Manuscrisul unui poem de Oscar Wilde, vândut la licitaţie cu aproape 80.000 de euro

Manuscrisul unui poem de Oscar Wilde a fost vândut cu aproape 80.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Bonhams, joi, la Londra.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Manuscrisul unui poem de Oscar Wilde, vândut la licitaţie cu aproape 80.000 de euro

Manuscrisul unui poem de Oscar Wilde, vândut la licitaţie cu aproape 80.000 de euro

Manuscrisul poemului "Heart's Yearnings", una dintre primele poezii scrise de Oscar Wilde, a fost vândut cu 79.430 de euro, depăşind de peste patru ori estimările specialiştilor, informează independent.ie.

Poemul, achiziţionat de un colecţionar britanic, a fost scris în anul 1873 şi, graţie sumei cu care a fost vândut, a devenit astfel unul dintre cele mai valoroase texte de gen scrise vreodată de un autor irlandez, afirmă reprezentanţii casei Bonhams.

Manuscrisul unei alte poezii de Oscar Wilde, "Les Ballons", scrisă la începutul anilor 1880, a fost achiziţionat la aceeaşi licitaţie cu suma de 19.200 euro.

Oscar Wilde s-a născut pe 16 octombrie 1854, la Dublin, şi este unul dintre cei mai renumiţi reprezentanţi ai estetismului din literatura britanică. Născut într-o familie burgheză protestantă, Wilde s-a remarcat printr-un parcurs şcolar strălucit. Educat în spiritul lecturilor clasice, elev eminent la Trinity College din Dublin, Oscar Wilde şi-a continuat studiile la Oxford, unde şi-a construit un veritabil personaj de estet şi de dandy, sub influenţa prerafaeliţilor. După studiile universitare s-a mutat la Londra, unde a fost acceptat în înalta societate şi în cercurile cultivate, ilustrându-se în mai multe genuri literare.

A publicat volume de poezie, care respectau regulile cele mai stricte ale estetismului pur, dar nu a neglijat nici activităţile mai lucrative, punând bazele mişcării "Artă pentru Artă", susţinând numeroase conferinţe în Statele Unite şi Canada şi având o bogată activitate jurnalistică.

Poveştile pentru copii, piesele de teatru şi mai ales unicul său roman, "Portretul lui Dorian Gray" - în care autorul explorează legăturile dintre frumuseţe, decadenţă şi duplicitate -, îi aduc lui Oscar Wilde, în anii 1890, pe lângă nişte citaţii în tribunale, şi mult dorita faimă.

Prima lui piesă de teatru, "Salomeea" (1891), redactată la Paris, nu a putut fi jucată în Anglia, întrucât nu a obţinut licenţa necesară, pe motivul că acel text ar pune în scenă personaje biblice. Confruntat pentru prima dată cu rigorile moralei victoriene, Oscar Wilde şi-a continuat cariera literară cu patru comedii de moravuri, care au făcut din el unul dintre cei mai în vogă dramaturgi din Londra. Indisociabile de talentul său literar, personalitatea ieşită din comun, ironia muşcătoare, conversaţia strălucită şi stilul său vestimentar au contribuit din plin la faima lui Wilde.

Declinul său începe în vara lui 1891, când Oscar l-a întâlnit pe lordul Alfred Douglas. În curând, cei doi devin iubiţi şi de nedespărţit, până la arestarea lui Wilde, patru ani mai târziu, când, după acuzaţia de homosexualitate (pe atunci ilegală în Anglia), va fi condamnat la închisoare. Ostil filosofiei şi convenţiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viaţă marcată de ostentaţie cinică şi de scandaluri, afişându-şi în mod public relaţia sa homosexuală, fapt care îi aduce în 1895 o condamnare penală de doi ani închisoare pentru ultragiu adus moralităţii publice. După eliberare, ruinat financiar şi căzut în dizgraţie, Wilde mai trăieşte încă trei ani, cutreierând Europa şi locuind în hoteluri ieftine. Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut în singurătate şi uitare. Dramaturgul irlandez a murit la Paris, pe 30 noiembrie 1900, şi este înmormântat în cimitirul Père Lachaise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici