Mai multe proiecţii speciale şi concerte vor avea loc la TIFF 2011, de Ziua Diversităţii

Mai multe proiecţii speciale, printre care "The Corlat Valley", "Say Kadish and leave" şi "The source - One day in a Roma Settlement in Romania", şi concerte ale Baba Zula şi Nightlosers vor avea loc duminică, de Ziua Diversităţii la TIFF 2011, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
5 afișări

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de organizatorii TIFF, duminică, Ziua Diversităţii, aduce la TIFF 2011 o serie de proiecţii şi evenimente diferite ca tematici.

Astfel, Galeria Muzeului de Artă va găzdui, începând cu ora 14.00, proiecţia filmului "Valea Corlătului/ The Corlat Valley” (regia Stephane Lucon). Prezentat în cadrul Festivalului de Film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, filmul descrie situaţia suprarealistă a unei comunităţi de romi care locuiesc la graniţa dintre judeţul Braşov şi Covasna.

Tot la Galeria Muzeului de Artă, vor fi proiectate două filme în care sunt dezvăluite experienţele şi amintirile evreilor şi romilor în urma deportării din România în Transnistria în timpul celui de-al doilea război mondial, respectiv "Să spui Kaddiş şi să pleci/ Say Kadish and leave" de Zoltan Terner, programat la ora 15.00, şi "Romane Iasfa", un film de Luminţa Cioabă, la ora 15.40.

De la ora 17.20, în aceeaşi locaţie, cinefilii vor putea urmări "Izvorul – O zi într-o comunitate de romi din România/ The source- One day in a Roma Settlement in Romania” al olandezului Jaap de Ruig. Accesul este gratuit, iar proiecţia va fi urmată de o discuţie în prezenţa realizatorilor filmului.

La ora 18.30 spectatorii vor putea urmări filmul "Devorarea Balcanilor/ Balkan’s Digest”, regia Ionuţ Piţurescu.

La cinema "Florin Piersic” va putea fi urmărit, începând cu ora 20.00, documentarul "Şcoala Noastră/Our school”, debutul în lung metraj al regizoarelor Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma.

Filmul spune povestea a trei copii romi - Alin, Beniamin şi Dana - care încearcă să treacă peste barierele impuse de diferenţa de etnie. Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a patru ani, urmărind evoluţia fiecăruia dintre cei trei protagonişti şi modurile în care aceştia încearcă să se integreze într-o societate care nu pare a fi dispusă să-i accepte. Acţiunea filmului începe în anul 2006, când copiii sunt mutaţi de la o şcoală de la periferia localităţii Târgu Lăpuş la una situată în centrul oraşului. Aceştia vor trebui să facă faţă prejudecăţilor profesorilor şi ale celorlalţi colegi. Filmul va fi proiectat în prezenţa celor două regizoare.

Pe lângă proiecţiile eveniment, două concerte intense vor anima Ziua Diversităţii. De la ora 21.30, pe scena de la TIFF Meeting Point, în curtea Muzeului Naţional de Artă, grupurile Biokolective Swing şi Balkan Morgana vor susţine un spectacol de mişcare şi sunet, iar Ziua Diversităţii se va încheia cu un concert Baba Zula şi Nightlosers, la ora 23.00, la Euphoria Music Hall.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura de vineri şi până în 12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici