- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.09.2009, 15:39)
Mai multe organizaţii media solicită Guvernului începerea discuţiilor privind criza din mass-media
Mai multe organizaţii de media, printre care MediaSind, AJR şi Federaţia Sindicatelor din SRR, solicită Guvernului începerea "de urgenţă" a discuţiilor cu reprezentanţii mass-media "pentru a identifica măsurile ce trebuie aplicate în industria de media, în această perioadă de criză".
Urmărește
33 afișări
Mai multe organizaţii media solicită Guvernului începerea discuţiilor privind criza din mass-media (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Organizaţiile semnatare sunt:
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind,
Patronatul Presei din România ROMEDIA,
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Asociaţia Patronală a Editorilor Locali - APEL,
Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR),
ziarele Bursa şi Ziua,
Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune,
Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România,
Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii,
Societatea Ziariştilor din România,
Sindicatul Jurnaliştilor Profesionişti şi Asociaţia Profesională Mass-Media,
Edituri şi Tipografii.
Aceştia motivează cererea adresată Guvernului prin faptul că "vânzările în presa scrisă s-au redus cu 30% faţă de media anului trecut", "peste 1000 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă", "disponibilul pentru bugetele de reclamă s-a înjumătăţit", discuţiile dintre Comitetul Anticriză pentru Mass-Media şi Ministerul Finanţelor Publice, iniţiate în primăvara acestui an, nu au avut nici un rezultat" şi "criza economică a obturat accesul publicului la informaţie".
"Presa a reacţionat deja la situaţia de criză: câteva zeci de publicaţii au dispărut; cotidianele centrale şi-au diminuat paginile la 50%; personalul angajat în mass-media a scăzut îngrijorător; tichetele de masă au fost eliminate; salariile au fost reduse drastic (în unele instituţii de presă, salariile au scăzut cu 50%). În pofida restructurării, căderea industriei media continuă", potrivit organizaţiilor.
"Combinată cu diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei şi cu amplificarea şomajului, degradarea industriei media conduce la restricţionarea accesului publicului la informaţie. Iar accesul neîngrădit la informaţie este trăsătura definitorie a oricărui regim democratic", spun organizaţiile media.
Organizaţiile semnatare susţin că "pentru restaurarea democraţiei prin sprijinirea industriei mass-media este nevoie de o decizie politică".
"Sprijinul necesar constă în simplificarea procedurii aplicării fiscalităţii, în acordarea de facilităţi pentru exercitarea profesiei de ziarist (care se aplică în mod uzual la nivelul Uniunii Europene), în ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presă", informează organizaţiile.
"În absenţa acestor măsuri, presa nu va dispărea, însă vor rezista numai marile trusturi de presă finanţate de grupurile industriale ori politice pe lângă care funcţionează. Din nefericire, cea eliminată va fi presa independentă şi, odată cu această eliminare, accesul publicului la informaţie obiectivă va dispărea", mai arată acestea.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe