Regizorul a primit distincţia pe scena sălii Lumière din mâinile lui Michel Piccoli, unul din actorii săi favoriţi.
"Sunt foarte mişcat de acest Palme d’Or pe care, în final, l-am primit", a declarat maliţios regizorul portughez, provocând râsete în sală. "Apreciez enorm faptul că îl primesc astfel, întrucât nu prea-mi place competiţia cu colegii mei. Aceasta este cea mai bună cale de a primi un premiu", a adăugat el emoţionat.
Născut pe 12 decembrie 1908 la Porto, Oliveira, care se prezintă drept ultimul supravieţuitor al "frumoaselor vremuri ale filmului mut", a regizat cea mai mare parte din opera sa după vârsta de 60 de ani şi nu a devenit cunoscut publicului decât după ce a împlinit 80 de ani. El a obţinut Premiul Juriului în 1999 pentru "A Carta/ Scrisoarea" şi pe cel al Criticii internaţionale în 1997, pentru "Viagem ao Princípio do Mundo/ Călătorie la capătul lumii".
Regizorul a fost aplaudat îndelung la intrarea în sală, la fel ca şi Clint Eastwood. De asemenea, a fost prezent juriul ediţiei a 61-a a Festivalului de la Cannes, prezidat de Sean Penn, precum şi preşedintele portughez al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi ministrul francez al Culturii, Christine Albanel, ambii întâmpinaţi cu fluierături.
Omagiul a debutat cu proiecţia unui scurt film de Gilles Jacob, "Une journée dans la vie de Manoel de Oliveira". "Iată-ne la cei 100 de ani ai mei, din care 78 consacraţi acestei pasiuni care ne uneşte pe toţi aici: cinematografia", a declarat Manoel de Oliveira.
"Am crescut, pe parcursul unui secol, o dată cu filmul, iar astăzi ştiu că cinematograful e cel care m-a crescut. Trăiască filmul", a declarat el înainte de a schiţa o mişcare de dans în faţa fotografilor, cu premiul în mână.
Proiecţia primului film al său, "Douro, Faina Fluvial", regizat în 1931, a încheiat omagiul.