Manuscrisele lui Franz Kafka, obiectul mai multor dispute judiciare

Manuscrisele lui Franz Kafka, salvate de nazişti, în Cehoslovacia anului 1939, de biograful Max Brod, sunt disputate în tribunalele israeliene de fiicele secretarei acestui biograf, de Arhivele Literaturii Germane, de Biblioteca Naţională din Israel şi de proprietarul cotidianului israelian Haaretz.

Urmărește
119 afișări
Imaginea articolului Manuscrisele lui Franz Kafka, obiectul mai multor dispute judiciare

Manuscrisele lui Franz Kafka, obiectul mai multor dispute judiciare în Israel (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Publicaţia germană Der Spiegel informează că, înainte de moartea sa, în 1924, Franz Kafka i-a lăsat toate manuscrisele lui Max Brod, care le-a scos din Cehoslovacia, în timpul invaziei naziste.

În prezent, fiicele secretarei biografului citat, care au moştenit aceste documente, doresc să le vândă Arhivelor Literaturii Germane, însă disputa legală care vizează dreptul de proprietate asupra acestor texte a căpătat accente kafkiene. Astfel, dreptul de proprietate asupra documentelor este revendicat şi de Biblioteca Naţională din Israel şi de patronul cotidianului israelian Haaretz.

Eva Hoffe, în vârstă de 75 de ani, este una dintre fiicele lui Ilse Ester Hoffe, fosta secretară a biografului Max Brod. Locuinţa Evei Hoffe a fost spartă recent de un bărbat care nu a fost încă identificat de poliţia israeliană. Eva Hoffe consideră că această spargere nu este o simplă coincidenţă, deoarece cotidianul Haaretz publicase cu câteva zile înainte un articol despre ea, făcându-i astfel un deserviciu prin această publicitate nedorită.

Max Brod a fost prietenul, mentorul şi biograful lui Franz Kafka, scriitorul evreu de limbă germană născut în Praga, devenit faimos pe plan internaţional abia după publicarea postumă de către Brod a romanelor sale "Procesul" şi "Castelul", în anii 1920.

Kafka suferea de o serie de afecţiuni fizice şi psihice şi, înainte de a muri, din cauza unor complicaţii apărute după ce scriitorul s-a îmbolnăvit de tuberculoză, în 1924, acesta i-a lăsat toate documentele şi manuscrisele sale lui Max Brod, cerându-i biografului să distrugă manuscrisele rămase nepublicate, după ce va muri.

Max Brod nu a ţinut cont, însă, de ultima dorinţă a prietenului său şi a păstrat aceste manuscrise, pe care le-a salvat, în 1939, când s-a refugiat la Tel Aviv, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele naziste.

Brod a decedat la Tel Aviv în 1968 şi le-a lăsat prin testament secretarei sale, Ester Hoffe. Când aceasta a murit, în urmă cu doi ani, la vârsta de 101 ani, cele două fiice ale sale, Eva Hoffe şi Ruth Wiesler, au moştenit această colecţie de documente.

Biblioteca Naţională din Israel a depus o acţiune în justiţie prin care atacă testamentul lui Max Brod. Reprezentanţii acestei instituţii au încercat de mai multe ori, în trecut, dar fără a avea succes, să preia drepturile legale asupra arhivei Kafka - Brod.

În 1998, casa Sotheby's a vândut într-o licitaţie organizată la Londra, manuscrisul original al romanului "Procesul".

Acest manuscris a fost achiziţionat contra sumei de 3,5 milioane de mărci germane (1,8 milioane de euro) de Arhivele Literaturii Germane din Marbach.

În urmă cu două luni, şi această instituţie a depus o cerere oficială într-un tribunal din Tel Aviv, prin care solicită justiţiei israeliene să îi recunoască dreptul de a lua parte la această dispută asupra moştenirii lăsate de Kafka.

O altă parte implicată este Amos Schocken, patronul unui mare cotidian din Israel. Bunicul său, Salman Schocken, care a deţinut un magazin în Germania în anii 1920, a încercat şi el să cumpere drepturile asupra manuscriselor lui Kafka de la părinţii acestuia.

Nepotul Amos Schocken reprezintă a treia generaţie din familia care publică cotidianul Haaretz, unde a apărut, de altfel, articolul iniţial care a atras atenţia asupra acestui proces.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici