect pentru principiile democratice şi ale statului de drept", se mai afirmă în documentul transmis Senatului.

MAE precizează că este necesară elaborarea unui răspuns al părţii române la alerta postată pe site-ul Consiliului Europei.

”În contextul în care posturile publice de radio şi TV îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului României şi în lumina recentei decizii a Parlamentului de eliminare a taxei radio-tv, vă adresăm rugămintea de a ne transmite câteva elemente care au stat la baza deciziei Parlamentul de eliminare a taxei radio-tv, şi soluţiile avute în vedere pentru asigurarea bunei funcţionări a Societăţii Române de Radiodifuziune şi SRTV", conchide ministrul de Externe.

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat după şedinţa de luni a Biroului Permanent că scrisoarea ministrului a fost trimisă la Comisia de Cultură, pentru elaborarea unui punct de vedere.

O solicitare similară a fost înaintată Camerei Deputaţilor de ministrul de Externe, în martie 2016, în care cerea lămuriri cu privire la modificarea legislativă care ar fi dus televiziunea publică în insolvenţă 

„Doresc să supun atenţiei dumneavoastră faptul că, recent, pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor de pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situaţia Televiziunii Române. Aceasta a fost introdusă la cererea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor şi vizează pachetul de amendamente la Legea 41/1994 care ar putea aduce TVR în situaţia de insolvenţă. Astfel, în opinia acestor asociaţii, demersul legislativ reprezintă o ameninţare la adresa independenţei postului public de televiziune", se menţiona în scrisoarea ministrului de Externe. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici