Marcel Iureş: Mi-am dat seama că fenomenul ACT nu intră în nicio schemă

Actorul Marcel Iureş a declarat, cu ocazia împlinirii a zece ani de la fondarea ACT, că primul teatru independent din România, care s-a născut dintr-o revoltă faţă de sistemul culturii româneşti, nu intră în nicio schemă de gândire.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Marcel Iureş: Mi-am dat seama că fenomenul ACT nu intră în nicio schemă

Marcel Iureş: Mi-am dat seama că fenomenul ACT nu intră în nicio schemă (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul ACT şi-a amintit apoi de începuturile teatrului: "Fundaţia ACT s-a întâmplat dintr-un accident, când efortul nostru din altă parte a fost refuzat (...) A fost începutul unei aventuri şi, ca să ajungem aici, am dat de foarte multe specii de oameni".

Iureş şi-a amintit cum arhitectul Octavian Neculai i-a oferit actualul sediu al teatrului, situat pe Calea Victoriei.

"Era un subsol plin cu articole care ţineau de ideologia comunistă". Din subsolul, care, potrivit lui Iureş, a fost, pe rând, buncăr, trezorerie de bancă şi beci în care erau aduşi disidenţii, s-au scos, la acel moment, 8-9 basculante de deşeuri. "De fapt, oamenii care îşi petrec noaptea în teatru spun că aud diferite voci", a mărturisit Iureş.

Proiectul ACT s-a materializat şi datorită parteneriatului cu firma CONNEX, care a oferit atunci aproape toţi banii necesari pentru punerea pe picioare a teatrului - 50.000 de dolari.

"A urmat o perioadă în care ne-am dat seama că habar n-avem cum se întâmplă fenomenul ăsta", a mărturisit Iureş.

"Am învăţat să creăm un proiect de la început până la sfârşit", a adăugat acesta, care a descris starea de început ca fiind "un tip de libertate care nu avea limite şi ţinte".

"Cei care au intrat şi au făcut istorie aici fac deosebirea dintre un activist într-un sistem şi o persoană şi cred că statutul de persoană este cel mai înalt rang la care poate ajunge un om", a mai spus acesta.

Printre invitaţii speciali ai teatrului cu ocazia aniversării se numără Joyce Nettles, care a fost timp de zece ani director de casting al Royal Shakespeare Company, Elisabeth Kindler, print producer pentru publicaţia austriacă Heute, şi agentul britanic Jeremy Conway.

Printre noutăţile anului acesta în ceea ce priveşte structura Teatrului ACT se numără Sala de Lectură, o cafenea cu o mică bibliotecă, unde clienţii pot împrumuta o carte sau pot asculta, în fiecare marţi, un mini-concert, şi un pian Steinway, în valoare de 64.500 de euro.

Programul aniversar al Teatrului ACT se desfăşoară între 14 şi 19 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici