- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (10.05.2013, 13:57)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Manuscrisul unui poem de Oscar Wilde, vândut la licitaţie cu aproape 80.000 de euro
Manuscrisul unui poem de Oscar Wilde a fost vândut cu aproape 80.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Bonhams, joi, la Londra.
Urmărește
182 afișări
Manuscrisul unui poem de Oscar Wilde, vândut la licitaţie cu aproape 80.000 de euro
Manuscrisul poemului "Heart's Yearnings", una dintre primele poezii scrise de Oscar Wilde, a fost vândut cu 79.430 de euro, depăşind de peste patru ori estimările specialiştilor, informează independent.ie.
Poemul, achiziţionat de un colecţionar britanic, a fost scris în anul 1873 şi, graţie sumei cu care a fost vândut, a devenit astfel unul dintre cele mai valoroase texte de gen scrise vreodată de un autor irlandez, afirmă reprezentanţii casei Bonhams.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Manuscrisul unei alte poezii de Oscar Wilde, "Les Ballons", scrisă la începutul anilor 1880, a fost achiziţionat la aceeaşi licitaţie cu suma de 19.200 euro.
Oscar Wilde s-a născut pe 16 octombrie 1854, la Dublin, şi este unul dintre cei mai renumiţi reprezentanţi ai estetismului din literatura britanică. Născut într-o familie burgheză protestantă, Wilde s-a remarcat printr-un parcurs şcolar strălucit. Educat în spiritul lecturilor clasice, elev eminent la Trinity College din Dublin, Oscar Wilde şi-a continuat studiile la Oxford, unde şi-a construit un veritabil personaj de estet şi de dandy, sub influenţa prerafaeliţilor. După studiile universitare s-a mutat la Londra, unde a fost acceptat în înalta societate şi în cercurile cultivate, ilustrându-se în mai multe genuri literare.
A publicat volume de poezie, care respectau regulile cele mai stricte ale estetismului pur, dar nu a neglijat nici activităţile mai lucrative, punând bazele mişcării "Artă pentru Artă", susţinând numeroase conferinţe în Statele Unite şi Canada şi având o bogată activitate jurnalistică.
Poveştile pentru copii, piesele de teatru şi mai ales unicul său roman, "Portretul lui Dorian Gray" - în care autorul explorează legăturile dintre frumuseţe, decadenţă şi duplicitate -, îi aduc lui Oscar Wilde, în anii 1890, pe lângă nişte citaţii în tribunale, şi mult dorita faimă.
Prima lui piesă de teatru, "Salomeea" (1891), redactată la Paris, nu a putut fi jucată în Anglia, întrucât nu a obţinut licenţa necesară, pe motivul că acel text ar pune în scenă personaje biblice. Confruntat pentru prima dată cu rigorile moralei victoriene, Oscar Wilde şi-a continuat cariera literară cu patru comedii de moravuri, care au făcut din el unul dintre cei mai în vogă dramaturgi din Londra. Indisociabile de talentul său literar, personalitatea ieşită din comun, ironia muşcătoare, conversaţia strălucită şi stilul său vestimentar au contribuit din plin la faima lui Wilde.
Declinul său începe în vara lui 1891, când Oscar l-a întâlnit pe lordul Alfred Douglas. În curând, cei doi devin iubiţi şi de nedespărţit, până la arestarea lui Wilde, patru ani mai târziu, când, după acuzaţia de homosexualitate (pe atunci ilegală în Anglia), va fi condamnat la închisoare. Ostil filosofiei şi convenţiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viaţă marcată de ostentaţie cinică şi de scandaluri, afişându-şi în mod public relaţia sa homosexuală, fapt care îi aduce în 1895 o condamnare penală de doi ani închisoare pentru ultragiu adus moralităţii publice. După eliberare, ruinat financiar şi căzut în dizgraţie, Wilde mai trăieşte încă trei ani, cutreierând Europa şi locuind în hoteluri ieftine. Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut în singurătate şi uitare. Dramaturgul irlandez a murit la Paris, pe 30 noiembrie 1900, şi este înmormântat în cimitirul Père Lachaise.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe