- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.05.2011, 11:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marinescu (ANCOM): Tranziţia la televiziunea digitală terestră durează mai mult decât ne-am fi dorit
Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, a declarat, marţi, că tranziţia la televiziunea digitală terestră durează mai mult decât şi-ar fi dorit autoritatea, precizând însă că, în prezent, sunt pe circuitul de avizare două proiecte de acte normative prin care ar putea fi demarat procesul.
Urmărește
8 afișări
Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), este prezent, marţi, la conferinţa "Romania in High Definition", organizată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD) la Hotelul Marriott din Bucureşti.
În acest context, Cătălin Marinescu a vorbit despre stadiul digitalizării în România, precizând că nu ar mai risca să dea un termen privind tranziţia la televiziunea digitală terestră, întrucât a mai dat şi acele termene nu s-au respectat.
"Faţă de anul trecut, stadiul digitalizării s-a mai mişcat cumva, în sensul că au fost şi în consultare publică două proiecte de acte normative, şi anume o Ordonanţă de Urgenţă care modifica Legea audiovizualului şi o Hotărâre de Guvern care actualiza strategia de trecere de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră. Aceste două acte normative sunt promovate şi sunt pe circuitul de avizări la ministere sau alte autorităţi. Din păcate, acest proces de avizare nu a ajuns la capăt şi părerea noastră este că durează mai mult decât ne-am fi dorit. Ele sunt pe circuitul de avizare, se pot aproba într-o săptămână, dar se pot aproba şi în două luni. Nu ştiu, nu aş putea să dau şi nu aş mai risca să dau un termen, pentru că am mai făcut lucrul acesta şi termenul a fost depăşit şi nu neapărat din vina mea", a spus Cătălin Marinescu.
El a prezentat însă şi câteva avantaje ale întârzierii tranziţiei la televiziunea digitală.
"Poate spectrul introducerii televiziunii digitale terestre a convins operatorii să introducă pachete digitale şi astfel să avem mai multe programe în HD. Sunt destul de mulţi operatori care furnizează programe în format HD şi acesta este un lucru bun, deci furnizează un serviciu de bună calitate. Pe de altă parte, cred că şi furnizorii de conţinut au început să înţeleagă care este modelul economic al utilizării televiziunii digitale terestre comparativ cu furnizarea retransmiterii programelor audiovizuale pe alte medii - pe cablu. Dacă pe cablu furnizorii de conţinut practic obţin nişte venituri de la operatori, în cazul televiziunii digitale terestre, echilibrul între veniturile pe care le-ar obţine şi plata pe care o vor face către operatorul de multiplex va fi cheia succesului", a spus Marinescu.
Potrivit lui Marinescu, cu excepţia retransmiterii programelor publice, pentru restul televiziunilor ar trebui să existe un abonament, "pentru a permite o dezvoltare pe termen lung".
"Faptul că s-a întârziat un pic poate a permis atât furnizorilor de conţinut, cât şi posibililor broadcasteri să înţeleagă mai bine modelul, să se informeze şi să vină cu acel pachet bun pentru piaţa românească", a mai spus Marinescu.
El a spus, totuşi, că data limită până la care trebuie să se realizeze tranziţia la televiziunea digitală terestră în Română este 1 ianuarie 2013. "Nu s-a cerut o derogare, sperăm ca ea să se întâmple la acel moment", a mai precizat el.
"Din fericire, în România, retransmiterea programelor în format analogic şi eliberarea anumitor părţi de bandă - şi anume canalele superioare, 61 şi 69 - pentru a fi utilizate în alte scopuri, ca de exemplu telefonie mobilă de generaţie a patra, nu sunt legate. Oprirea televiziunii analogice nu este legată de eliberarea spectrului, pentru că, din motive istorice, canalele 61, 69, cu foarte mici excepţii, sunt libere. Pe aceste canale nu se retransmit canale audiovizuale. Din acest motiv, dividentul digital poate fi disponibil în următorii ani", a mai spus Cătălin Marinescu.
El a mai spus că ANCOM a dat posibilitatea mai multor experimente. "Am dat posibilitatea operatorilor din România să testeze echipamentele DVBT şi DVBT2 (...) Unele experimente, cum sunt cele din Bucureşti, sunt adevărate proiecte pilot", a spus Marinescu.
Preşedintele ANCOM a mai spus că le recomandă broadcasterilor ca, în cazul în care ar dori să se extindă proiectele pilot, să spună deschis acest lucru. "Atâta vreme cât se întârzie licenţierea, poate ar fi o soluţie de acomodare a utilizatorilor cu noua tehnologie", a concluzionat Marinescu.
Guvernul vrea să acorde şase licenţe de televiziune digitală terestră, din care una va trebui să asigure o acoperire de 60% din populaţie şi 50% din teritoriu până la 31 martie 2012, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicaţiilor, făcut public pe 6 martie.
Potrivit respectivului proiect de act normativ, un multiplex va fi acordat înainte de 1 ianuarie 2013, următoarele trei, după 1 ianuarie 2013, iar ultimul, după 17 iunie 2015, odată cu încetarea completă a emisiilor de televiziune analogice, se precizează în proiectul de act normativ. Celelalte cinci licenţe vor fi acordate prin selecţie competitivă organizată de ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune, se mai spunea în proiectul respectiv de HG.
Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune (SRTv) ar urma să primească una din cele şase licenţe care vor fi acordate pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea audiovizualului, avizat favorabil, în 10 martie, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).
În august 2010, prin HG 833/2010, Executivul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.
Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.
Adoptarea HG 833/2010 a făcut ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexuri).
Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini, achitate în cadrul licitaţiei.
Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.
Fondată în anul 2009, Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale este principalul for independent consacrat promovării tehnologiilor digitale în România şi în special a tranziţiei la serviciile de televiziune digitală terestră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe