Mark Zuckerberg: Trebuie să respingem extremiştii care încearcă să împiedice libertatea de exprimare

Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, îi îndeamnă pe utilizatorii reţelei de socializare să respingă extremiştii care încearcă să împiedice libertatea de exprimare, amintind că, în urmă cu câţiva ani, un extremist din Pakistan a încercat să obţină condamnarea sa la moarte.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Mark Zuckerberg: Trebuie să respingem extremiştii care încearcă să împiedice libertatea de exprimare

Mark Zuckerberg: Trebuie să respingem extremiştii care încearcă să împiedice libertatea de exprimare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mark Zuckerberg şi-a manifestat, vineri, compasiunea faţă de victimele atentatului terorist produs, miercuri, la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo din Paris, soldat cu 12 morţi.

Mark Zuckerberg a amintit că, în urmă cu câţiva ani, un extremist din Pakistan a încercat să obţină condamnarea sa la moarte, din cauză că Facebook a refuzat să interzică transmiterea pe reţeaua de socializare a conţinuturilor despre profetul Mahomed, pe care pakistanezul le considera ofensatoare.

"Am refuzat, pentru că vocile diferite - chiar dacă acestea sunt uneori ofensatoare - pot face ca lumea să fie un loc mai bun şi mai interesant. Facebook a fost mereu un loc unde oamenii din toată lumea distribuie părerile şi ideile lor. Respectăm legile din fiecare ţară, însă niciodată nu permitem unei ţări sau unui grup de persoane să dicteze ce conţinut pot oamenii să distribuie la nivel internaţional", a spus Mark Zuckerberg, într-un mesaj publicat vineri pe Facebook.

Precizând că reflectează la atacul terorist de la Paris şi la propria sa experienţă cu extremismul, Mark Zuckerberg spune: "Asta este ceea ce cu toţii trebuie să respingem: un grup de extremişti care încearcă să reducă la tăcere vocile şi opiniile altor persoane din lume".

"Nu voi permite ca acest lucru să se întâmple la Facebook. Sunt dedicat misiunii de a construi un serviciu în care oricine poate vorbi liber, fără a se teme de violenţă", mai spune Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg îşi încheie mesajul cu textul "#JeSuisCharlie (Eu sunt Charlie, n.r.)", care a invadat internetul, începând de miercuri, după atacul terorist produs la sediul publicaţiei Charlie Hebdo.

"Gândurile mele sunt alături de victime, de familiile lor, de oamenii din Franţa şi de persoanele din toată lumea care aleg să distribuie punctele lor de vedere şi ideile, chiar şi atunci când este nevoie de curaj pentru a face acest lucru. ‪#‎JeSuisCharlie‬", a mai spus Mark Zuckerberg.

În 2010, în Pakistan a fost iniţiată o investigaţie împotriva mai multor persoane, printre care şi Mark Zuckerberg, după ce acestea au fost implicate în promovarea pe Facebook a unui concurs de caricaturi ale profetului Mahomed, "Draw Muhammad", care a fost considerat o blasfemie, conform legislaţiei pakistaneze, potrivit relatărilor presei internaţionale de la momentul respectiv.

12 persoane (11 bărbaţi şi o femeie) au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre decedaţi se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii săi au urmat, se pare, ordine ale organizaţiei extremiste Stat Islamic, împotriva căreia Franţa este angajată militar în Irak. Pe de altă parte, martorii citaţi de presa franceză au declarat că redacţia publicaţiei Charlie Hebdo a fost atacată de simpatizanţi ai reţelei teroriste Al-Qaida.

Joi, şapte persoane erau reţinute în cadrul anchetei privind atacul, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Potrivit AFP, o sursă judiciară a declarat, la rândul său, că miercuri seară au fost reţinute şapte persoane, bărbaţi şi femei din anturajul a doi fraţi identificaţi drept presupuşii autori ai atacului.

Poliţia franceză a publicat, joi, şi fotografiile celor doi fraţi suspectaţi că ar fi autorii atacului şi care fac obiectul unor "mandate de căutare", Cherif şi Said Kouachi, în vârstă de 32, respectiv 34 de ani, şi a făcut apel la mărturiile persoanelor care au asistat la atac. Cei doi suspecţi "sunt probabil înarmaţi şi periculoşi", a avertizat la momentul respectiv prefectura de poliţie din Paris.

Presupusul lor complice, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei la Charleville-Mézières, în nord-estul Franţei, "după ce şi-a văzut numele circulând pe reţelele de socializare", a anunţat o sursă apropiată dosarului.

Totodată, joi seară, autorităţile franceze au instituit nivelul maxim de alertă în zona din nordul Franţei unde s-ar fi aflat autorii atacului terorist. Vineri dimineaţa, căutarea fraţilor Kouachi s-a intensificat, iar, la momentul difuzării acestei ştiri, forţele de ordine ar negocia cu suspecţii, care ar fi luat un ostatic, potrivit publicaţiei franceze Le Figaro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici