Margareta Bărbuţă a murit

Criticul de teatru Margareta Bărbuţă, recompensată, în 2002, cu premiul UNITER pentru întreaga activitate, a murit marţi, la vârsta de 87 de ani, informează Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Margareta Bărbuţă a murit

Margareta Bărbuţă a murit (Imagine: Mediafax Foto)

"Născută pe 11 februarie 1922, doamna Bărbuţă a fost unul dintre acei oameni a căror viaţă gravitează în jurul unei arte, dându-i energie, motivare şi putere de a merge mai departe. Spirit metodic şi organizat, cu o sete de cunoaştere nepotolită şi cu o permanentă dorinţă de acumulare, doamna Bărbuţă era o sursă solidă de informaţii actualizate despre profesioniştii din lumea teatrului, bibliotecă ambulantă la care puteai apela cu încredere, fapt care şi îndreptăţea funcţia deţinută, de secretar general al Centrului Român al Institutului Internaţional de Teatru. Un om documentat, care făcea un efort imens de a continua să citească, în condiţiile în care (ironia sorţii...) vederea îi slăbise până aproape de orbire", se arată în comunicatul UNITER.

Trupul neînsufleţit al Margaretei Bărbuţă va fi depus, vineri, la capela Spitalului Colentina. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Pantelimon 2 din Bucureşti.

"Dacă un om ar putea fi definit printr-un singur cuvânt, acest cuvânt ar fi, în cazul Margaretei Bărbuţă, devotament", se arată într-un comunicat al Secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT). "Până în urmă cu patru-cinci ani, oricine intra în secretariatul UNITER putea vedea, la un birou mic, o femeie la fel de mică, fără vârstă parcă, mereu aplecată asupra unei cărţi, a unui ziar sau a unui dosar, cu o lupă în mână. În ultima parte a vieţii - o viaţă lungă şi cumva enigmatică prin discreţia ei desăvârşită -, Margareta Bărbuţă îşi pierduse aproape complet vederea, ceea ce nu o împiedica să lucreze (era secretar al filialei naţionale a Institutului Internaţional de Teatru) şi, mai ales, să fie în permanenţă la curent cu tot ce se întâmplă pe scenă şi în jurul scenei, la noi şi în lumea largă", mai menţionează reprezentanţii AICT. "Teatrul a fost marea pasiune a Margaretei Bărbuţă - şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate, primit în 2002, a consfinţit doar parţial această dragoste şi dăruirea totală prin care ea s-a exprimat. Margareta Bărbuţă a fost un critic atent, sever şi corect şi un activist cultural plin de competenţă şi de abnegaţie. Dispariţia ei lipseşte teatrul românesc de un soldat mereu gata la datorie, care şi-a căpătat, în fine, dreptul la repaus", se încheie declaraţia AICT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici