Margareta Pâslaru a sărbătorit 50 de ani de carieră (Galerie Video)

Margareta Pâslaru a sărbătorit 50 de ani de la debutul său, în cadrul unui eveniment care a avut loc luni, la sediul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor-Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), la care au participat, printre alţii, Aura Urziceanu, Cornel Fugaru şi Elisabeta Bostan.

Urmărește
2258 afișări
Imaginea articolului Margareta Pâslaru a sărbătorit 50 de ani de carieră (Galerie Video)

Margareta Pâslaru a sărbătorit 50 de ani de carieră

După ce 15 invitaţi, printre care s-au numărat Marius Ţeicu, Horia Moculescu şi Ionel Tudor, au împărtăşit amintirile care îi leagă de cântăreaţa şi actriţa care a împlinit 50 de ani de carieră, Margareta Pâslaru s-a adresat celor prezenţi la eveniment, vizibil emoţionată. "Eu vreau să vă sărbătoresc pe dumneavoastră", a spus artista, după care a citit o listă lungă, cu numele tuturor compozitorilor cu care a lucrat de-a lungul timpului. "Aici (sediul UCMR, n.r.) este locul tuturor celor care au avut încredere în noi", a adăugat Pâslaru, apoi s-a oprit, de emoţie. "Dar mai bine să vă cânt", a spus artista, îndreptându-se spre pianul din sala mare a sediului UCMR.

Cântăreaţa, care a debutat la vârsta de 15 ani la o emisiune a Televiziunii Române, a cântat pentru cei aproape 100 de invitaţi, critici muzicali, compozitori, cântăreţi sau admiratori, melodia "Săracă inima mea". La refren, toţi cei prezenţi cântau în acelaşi timp cu Margareta Pâslaru, care, la sfârşitul serii, avea braţele pline cu flori.

"Medalionul" Margareta Pâslaru s-a desfăşurat sub semnul nostalgiei faţă de ceea ce a fost festivalul de la Mamaia şi faţă de ceea ce erau în trecut şlagărele. "Văd aici toţi muzicienii români, pe care îi rog să nu se dea la o parte, să nu lase şlagărul departe (...) UCMR trebuie să se implice din nou în organizarea acestui festival", a declarat fondatorul teatrului Fantasio, Aurel Manolache, venit să îi aducă un omagiu Margaretei Pâslaru. Manolache şi-a amintit-o pe cântăreaţă, pe care mama sa, cântăreaţă de operă, o adusese la Teatrul Fantasio când Margareta avea doar 14 ani, ca pe "o fetiţă cu minijup, o fetiţă care, când a dat drumul la glas, ne-a uimit, pentru că glasul său era diferit de felul în care arăta (...) îmi părea rău că nu terminase liceul şi nu putea să vină la teatru".

"Margareta a izbucnit pe cerul muzicii româneşti", a încercat să ilustreze scriitorul Aurel Storin evoluţia Margaretei Pâslaru în muzica românească, subliniind că artista avea "glasul minunat de adolescentă care de-abia s-a apucat de fumat".

Toţi cei care au vorbit despre artistă au remarcat faptul că Margareta Pâslaru a tratat toate apariţiile sale cu profesionalism, venea cu mult timp înainte ca show-ul să înceapă şi trebuia să cunoască toate detaliile legate de spectacolul său.

Oana Sârbu, venită şi ea să o omagieze pe cântăreaţă, a mărturisit că unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le-a primit la începututl carierei sale a fost să urmeze exemplul Margaretei Pâslaru şi să vină la scenă cu cel puţin o oră înaintea spectacolului. Oana Sârbu a cântat, în onoarea Margaretei Pâslaru, un cântec din repertoriul acesteia, "Cum e oare dragostea?". Microfonul, însă, nu a funcţionat, actriţa fiind obligată să cânte mult mai încet decât negativul, având, totuşi, susţinerea publicului, care bătea din palme.

Elisabeta Bostan, regizoarea seriei "Veronica", din anii '70, în care a jucat şi Margareta Pâslaru, a spus că aceasta a descoperit secretul tinereţii veşnice în dragostea pe care o are faţă de meserie. Marius Ţeicu a descris-o ca fiind "un om perfect din punct de vedere al pregătirii profesionale".

Compozitorul Cornel Fugaru a spus că a fost mereu uimit de succesul pe care Margareta Pâslaru îl avea în turneele din ţară. "Nu puteam să coborâm din autocare în oraşe, pentru că se făcea cârd în spatele nostru".

"În istoria muzicii româneşti există două nume fabuloase: Dan Spătaru şi Margareta Pâslaru", a declarat Horia Moculescu. "Margareta nu ajungea la 50 de ani de carieră dacă nu avea pisălogeala pe care o mai avea Gică Petrescu", a mai adăugat compozitorul.

În cadrul evenimentului au mai cântat melodii ale Margaretei Pâslaru, printre care "Veronica" şi "Lasă-mi, toamnă, pomii verzi", tinerii artişti Marian Stere, Ana Maria Ioniţă şi Claudiu Mirică.

În holul sediului UCMR-ADA erau puse spre vânzare CD-uri cu antologii ale melodiilor artistei, de la cel realizat la împlinirea a 40 de ani de carieră până la "Best of Margareta" sau "Margareta Forever". Potrivit anunţului de pe carcase, toate fondurile obţinute urmează să fie virate în conturile UNICEF sau al Crucii Roşii.

Margareta Pâslaru s-a născut pe 9 iunie 1943, la Bucureşti. A debutat la 15 ani, la o emisiune a Televiziunii Române. După ce a cunoscut un mare succes în România, a decis să plece în Statele Unite, în 1983. După Revoluţie, ea s-a întors de mai multe ori în România. Printre şlagărele artistei se numără "Chemarea mării", "Lasă-mi, toamnă, pomii verzi" şi "Cum e oare dragostea?". Ca actriţă este cunoscută din celebra serie "Veronica".

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici