- Home
- Cultură-Media
- TEL AVIV, (29.09.2009, 16:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Manuscrisele lui Franz Kafka, obiectul mai multor dispute judiciare
Manuscrisele lui Franz Kafka, salvate de nazişti, în Cehoslovacia anului 1939, de biograful Max Brod, sunt disputate în tribunalele israeliene de fiicele secretarei acestui biograf, de Arhivele Literaturii Germane, de Biblioteca Naţională din Israel şi de proprietarul cotidianului israelian Haaretz.
Urmărește
118 afișări
Manuscrisele lui Franz Kafka, obiectul mai multor dispute judiciare în Israel (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Publicaţia germană Der Spiegel informează că, înainte de moartea sa, în 1924, Franz Kafka i-a lăsat toate manuscrisele lui Max Brod, care le-a scos din Cehoslovacia, în timpul invaziei naziste.
În prezent, fiicele secretarei biografului citat, care au moştenit aceste documente, doresc să le vândă Arhivelor Literaturii Germane, însă disputa legală care vizează dreptul de proprietate asupra acestor texte a căpătat accente kafkiene. Astfel, dreptul de proprietate asupra documentelor este revendicat şi de Biblioteca Naţională din Israel şi de patronul cotidianului israelian Haaretz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Eva Hoffe, în vârstă de 75 de ani, este una dintre fiicele lui Ilse Ester Hoffe, fosta secretară a biografului Max Brod. Locuinţa Evei Hoffe a fost spartă recent de un bărbat care nu a fost încă identificat de poliţia israeliană. Eva Hoffe consideră că această spargere nu este o simplă coincidenţă, deoarece cotidianul Haaretz publicase cu câteva zile înainte un articol despre ea, făcându-i astfel un deserviciu prin această publicitate nedorită.
Max Brod a fost prietenul, mentorul şi biograful lui Franz Kafka, scriitorul evreu de limbă germană născut în Praga, devenit faimos pe plan internaţional abia după publicarea postumă de către Brod a romanelor sale "Procesul" şi "Castelul", în anii 1920.
Kafka suferea de o serie de afecţiuni fizice şi psihice şi, înainte de a muri, din cauza unor complicaţii apărute după ce scriitorul s-a îmbolnăvit de tuberculoză, în 1924, acesta i-a lăsat toate documentele şi manuscrisele sale lui Max Brod, cerându-i biografului să distrugă manuscrisele rămase nepublicate, după ce va muri.
Max Brod nu a ţinut cont, însă, de ultima dorinţă a prietenului său şi a păstrat aceste manuscrise, pe care le-a salvat, în 1939, când s-a refugiat la Tel Aviv, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele naziste.
Brod a decedat la Tel Aviv în 1968 şi le-a lăsat prin testament secretarei sale, Ester Hoffe. Când aceasta a murit, în urmă cu doi ani, la vârsta de 101 ani, cele două fiice ale sale, Eva Hoffe şi Ruth Wiesler, au moştenit această colecţie de documente.
Biblioteca Naţională din Israel a depus o acţiune în justiţie prin care atacă testamentul lui Max Brod. Reprezentanţii acestei instituţii au încercat de mai multe ori, în trecut, dar fără a avea succes, să preia drepturile legale asupra arhivei Kafka - Brod.
În 1998, casa Sotheby's a vândut într-o licitaţie organizată la Londra, manuscrisul original al romanului "Procesul".
Acest manuscris a fost achiziţionat contra sumei de 3,5 milioane de mărci germane (1,8 milioane de euro) de Arhivele Literaturii Germane din Marbach.
În urmă cu două luni, şi această instituţie a depus o cerere oficială într-un tribunal din Tel Aviv, prin care solicită justiţiei israeliene să îi recunoască dreptul de a lua parte la această dispută asupra moştenirii lăsate de Kafka.
O altă parte implicată este Amos Schocken, patronul unui mare cotidian din Israel. Bunicul său, Salman Schocken, care a deţinut un magazin în Germania în anii 1920, a încercat şi el să cumpere drepturile asupra manuscriselor lui Kafka de la părinţii acestuia.
Nepotul Amos Schocken reprezintă a treia generaţie din familia care publică cotidianul Haaretz, unde a apărut, de altfel, articolul iniţial care a atras atenţia asupra acestui proces.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe