- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.04.2011, 14:36)
MAE:Dacă rămăşiţele lui Cioran, Eliade, Brâncuşi ar fi repatriate, vizitatorii ar fi mult mai puţini
Eventuala repatriere a rămăşiţelor lui Cioran, Eliade sau Brâncuşi ar reduce posibilităţile de cunoaştere a acestora de către publicul larg deoarece, chiar dacă în România ar fi găsite locuri de veci reprezentative, afluxul de turişti ar fi semnificativ diminuat, consideră MAE.
Urmărește
40 afișări
Această opinie a MAE este exprimată într-un răspuns semnat de ministrul Teodor Baconschi la o interpelare a deputatului PNL Călin Potor. Deputatul a dorit să ştie dacă Ministerul intenţionează să facă demersuri pentru repatrierea rămăşiţelor unor personalităţi precum Emil Cioran, Constantin Brâncuşi sau Mircea Eliade.
"Rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi şi Emil Cioran se găsesc în cimitirul Montparnasse (Paris, Franţa) , iar cele ale lui Mircea Eliade în cimitirul Oak Woods (Chicago, Statele Unite), aceste locuri fiind vizitate, anual, de zeci de mii de turişti din întreaga lume, mormintele lor fiind bine puse în evidenţă, monumentale şi marcate. Eventuala repatriere ar scoate numele celor trei de pe lista figurilor culturale internaţionale care îşi găsesc odihna în aceste locuri, aspect ce ar reduce posibilităţile de cunoaştere a lor de către publicul larg din întreaga lume. Prespunând chiar că ar putea fi identificate în România locuri de veci suficient de reprezentative, afluxul de turişti ar fi semnificativ diminuat", se arată în răspunsul citat.
Ministrul precizează că sugestia este una lăudabilă, însă ea trebuie să ţină cont şi de elemente de ordin istoric şi cultural legate de importanţa pe care aceste personalităţi au avut-o şi continuă să o aibă pentru patrimoniul cultural universal, dar şi de "raportul pe care l-au avut cu ţările gazdă".
Astfel, este amintit şi faptul că sculptorul Constantin Brâncuşi, după refuzul explicit al statului român de a primi ca donaţie întreaga sa operă, şi-a manifestat dorinţa de a rămâne în Franţa unde a creat până la sfârşitul vieţii.
Emil Cioran şi Constantin Brâncuşi au primit cetăţenia franceză, menţionează MAE, apreciind că astfel cei doi s-au alăturat "galeriei personalităţilor vieţii franceze". La rândul său, Mircea Eliade a primit cetăţenia americană în 1966.
Însă, în cazul în care Ministerul Culturii va avea iniţiativa repatrierii rămăşiţelor unora dintre marile personalităţi de origine română care sunt înmormântate în străinătate, MAE se va implica acordând sprijin în funcţie de atribuţiile care îi revin.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe