- Home
- Cultură-Media
- SIBIU, (21.10.2012, 16:40)
- Pacala Dana , Elida Cremene ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marele Premiu al Astra Film Festival a revenit producţiei poloneze "Cântec de leagăn din Phnom Penh"
Marele Premiu al Astra Film Festival, care s-a desfăşurat începând de luni, la Sibiu, a revenit producţiei poloneze "Cântec de leagăn din Phnom Penh", realizată de Pawel Kloc, în timp ce la secţiunea Student a competiţiei au fost premiate două filme - "Schimburi cuşer" şi "Ultima stradă".
Urmărește
214 afișări
Marele Premiu al Astra Film Festival a revenit producţiei poloneze "Cântec de leagăn din Phnom Penh"
Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de organizatorii evenimentului, câştigătorii acestei ediţii a Astra Film Festival au fost stabiliţi, sâmbătă seară, de un juriu format din Luciano Barisone (fost director al Festivalului internaţional de film documentar din Elveţia Visions du Réel), Sorin Botoşeneanu (decan al Facultăţii de Film din Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti), Hanka Kastelicová (producător executiv al departamentului Film Documentar pentru HBO Europa), René Kubásek (directorul Centrului Ceh), Cristian Nitulescu (fost producător executiv la Departamentul de ştiri al Societăţii Naţionale de Televiziune), Christophe Pomez (consilier pe probleme de cinema şi teatru al Ministerului Culturii din Franţa, director al Institutului Francez din România - filiala Cluj-Napoca), Cristi Puiu (regizor şi scenarist) şi Michael Stewart (antropolog şi director al festivalului de film documentar Open City de la Londra).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Marele Premiu Astra Film la ediţia din 2012 a festivalului a fost câştigat de "Cântec de leagăn din Phnom Penh" ("Phnom Penh Lullaby"). Filmul polonezului Pawel Kloc este povestea lui Ilan Schickman, care a plecat din Israel visând la o nouă viaţă. Acum el locuieşte în Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmeră, Saran, şi fiicele lor, încercând să-şi câştige existenţa ca ghicitor ambulant.
"Se crede cel mai bun" ("He Thinks He's the Best") a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar în competiţia internaţională, în film regizoarea Maria Kuhlberg vorbind despre traumele din copilărie care pot marca o persoană toată viaţa.
Regizoarele din Belgia Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire au primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar - competiţia România, "pentru inteligenţa şi dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degrabă lipsit de strălucire, reuşind să-i restituie frumuseţea şi adevărul conţinute în momentele fără glorie ale vieţii de la bloc", potrivit juriului AFF. "Cheltuieli comune" ("Common Ground") este un film despre viaţa la bloc în România, în care realizatoarele încearcă să descopere ce se comunică într-o astfel de clădire.
Juriul a acordat Premiul Realităţi Româneşti filmului "Noosfera", pentru că "dragostea nu încape între ziduri, pentru că zidurile zăgăzuiesc trei iubiri, pentru umorul intrinsec al abordării şi pentru o realitate universală, chiar dacă este descoperită în România". Realizat de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu, filmul prezintă povestea sociologului Nicolae Dumitru care a descoperit o teorie despre cum va fi dragostea în viitor pe Pământ, dar care şi-a neglijat propria viaţă amoroasă.
Premiul pentru cel mai bun documentar - competiţia Eco CinematogrAFF i-a revenit filmului "Gone Wild" al lui Dan Curean. Este un film despre caii sălbatici din Letea, "un film profund cinematic, cu imagini de neuitat din Delta Dunării, evocând sălbăticia şi fragilitatea unui loc unde oamenii sunt subordonaţi puterii naturii".
Alegerea s-a dovedit foarte dificilă la competiţia Student, iar juriul a decis în cele din urmă să premieze două filme. Prima premiată a fost britanica Iris Zaki pentru "Schimburi cuşer" ("My Kosher Shifts"). Este povestea unui hotel pentru evrei ortodocşi din Londra privit prin ochii lui Iris, care lucrează ca recepţionistă. Al doilea film premiat este "Ultima stradă" ("Ultima calle"), un film despre locuitorii unui cartier din Barcelona care îşi apără vechiul mod de viaţă în faţa invaziei noilor construcţii. Realizatorii acestui film sunt Rasmus Sievers şi Marina Monsonis.
Premiul special acordat documentarului românesc a mers către "Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei", realizat de germanul Fabian Daub. Filmul a fost apreciat pentru că "prin unghiul obiectiv de abordare, continuă să menţină vie atenţia asupra acestei părţi a României, care se află într-adevăr la marginea prăpastiei".
Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra de la Sibiu a fost deschisă oficial luni seară.
În total, la ediţia din acest an au fost 300 de ore de proiecţie, în cele trei săli ale Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Publicul a putut urmări 83 de filme în premieră naţională sau internatională. Au participat 54 de filme, în cele patru secţiuni ale competiţiei, şi alte 46 de filme au fost prezentate în programele din afara competiţiei.
Potrivit organizatorilor, 50.000 de spectatori au fost la Festivalul de Film Documentar Astra şi 6.000 de copii au participat la secţiunea Astra Film Junior. Sute de profesionişti din lumea filmului au fost prezenţi la Sibiu şi au asistat atât la proiecţii, cât şi la masterclass-uri şi ateliere.
Pe lângă aceste evenimente, Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor a găzduit de-a lungul săptămânii expoziţia albumului de fotografie al lui Kathleen Laraia McLaughlin "Culoarea fânului: Ţăranii din Maramureş".
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36