Mario Vargas Llosa, bucuros că Nobelul său "eliberează" statul Peru de imaginea lui violentă

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a spus că este bucuros de faptul că premiul Nobel pe care l-a primit în acest an asociază imaginea statului Peru cu "lucruri mai elevate", diferite de "loviturile de stat, catastrofele naturale şi violarea drepturilor omului" pentru care ţara sa este cunoscută.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Mario Vargas Llosa, bucuros că Nobelul său "eliberează" statul Peru de imaginea lui violentă

Mario Vargas Llosa, bucuros că Nobelul său "eliberează" statul Peru de imaginea lui violentă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest premiu este un motiv de a ne simţi apreciaţi, noi, toţi peruanii, pentru că imaginea statului Peru este de acum asociată cu lucruri mai elevate decât cele pentru care Peru era cunoscut pe plan internaţional", a declarat scriitorul, miercuri, cu ocazia unui discurs pe care l-a susţinut la Lima, informează AFP.

Există "un alt Peru", un "Peru al visătorilor", cel "al folosirii verbului, al creaţiei unor forme artistice şi al unor personaje literare", a declarat Mario Vargas Llosa, aducând cu această ocazie un omagiu poeţilor şi scriitorilor peruani Cesar Vallejo, José Maria Arguedas şi Cesar Moro.

Cu toate acestea, "nu este uşor" să scrii într-o ţară ca Peru, unde "universul culturii este foarte restrâns, unde timp îndelungat scriitorii nu găseau edituri care să îi finanţeze şi nu beneficiau de o bună distribuţie a operelor lor", a adăugat scriitorul.

Din cauza acestei "confidenţialităţi", numeroşi scriitori peruani au fost recunoscuţi şi apreciaţi abia după ce au murit, a explicat Llosa.

Mario Vargas Llosa a primit, miercuri, un omagiu oficial în ţara sa natală, mai întâi la Casa literaturii din Lima, unde a fost vernisată o expoziţie cu operele sale, iar apoi la palatul prezidenţial, unde a fost decorat în cadrul unui banchet organizat în onoarea sa.

Autorul, care are dublă cetăţenie - peruană şi spaniolă -, a sosit luni în Peru, unde îşi petrece, ca în fiecare an, vacanţa de vară australă, declarând că, deşi este foarte obosit, resimte "o imensă dorinţă de a scrie", această activitate fiind întreruptă în ultimele luni de numeroasele conferinţe pe care le-a susţinut după ce a primit, pe 7 octombrie, premiul Nobel pentru literatură pe 2010.

Scriitorul a declarat că se va manifesta din nou pe scena politică, până la alegerile prezidenţiale din luna aprilie, "dacă democraţia peruană riscă să fie ameninţată". Llosa a precizat cu această ocazie că va încerca "prin toate mijloacele legale" să se opună alegerii în funcţia de preşedinte al statului Peru a lui Keiko Fujimori, fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori (1990 - 2000), în prezent aflat la închisoare pentru violarea drepturilor omului.

Comitetul Nobel a decis să-i acorde premiul pentru literatură pe 2010 scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, în vârstă de 74 de ani, pentru "cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său", a anunţat, la Stockholm, Academia suedeză.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui e mort şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 şi 1952, el urmează cursurile unei şcoli militare din Lima - experienţa descrisă în primul roman, "Oraşul şi câinii" (1963).

În 1955 se căsătoreşte cu o mătuşă, provocând mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se căsătorească cu verişoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi ziarist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa.

Scriitorul este tradus în limba română din 1970, iar editura Humanitas a inaugurat, în 2005, o serie de autor Llosa, care are, în prezent, peste 20 de titluri. Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Mario Vargas Llosa se numără: "Oraşul şi câinii", "Conversaţie la catedrală", "Casa Verde", "Pantaleon şi vizitatoarele", "Mătuşa Julia şi condeierul", "Războiul sfârşitului lumii", "Istoria lui Mayta", "Cine l-a ucis pe Palomino Molero?", "Povestaşul", "Elogiu mamei vitrege", "Lituma în Anzi", "Peştele în apă", "Caietele lui Don Rigoberto", "Paradisul de după colţ", "Rătăcirile fetei nesăbuite" etc.

Llosa s-a bucurat de faimă internaţională de la primul său roman, "Oraşul şi câinii", publicat la începutul anilor '60. Volumul a fost tradus imediat în 20 de limbi, pentru ca apoi să fie ecranizat. Este momentul în care a început cariera literară spectaculoasă a scriitorului peruan, care, trei decenii mai târziu, avea să candideze la preşedinţia ţării sale natale, Peru, pierzând însă în faţa lui Alberto Fujimori.

Din 1993, Mario Vargas Llosa are cetăţenie spaniolă, obţinută la trei ani după înfrângerea în alegerile prezidenţiale din ţara sa natală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici