Malpraxisul, boala sistemului sanitar românesc, duminică la "România, te iubesc!"

Problematica malpraxisului, care afectează societatea românească într-un mod alarmant, este prezentată duminică, de la 18.00, într-o ediţie specială a emisiunii "România, te iubesc!" dedicată campaniei "România, să fii sănătoasă", demarată de Ştirile Pro TV, informează televiziunea.

Urmărește
59 afișări
Imaginea articolului Malpraxisul, boala sistemului sanitar românesc, duminică la "România, te iubesc!"

Malpraxisul, boala sistemului sanitar românesc, duminică la "România, te iubesc!" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În România, legea malpraxisului este doar de formă, deoarece nu îi responsabilizează pe medici, ci mai degrabă le găseşte scuze. Având în vedere câţi dintre medicii implicaţi în scandaluri privind culpa medicală au fost sancţionaţi, câţi pacienţi sau aparţinători au fost despăgubiţi şi câte vieţi şi-au găsit sfârşitul din neglijenţă, sistemul românesc pare făcut să ascundă greşeala, să îi apere pe cei care o comit. În România pacientul nu este protejat, recompensat sau însănătoşit, în urma unei culpe medicale. Precum toţi oamenii, şi medicii sunt supuşi greşelii, doar că, uneori, greşeala lor poate costa vieţi nevinovate. Şi tocmai de aceea este cu atât mai important ca eroarea, odată produsă, să fie remediată cât mai repede cu putinţă.

Problematica malpraxisului este una care afectează societatea românească într-un mod alarmant, iar duminică, de la 18.00, Pro TV difuzează o ediţie specială "România, te iubesc!" dedicată campaniei "România, să fii sănătoasă!", demarată de Ştirile Pro TV pe 25 octombrie. Laureata premiului Emmy Paula Herlo şi Rareş Năstase, corespondenţii care au realizat reportajele cutremurătoare difuzate în cadrul acestei campanii, se vor afla în studioul emisiunii pentru a vorbi despre malpraxis şi dureroasele lui consecinţe, dorind să atragă atenţia asupra faptului că pacienţii trebuie ajutaţi prin actul justiţiei şi printr-o lege a malpraxisului adevărată. Un proiect de lege este în prezent în lucru în Parlament, iar stadiul în care se află va fi discutat, de asemenea, la "România, te iubesc!".

La discuţii vor participa, de la Oradea, mama unei micuţe care s-a stins într-un spital de boli infecţioase, şi din Beiuş, soţul unei tinere care a murit în timpul unei operaţii cezariene, alături de avocatul său. Cei doi au obţinut condamnarea medicului anestezist implicat în operaţie şi vor dezvălui cât de greu se obţine dreptatea şi de câte documente şi mărturii este nevoie pentru a se face lumină într-un astfel de caz.

Pe lângă cazurile invitaţilor, în emisiune vor fi prezentate alte exemple dramatice de malpraxis şi un reportaj despre modul cum tratează SUA problematica malpraxisului.

În timp ce în urmă cu 20-30 de ani, etaje întregi din spitale erau închise complet, secţiile erau izolate şi pentru dezinfectare se mergea până la arderea pereţilor, astăzi infecţiile intraspitaliceşti sunt un adevărat fenomen. În ediţia specială a emisiunii "România, te iubesc!", telespectatorii vor putea afla povestea impresionantă a unui bărbat din Brăila, nenorocit pentru totdeauna din cauza unei infecţii intraspitaliceşti nedepistată şi netratată la timp. În SUA, managerii ajung chiar să demoleze corpurile de clădire unde bacteriile au căpătat rezistenţă şi nu mai pot fi exterminate. În România, pacienţii plătesc pentru ignoranţa medicilor şi a celor care se află în fruntea spitalelor. Deşi sunt direct răspunzători de starea de sănătate a pacienţilor, nimeni nu este găsit vinovat atunci când se greşeşte, asta pentru că legea malpraxisului nu este una coerentă, iar organismele care să controleze actul medical lipsesc aproape cu desăvârşire. Bolnavii români sunt, aşadar, sclavii unui sistem sanitar incapabil să ofere siguranţă şi, mai trist decât atât, fără respect pentru viaţa celor care îşi pun toate speranţele în el.

La polul opus se află Statele Unite ale Americii, unde greşelile medicale nu sunt iertate. Avocaţii veghează, la propriu, asupra sănătăţii oamenilor şi anual se desfăşoară în jur de 50.000 de procese de malpraxis. Având în vedere faptul că 700 de unităţi medicale pierd din această cauză peste 4,5 miliarde de dolari, este de la sine înţeles că grija pentru pacient este o prioritate prin excelenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici