- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.05.2011, 12:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko Bela: Am vrut să trag un semnal de alarmă că există riscul ca ficţiunea să devină realitate
Vicepremierul Marko Bela a declarat miercuri, la deschiderea oficială a Târgului de Carte Bookfest 2011, că, în urmă cu 20 de ani, ideea ca un ministru al Culturii de naţionalitate maghiară să deschidă un asemenea eveniment ar fi fost "o ficţiune".
Urmărește
9 afișări
Marko Bela a făcut parte, alături de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi de preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, dintre vorbitorii de la deschiderea oficiale a Târgului de Carte Bookfest, care se desfăşoară de miercuri până duminică.
"Sunt scriitori care cunosc importanţa şi semnificaţia ficţiunii. Poate acum 20 de ani ar fi fost doar o ficţiune să ne gândim că, (...) în numele Ministerului Culturii şi al Guvernului, va inaugura acest moment (Bookfest, n.r.) un ministru al Culturii de naţionalitate maghiară, scriitor (Kelemen Hunor, n.r.)", a spus Marko Bela.
Acesta a adăugat că prin prezenţa sa şi a altor reprezentanţi ai culturii maghiare este subliniată apropierea culturilor română şi maghiară.
"Am vrut să trag un semnal de alarmă către scriitori, că există riscul ca ficţiunea să devină realitate", a adăugat acesta.
Onorându-şi promisiunea de a crea o tradiţie prin invitarea unei ţări, după găzduirea, în 2010, a Spaniei, ediţia din 2011 a Bookfest are ca invitat de onoare Ungaria. Astfel, oficialii din Ungaria au confirmat deja prezenţa la Bucureşti a scriitorilor Péter Esterházy, Ádám Bodor, Péter Nádas şi a traducătoarei Ana Maria Pop. Publicul este invitat să ia parte la discuţiile despre şi dintre autorii maghiari şi cei români, interacţiune facilitată de traducerea simultană, la cască, oferită de organizator.
"Sunt convins că la astfel de evenimente nu politicul trebuie să vorbească mai mult", a mai spus Marko Bela în deschiderea Bookfest, adăugând că nu politica, ci cultura îi apropie pe oameni.
"Se vor simţi bine nu doar cei din Ungaria şi cei din partea locului", a mai spus el.
La rândul său, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a observat că, în ceea ce priveşte numărul de expozanţi de la Bookfest, industria a evoluat faţă de anul trecut.
"Criza economică a afectat foarte tare şi zona editorială şi zona culturală", a spus ministrul Culturii, adăugând că, "în criza financiară, omul taie cheltuielile culturale".
Ministrul a mai spus că va încerca, pe plan legislativ, să susţină cultura scrisă.
Bookfest este un proiect iniţiat în anul 2006, de Asociaţia Editorilor din România (AER), cu scopul de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a răspunde, în acelaşi timp, nevoii de informare a publicului iubitor de carte. Astfel, timp de cinci zile, într-o "casă a cărţii", se regăsesc scriitori, editori, personalităţi ale culturii româneşti şi internaţionale, jurnalişti şi cititori.
Cea de-a şasea ediţie Bookfest are loc în pavilioanele 14 (C2), 15 (C1), 16 (C4), 17 (C5) şi 18 (C6) ale complexului Romexpo din Bucureşti.
Vizitatorii au intrare liberă la Bookfest, în fiecare dintre cele cinci zile ale evenimentului, de la orele 10.00 la 22.00.
Asociaţia Editorilor din România a fost fondată în 1991 şi este o asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte reprezentanţi din toate domeniile de interes cultural. Scopul Asociaţiei Editorilor din România îl constituie reprezentarea şi apărarea intereselor editorilor de carte din România în faţa instituţiilor legislative, a puterilor publice, a organizaţiilor şi a asociaţiilor non-guvernamentale, a marelui public şi promovarea valorilor reale ale culturii şi spiritualităţii româneşti prin participarea activă la redimensionarea raporturilor dintre actul de cultură şi publicul căruia acesta îi este adresat. Printre editurile membre AER se numără Humanitas, Polirom, Curtea Veche.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe