Malkovich, la Festivalul Enescu: Fiecare reprezentaţie e diferită, pentru că teatrul este o entitate vie - GALERIE FOTO

Actorul american John Malkovich, care a interpretat rolul naratorului în producţia "The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer", pusă în scenă, luni, la Ateneul Român din Capitală, a declarat după reprezentaţie că acest spectacol i-a permis să experimenteze, să rămână "curios şi proaspăt".

Urmărește
925 afișări
Imaginea articolului Malkovich, la Festivalul Enescu: Fiecare reprezentaţie e diferită, pentru că teatrul este o entitate vie - GALERIE FOTO

Malkovich, la Enescu: Fiecare reprezentaţie e diferită, pentru că teatrul este o entitate vie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fiecare reprezentaţie este diferită, pentru că teatrul este o entitate vie, care trăieşte etern. Aşadar, eu am făcut operă cu 26 de cântăreţi şi fiecare dintre ei este diferit, interpretările sunt diferite şi publicul este diferit de fiecare dată. A fost un spectacol frumos şi un public minunat", a declarat John Malkovich într-o conferinţă care a avut loc luni seară, la Ateneul Român din Capitală, după spectacolul "The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer", susţinut în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu".

Întrebat dacă îi place opera, Malkovich a răspuns: "Cred că muzica aceasta este atât de puternică (..) Cred că Michael (Sturminger, regizorul spectacolului, n.r.) şi Martin (Haselböck, dirijorul orchestrei, n.r.) au făcut o treabă excelentă şi au făcut un spectacol compact şi interesant, având o muzică fantastică, ce se potriveşte piesei".

Pe de altă parte, celebrul actor a declarat că mulţi dintre instrumentiştii orchestrei - membrii Orchester Wiener Akademie - i-au spus că felul în care joacă el influenţează modul în care ei cântă, Malkovich afirmând că este valabil şi reversul.

Vorbind despre personajul pe care îl interpretează, Jack cel întors din morţi, gata să îşi povestească viaţa, Malkovich a afirmat că acesta este o persoană căreia îi place şi devine entuziastă la durerea pe care o provoacă.

Totodată, celebrul actor a spus că nu simte că ceva l-a schimbat în vreun fel de la începutul acestui proiect: "Am rămas doar curios şi deschis lumii şi asta m-a lăsat să experimentez ceva ce colegii mei, prietenii mei nu au putut înţelege, dar astfel creşti şi rămâi proaspăt. Nu cred că aş fi putut face asta când eram tânăr, dar tot ceea ce faci reprezintă experienţa acumulată de-a lungul anilor. Aşadar, cu cât ai mai mult, cu cât ai oportunitatea de a avea mai mult şi cu cât profiţi de acea oportunitate, cu atât este mai bine pentru tine".

El a adăugat că după acest turneu are nevoie de o pauză, explicând că, atunci când călătoreşte în întreaga lume, fiind celebru, este un adevărat coşmar.

"Acum este plin de paparazzi (...) Când am părăsit Teatrul din Lisabona, eu şi Michael am ieşit să fumăm o ţigară şi să discutăm despre ce vom face, ce ar fi trebuit să facem şi a trebuit să ne oprim la poze. Multe, multe, multe poze. Este extrem de nepoliticos şi agresiv. Dar acum toţi sunt paparazzi. Lumea îmi spune că sunt faimos. Şi ce? Nu pot fuma o ţigară sau să dau un telefon sau să-mi repet textul? Sau să am o viaţă? Nu, pentru că trebuie să fac o poză", a spus Malkovich.

Pe de altă parte, el a recunoscut că este o oportunitate să joace alături de Orchester Wiener Akademie, Michael Sturminger şi de Martin Haselböck, adăugând : "Dacă nu eşti faimos, nu ai putea face asta, nu pentru că nu ai fi destul de bun, dar aşa se învârte lumea".

La începutul conferinţei de presă, dirijorul Martin Haselböck a declarat că membrii Orchester Wiener Akademie au fost foarte impresionaţi de publicul minunat pe care l-au întâlnit la Festivalul Enescu.

"George Enescu, ca muzician, înseamnă foarte mult pentru mine", a mai declarat Martin Haselböck.

Totodată, Michael Sturminger, regizorul spectacolului, a declarat că a fost o experienţă extraordinară să lucreze cu John Malkovich în acest proiect.

Spectacolul "The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer" s-a jucat luni, sub cupola Ateneului Român, timp de două ore audienţa fiind impresionată de producţia pusă în scenă.

Publicul a fost unul extrem de divers, de la oameni obişnuiţi, fani ai genului, până la personalităţi ale vieţii publice româneşti. Astfel, criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat pentru MEDIAFAX despre celebrul actor american că a realizat "un personaj extrem de provocator", în timp ce fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a spus că "spectacolul a fost complex şi straniu, John fiind de acolo".

Potrivit site-ului Festivalului Enescu, spectacolul "The Infernal Comedy - Confessions of a Serial Killer" a avut premiera în 2006, la Los Angeles, textul fiind scris special pentru John Malkovich. Actorul american este narator şi singurul personaj al firului epic, iar piesa este un musical cu arii din compozitori celebri - Antonio Vivaldi, Joseph Haydn, W. A. Mozart, L. Van Beethoven -, interpretate de orchestra de cameră Wiener Akademie, sub bagheta lui Martin Haselbock, şi de sopranele Laura Aikin şi Marie Arnet.

Povestea reală care a inspirat piesa este deopotrivă tragică şi incitantă. Johann "Jack" Unterweger a fost un criminal în serie austriac, care a ucis prin strangulare cel puţin zece prostituate din mai multe ţări - Germania, Austria, Cehoslovacia şi SUA. A fost condamnat pentru crime în 1974. În cei 15 ani de detenţie şi-a scris autobiografia şi câteva piese de teatru, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost eliberat, în 1990, în urma unei campanii a intelectualilor şi politicienilor austrieci, care l-au creditat drept un exemplu de reabilitare. În libertate, a început o carieră de jurnalist, dar, în doar câteva luni, a reluat crimele în SUA, unde a fost arestat şi condamnat la moarte. S-a sinucis în închisoare, pe 29 iunie 1994.

În monologul de aproape două ore, Unterweger, interpretat de John Malkovich, improvizează şi nu ezită să discute cu spectatorii, cărora le cere păreri şi le dă sfaturi. Îl întrerup pe alocuri Vivaldi, Beethoven, Mozart, Haydn şi Carl Maria von Weber, cu arii interpretate de cele două soprane şi de orchestră.

John Malkovich, născut în 1953, este actor, producător şi regizor şi a apărut în ultimii 25 de ani pe afişele a peste 70 de lungmetraje. A fost de două ori nominalizat la premiul Oscar, pentru rolurile din "Locuri în inimă/ Places in the Heart" (1984) şi "În bătaia puştii/ In the Line of Fire" (1993). Printre filmele în care a jucat se numără "Moartea unui comis-voiajor" (1985), "Menajeria de sticlă" (1987), "Imperiul soarelui" (1987), "Legături periculoase" (1988), "Oameni şi şoareci" (1992), "Avionul condamnaţilor" (1997), "În pielea lui John Malkovich" (1999), "Libertinul" (2005), "Viaţa lui Gustav Klimt" (2006), "Citeşte şi arde" (2008), "Greu de pensionat" (2010).

Festivalul Enescu se va desfăşura până pe 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. Festivalul aduce pe scenele româneşti unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, de la pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiş oriunde în lume - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici