- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.11.2014, 14:53)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Manea şi Cărtărescu, printre protagoniştii unui documentar regizat de Alexandru Solomon pentru Arte
Norman Manea şi Mircea Cărtărescu se numără printre scriitorii protagonişti ai unui film realizat de Alexandru Solomon pentru canalul Arte, ce a iniţiat o serie de documentare cu titlul "Europa scriitorilor", unde ţări precum Irlanda, Spania, Italia sunt prezentate prin ochii autorilor lor literari.
Urmărește
337 afișări
Mircea Cărtarescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Florin Lăzărescu şi Gabriela Adameşteanu sunt cei patru scriitori care vor apărea în filmul documentar regizat de Alexandru Solomon, a declarat pentru MEDIAFAX cineastul român.
"E o colecţie de documentare care se cheamă «Europa scriitorilor», o colecţie pentru canalul Arte, împreună cu producători din mai multe ţări care au făcut deja filme în Spania, Irlanda, Marea Britanie, Germania, iar eu fac România văzută de patru dintre scriitorii ei", a spus Alexandru Solomon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Astfel, Italia este reprezentată de autorii Claudio Magris şi Erri de Luca, Irlanda este văzută prin scriitorii Robert Mcliam Wilson, Edna O'Brien, Roddy Doyle şi Colm Tóibín, iar Spania, de Juan Goytisolo, Manuel Rivas şi Barnardo Atxaga. De asemenea, Marea Britanie este prezentată de autorul Martin Amis, iar Péter Esterházy şi Péter Nádas reprezintă Ungaria.
Întrebat dacă cei patru scriitori au fost aleşi de producătorii colecţiei de documentare sau de el, Solomon a precizat că a făcut nişte propuneri şi a rămas această listă, care îi include pe cei patru autori.
"(I-am ales, n.r.) din raţiuni de diversitate de generaţie, de diversitate de stil şi de prestigiu naţional şi internaţional. Una dintre condiţii era ca scriitorii să fi fost publicaţi în Franţa şi apoi mi s-a părut că cei patru se completează şi sunt caractere diferite. Mi s-a părut că ar da României o imagine completă şi echilibrată", a mai spus Solomon pentru MEDIAFAX.
Regizorul a precizat că filmările au început în mai, iar în lunile care au urmat acestea au fost "mai susţinute". De asemenea, el a relatat că a participat şi la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) pentru că acolo erau invitaţi scriitorii Norman Manea şi Mircea Cărtărescu, iar Florin Lăzărescu a făcut parte din echipa organizatorilor evenimentului literar ieşean. "Voiam să merg la Iaşi oricum pentru Florin Lăzărescu, dar restul filmărilor sunt în afara acestui festival. Am fost în America pentru Norman Manea, am fost cu doamna Adameşteanu în locuri care sunt legate de copilăria şi adolescenţa dânsei, am fost în Suceava cu Norman Manea. Desigur, există o parte de interviuri tête-à-tête cu fiecare dintre ei", a mai spus Solomon.
El a declarat că filmul va fi difuzat de canalul francofon Arte la sfârşitul anului viitor, în luna decembrie. "Pelicula va avea 52 de minute, fiind standardul pentru televiziune", a spus Solomon, apreciind că, până în prezent, înregistrările brute însumează 40 de ore.
"Mai caut arhive, TVR ne sprijină cu partea de arhive şi există un acord de principiu cu TVR, sperăm să-l difuzeze", a mai spus cineastul.
Pentru Alexandru Solomon aceasta nu este prima colaborare cu Arte, apreciind că s-a bucurat de această ofertă, având astfel posibilitatea de a-i cunoaşte mai bine pe scriitori. "E o încercare de a face portretul unei ţări prin câţiva scriitori care sunt preocupaţi de ceea ce înseamnă peisajul acesta geografic, intelectual şi uman România", a mai declarat Solomon.
Întrebat care dintre poveştile scriitorilor l-au impresionat mai mult, regizorul a declarat că "i-ar fi greu să aleagă una singură". "Între experienţa deportării în Transnistria pe care a trăit-o Norman Manea copil fiind şi, la celălalt capăt al secolului, experienţa lui Florin Lăzărescu, de copilărie la ţară în Moldova, în timpul comunismului, e un ecart destul de mare de experienţe şi trăiri", a completat Solomon.
Alexandru Solomon a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1991. A lucrat la început ca operator, apoi director de imagine, începând să scrie scenarii şi să regizeze filme din 1993. "Franzela exilului", despre Ion Luca Caragiale la Berlin, a obţinut premiul special al juriului al Uniunii Cineaştilor din România în 2003. "Omul cu o mie de ochi", un film despre viaţa şi fotografiile lui Iosif Berman, şi "Viaţa de câine", o radiografie a Bucureştiului ca sat fără câini şi oraş cu câini, au primit ambele titlu de cel mai bun documentar la Festivalul DaKino în 2001, respectiv 1998. Ulterior a abordat, printre altele, reconstituirea celebrei tentative de jaf a Băncii Naţionale a României din 1959, în "Marele jaf comunist" (2004), povestea postului radio Europa Liberă şi poveştile românilor care au lucrat acolo, în "Război pe calea undelor" (2007), şi perioada de tranziţie şi a marilor afaceri de după 1989, în "Kapitalism - Reţeta noastră secretă" (2010).
Alexandru Solomon a fost implicat în documentarea, realizarea interviurilor şi organizarea filmărilor la mai multe coproducţii documentare, iniţiate de companii din Marea Britanie, Franţa, Canada şi Germania. Aceste filme au fost difuzate de posturile de televiziune BBC, Channel 4, Arte şi CBC.
În prezent, acesta pregăteşte documentarul "Ouăle lui Tarzan", pentru care a primit o finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) de 636.500 de lei şi una de 85.000 de euro de la Eurimages.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:04
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
astăzi, 17:42