- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.09.2012, 18:04)
- Andi Manciu , Alina Dan - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marga propune 7 noi membri în Consiliul de Conducere al ICR, susţinuţi de asociaţiile de creatori
Preşedintele ICR, Andrei Marga, a înaintat conducerii Senatului propunerile pentru numirea a şapte noi membri în Consiliul de Conducere al Institutului, susţinuţi de asociaţiile şi uniunile de creatori, urmând ca aceştia să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Senatului.
Urmărește
532 afișări
Marga propune 7 noi membri în Consiliul de Conducere al ICR, susţinuţi de asociaţiile de creatori (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Între propunerile înaintate conducerii Senatului se numără Mihai Zamfir, propus de Uniunea Scriitorilor din România, Aura Corbeanu (Uniunea Teatrală din România), Viorica Curea (Uniunea Arhitecţilor din România), Cristiana Russu (Uniunea Artiştilor Plastici), Laurenţiu Damian (Uniunea Cineaştilor din România), Ulpiu Vlad (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor) şi Grigore Arsene (Asociaţia Editorilor din România).
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cu nr. 27 din 2012, care aduce modificări Legii nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român (ICR), prevede, la Articolul 6, că din componenţa consiliului de conducere al ICR fac parte, alături de preşedinte, un membru desemnat de primul-ministru, un secretar de stat desemnat de ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, un secretar de stat desemnat de ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin ordin, un secretar de stat desemnat de ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin ordin, preşedintele Academiei Române sau un vicepreşedinte desemnat de acesta, 14 membri numiţi de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, dintre care şapte membri la propunerea asociaţiilor şi uniunilor de creatori şi şapte membri la propunerea Biroului permanent al Senatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Mihai Zamfir este scriitor, istoric literar şi critic literar, profesor universitar la Universitatea Bucureşti. În perioada 1970 - 1972, el a fost consilier în Ministerul Învăţământului. Până în 2008, a predat la Universitatea Bucureşti, fiind profesor la catedra de literatură română a Facultăţii de Litere, dar şi la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, unde a predat cursuri de literatură portugheză. Pe lângă activitatea didactică din ţară, a colaborat şi cu universităţi din ţările de limbă portugheză: între 1972 - 1975 a fost profesor auxiliar la Universitatea din Lisabona, iar după Revoluţia din decembrie 1989 a fost profesor invitat la Lisabona (1990 - 1993) şi Brazilia (1995). Din 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Aura Corbeanu este doctor în teatrologie al UNATC Bucureşti şi are un masterat european specializat în întreprinderile culturale, obţinut, în 1996, în Franţa. În prezent, ea ocupă funcţiile de lector universitar al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, director executiv al UNITER şi director executiv al Asociaţiei Culturale Ecumest.
Viorica Curea este doctor arhitect şi are funcţia de preşedinte al Uniunii Arhitecţilor din România. Este înscrisă, de asemenea, în Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti.
Grigore Arsene este preşedintele Asociaţiei Editorilor din România şi director al Curtea Veche Publishing.
Cristiana Russu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România din 1980, iar din anul 1997 este membru al asociaţiei "Kuratorium Europaische Kulturarbeit" din Beratzhausen(Germania). În 2008 a fost aleasă, de către Consiliul Naţional, membru în conducerea UAP. Este iniţiatoarea mai multor proiecte culturale, printre care "Arte in Bucureşti 2011" şi "Galeria Galateea", derulate în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.
Laurenţiu Damian este regizor şi scenarist, profesor universitar doctor şi director departament Imagine, Relaţii Internaţionale şi Organizare. Evenimente în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti. Printre filmele regizate de el se află "Cine-Verite" (1980), "Rămânerea" (1992) şi "Atâta linişte-i în jur" (1999).
Ulpiu Vlad este compozitor şi interpret de muzică de cameră, renumit în Europa pentru creaţii muzicale de succes pentru cor, orchestră şi muzică de cameră. Este laureat al mai multor festivaluri de profil din România şi din Europa. A fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural Clasa a Doua (1983) şi a primit, în 2004, din partea guvernului României, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer. În perioada 1992 - 1993 a fost director al departamentului muzical din cadrul Ministerului Culturii, iar până în 1993 a fost profesor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Andrei Marga, preşedintele ICR, a anunţat, luni, că urmează să înfiinţeze noi filiale ale ICR în patru mari oraşe din România - Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova.
Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcţia de preşedinte al instituţiei. Acesta a fost propus de PNL, care a solicitat plenului Senatului un vot, fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate. Andrei Marga a fost anterior ministru de Externe, din mai până în august, anul acesta, dar şi ministru al Educaţiei, în perioada 1997 - 2000.
De asemenea, Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, săptămâna trecută, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român.
La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreşedinţilor Tania Mihăilescu şi Mircea Mihăieş. Patapievici anunţase, la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR îşi va da demisia dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este declarată constituţională. Patapievici a ocupat funcţia de preşedinte al ICR din 2005.
Ca urmare a deciziei lui H.R. Patapievici de a părăsi şefia ICR, Corina Şuteu, fost director al ICR din New York, a demisionat din funcţia pe care o deţinea în cadrul instituţiei. Aceasta a motivat că nu doreşte să participe la "agonia instituţională", aşa cum a calificat ea, din perspectiva experienţei sale de 20 de ani în cooperare instituţională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate "a reuşit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici". Locul Corinei Şuteu la conducerea ICR New York a fost ocupat de Doina Uricariu.
Ulterior, conducerea ICR de la Bucureşti a luat decizia de a le schimba din funcţie pe Katia Dănilă, directorul ICR Paris, care a fost înlocuită cu Alexandru Dobrescu, precum şi pe Sabra Daici, director al Institutului Cultural Român din Varşovia, înlocuită, vineri, din funcţie cu Alexandra Nica-Zdaniuk, şi pe directorul ICR Budapesta, Brînduşa Armanca, înlocuită cu Gabriela Matei.
Andrei Marga, preşedintele ICR, a precizat într-o scrisoare postată pe site-ul instituţiei că aceste schimbări din funcţii fac parte din planul pe care el l-a numit "Sincronizarea Institutului Cultural Român" şi care prevede, printre altele, "producerea de noi valori de cultură şi civilizaţie, reprezentarea şi promovarea culturii şi civilizaţiei poporului român în ţară şi în lume, luată în întregime".
Reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde un număr de 17 institute - Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia şi Viena - cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.
Săptămâna trecută, Andrei Marga a declarat că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului institutului, pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China şi Rusia şi pentru plata noilor angajaţi.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe