Prima pagină » Cultură-Media » Filmul „Morgen”, de Marian Crişan, proiectat la Varşovia

Filmul „Morgen”, de Marian Crişan, proiectat la Varşovia

Lungmetrajul "Morgen", de Marian Crişan, va fi proiectat, duminică, în programul european "Privirea lui Ulise/ Ulysses' Gaze" de la Varşovia, un proiect menit să prezinte filmele unor mari regizori europeni care au abordat ideea identităţii europene şi a migraţiei.
Filmul

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), scopul proiectului este acela de a pune în discuţie problema identităţii europene, a experienţelor postcomuniste din ţările sud-est europene, dar şi problema migraţiei spre Occident.

Proiectul „Privirea lui Ulise” se desfăşoară pe parcursul întregului an 2014, fiind realizat de cinci instituţii partenere din diverse ţări: Europanova asbl (Belgia), Muzeul de Etnologie Tracia (Grecia), Spartak (Olanda), Casa Întâlnirilor cu Istoria (Polonia) şi Fundaţia Student Plus (România).

Proiecţia filmului „Morgen”, în regia lui Marian Crişan (2010), va avea loc duminică, de la ora 16.00, la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia, partener al proiectului.

Lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, „Morgen”, a fost propunerea României la premiile Oscar 2012. Pelicula a avut premiera la Festivalul de la Locarno, în 2010, unde a fost recompensată cu premiul special al juriului, precum şi cu premiul ecumenic. De asemenea, „Morgen” a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală CinEast 2010, organizată la Luxemburg, cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, cu premiul pentru distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa, precum şi cu premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex-aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic.

Filmele incluse în proiect sunt prezentate consecutiv şi discutate în fiecare dintre ţările partenere. Printre titlurile alese se numără: „Alb”, de Krzysztof Kieślowski (1994), „Pretty Village, Pretty Flame”, de Srdjan Dragojević (1996), „Rosa”, de Wojciech Smarzowski (2011), „Palme albe”, de Szabolcs Hajdu (2006), „Legiunea străină”, de Mircea Daneliuc (2008), şi „Import/Export”, de Ulrich Seidl (2007).