Mai multe corpuri dintr-o casă monument, în curs de demolare în Capitală

Mai multe corpuri ale Casei Rosetti-Soleşti din Capitală, monument istoric de categoria B, sunt în curs de demolare, joi, pe baza unui aviz dat de Direcţia de Cultură Bucureşti, Ministerul Culturii argumentând că respectivele corpuri nu sunt clasate ca monumente istorice.

Urmărește
48 afișări

Direcţia de Cultură Bucureşti a Ministerului Culturii a emis un aviz de desfiinţare pentru corpurile 2, 3, 4 şi 5 ale Casei Rosetti-Soleşti de pe strada Povernei nr. 1-3, pe baza căruia Primăria Capitalei a emis autorizaţia de desfiinţare nr. 436/949953 din 1 noiembrie 2010. Beneficiarul lucrărilor de demolare este SC Rosetti Estate SRL.

Deputatul PDL Theodor Paleologu, alături de reprezentanţi ai unor ONG-uri, precum şi Roxana Wing, preşedintele Asociaţiei ProDoMo, şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", sunt prezenţi la faţa locului.

"Din păcate, nu mai sunt ministru, nu mai am putere executivă, aş fi făcut tot posibilul să opresc demolarea. Actualul ministru poate da în judecată Direcţia de Cultură Bucureşti", a spus Paleologu, menţionând că a blocat intrarea în curtea vilei şi a luat o a doua amendă cu această ocazie.

De altfel, în apropiere, la intersecţia străzilor Povernei cu Visarion, a fost demolată o altă casă, din care au rămas nişte grămezi de cărămizi.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat că numai corpul 1 al casei de pe str. Povernei nr. 1-3 este monument istoric, iar pentru acesta nu a fost emisă vreo autorizaţie de desfiinţare.

Consilierul pe probleme de patrimoniu al Ministerului Culturii, Hegedus Csilla, a precizat că a existat un studiu istoric şi un aviz al Direcţiei de Cultură Bucureşti din 2006, în care se preciza valoarea tuturor corpurilor de clădire, fiind clasat ca monument istoric numai corpul 1 - Casa Rosetti-Soleşti. Cum celelalte patru corpuri sunt în zona de protecţie a unui monument, s-a cerut aviz de la Direcţia de Cultură Bucureşti pentru demolarea lor.

Totodată, dacă se intenţionează construcţia unei alte clădiri pe locul corpurilor ce vor fi demolate, va fi din nou necesar avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti, iar noua construcţie ar trebui să respecte toate reglementările din zona respectivă, a mai spus Hegedus.

Corpul 1 al Casei Rosetti-Soleşti , care este clasat ca monument istoric, a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, pentru Theodor Rosetti-Soleşti, fratele Elenei Cuza, povesteşte Silvia Colfescu, editor la Vremea şi localnică. Ulterior, în 1828, clădirea a fost transformată şi i s-au adăugat noi corpuri de către arhitecta Virginia Hareţ Andreescu. Stilul imobilelor este academist cu elemente art-nouveau. Corpul central care este clasat are 3 etaje, însă corpul care se remarcă imediat, chiar în faţa intrării în curte, este unul de dimensiuni mai mici, cu coloane, acesta urmând a fi demolat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici