Marele Bazar de la Istanbul, una dintre cele mai vechi destinaţii pentru cumpărături din lume

Un patrimoniu cultural deosebit de important pentru Istanbul, Marele Bazar are o istorie de peste cinci secole. Este considerat drept unul dintre cele mai vechi şi mai mari bazaruri din lume. Acesta găzduieşte hanuri, cafenele, magazine şi este o destinaţie obligatorie pentru vizitatorii oraşului. Marele Bazar primeşte mii de turişti şase zile pe săptămână. Fiecare dintre ei ajunge aici pentru a face afaceri, pentru a vedea atelierele meşteşugarilor sau pentru a cumpăra produse autentice, de lux şi realizate manual, de la bijuterii la plăci tradiţionale şi de la ţesături de mătase la covoare.

Urmărește
3180 afișări
Imaginea articolului Marele Bazar de la Istanbul, una dintre cele mai vechi destinaţii pentru cumpărături din lume

Marele Bazar de la Istanbul, una dintre cele mai vechi destinaţii pentru cumpărături din lume

Ce descoperim când ajungem la Marele Bazar

Acesta a fost ridicat în anul 1461 cu scopul de a genera venituri pentru Hagia Sofia. Situat în Peninsula Istorică şi întinzându-se pe districtele Nuruosmaniye, Mercan şi Beyazıt, structura a devenit în timp un centru comercial dinamic. Negustorii care străbăteau rutele comerciale se întâlneau la Marele Bazar pentru a schimba bijuterii, mătăsuri şi nenumărate alte produse din întreaga lume. Complexul Marelui Bazar include 22 de porţi de intrare cu acoperişuri plate sau în formă de dom. În interior, există mai mult de 60 de străzi, denumite după primele meşteşuguri practicate de primii comercianţi care s-au instalat acolo (aurari, făuritori de fesuri, ţesători de covoare, etc).

Marele Bazar de la Istanbul a fost construit pe o suprafaţă de 45.000 m² şi are o istorie de 563 de ani. Acest complex imens este totodată un muzeu viu şi unul dintre cele mai vibrante şi colorate locuri din oraş. Găzduieşte aproximativ 3.600 de magazine şi este deschis de la 08:30 la 19:30 vara şi de la 08:30 la 19:00 iarna. Diverse meşteşuguri şi produse sunt expuse (textile, articole din piele, covoare, etc). De asemenea, bazarul este remarcabil pentru rolul său de incubator pentru meşteşugari şi pentru tradiţia veche de secole a relaţiei maestru-ucenic – în special în bijuterii şi alte mici întreprinderi de familie turceşti. Pe vremuri, meşteşugarii intrau în Marele Bazar ca ucenici, deveneau calfe de-a lungul anilor şi, în cele din urmă, continuau în domeniul ales ca maeştri, crescând la rândul lor zeci de ucenici. Aceşti meşteşugari sunt consideraţi „Comorile umane vii ale Marelui Bazar”.

O locaţie inedită

Pe lângă meşteşugarii săi, rezidenţi şi bunurile vândute în interiorul porţilor sale, Marele Bazar se distinge printr-o structură labirintică. Este uşor să te pierzi în vastitatea bazarului şi a numeroaselor coridoare sau pasaje, dar este la fel de simplu să te opreşti într-un magazin, unde vizitatorii sunt adesea invitaţi la o ceaşcă de ceai sau cafea turcească. Un alt aspect al Marelui Bazar este cultura negocierii – o regulă nescrisă este că primul preţ este întotdeauna contracarat.

Ca o structură simbolică a Istanbulului, Marele Bazar este prezentat proeminent în numeroase filme şi seriale de televiziune. În filmul din 1963, „Din Rusia cu dragoste”, Sean Connery colindă bazarul în rolul agentului britanic James Bond, în timp ce în „Skyfall”, lansat în 2012, Daniel Craig, tot în rolul lui Bond, traversează acoperişul bazarului pe o motocicletă. În filmul de spionaj „Argo”, Ben Affleck vizitează Marele Bazar, la fel şi Russell Crowe în filmul din 2014 „Ultima speranţă”. Cea mai recentă apariţie a bazarului este în serialul din 2024 „The Veil”, un thriller în care joacă Elisabeth Moss, câştigătoare a premiului Emmy.

Descoperiri gastronomice

Această piaţă este cunoscută şi pentru restaurantele sale istorice, majoritatea lor sunt situate în interiorul hanurilor din Marele Bazar. Puteţi gusta mâncăruri tradiţionale din Istanbul în aceste locuri sau puteţi vizita cafenelele sau patiseriile răspândite printre coridoarele Marelui Bazar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici