Marta Petreu şi Andrei Pleşu, premiaţi la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România

"Acasă, pe Câmpia Armaghedonului" de Marta Petreu a primit premiul de cea mai bună carte de ficţiune a anului, în timp ce volumul "Despre frumuseţea uitată a vieţii" de Andrei Pleşu a fost bestsellerul anului la prima ediţie a Galei Industriei de Carte, ce a avut loc vineri, la Biblioteca Naţională.

Urmărește
405 afișări
Imaginea articolului Marta Petreu şi Andrei Pleşu, premiaţi la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România

Marta Petreu şi Andrei Pleşu, premiaţi la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În cadrul galei, premiul pentru cea mai bună librărie a fost împărţit între Compania de Librării Bucureşti şi Cărtureşti, dar o menţiune specială a primit şi librăria "Constantin Noica" din Sibiu.

Titlul de cea mai bună tipografie a fost acordat companiei "Monitorul Oficial", în timp ce premiul pentru cea mai bună bibliotecă a fost împărţit între Biblioteca Judeţeană Timiş şi Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.

La categoria "carte netipărită - e-book" au câştigat "Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor" de Lewis Carrol (Cartier), proiectul de eBook al Elefant.ro şi proiectul de eBook al LiterNet.ro, în timp ce la categoria "audiobook" a câştigat titlul "Plugarul şi moartea" de Johannes von Tepl, în traducerea lui Marin Tarangul şi lectura lui Andrei Pleşu (Humanitas Multimedia), căruia i s-a adăugat colecţia "Lecturi pe întuneric" (Casa Radio), care a primit menţiune.

"Cea mai frumoasă carte" a fost declarat volumul "Găsiţi şi pierduţi/ Found and lost" de Nicu Ilfoveanu, în timp ce la categoria "ilustraţie de carte" a fost declarat câştigător volumul "Grafica fără computer. Vol. 2: Litere. Desen, relief, volum", concepţie Carla Duschka, Ciprian Isac (Atelierul de Grafică).

Cea mai bună traducere a fost, anul acesta, "Cartea Roşie" de C. G. Jung - traducere de Viorica Nişcov (Trei).

Dacă titlul de cea mai bună carte a anului a fost acordat volumului "Acasă, pe Câmpia Armaghedonului" de Marta Petreu (Polirom), aceeaşi distincţie, la categoria "non-ficţiune", a fost primită de Lucian Boia, pentru "Capcanele istoriei (Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950)".

Premiul cititorilor, oferit de cotidianul Evenimentul zilei, a fost oferit volumului "Matei Brunul" de Lucian Dan Teodorovici.

Pe de altă parte, cea mai bună cartea pentru copii a fost declarată "Vise despre case. Carte de poveşti pentru copii şi părinţi" de Eliza Yorkina (Igloo).

Premiul pentru cea mai bună colecţie de carte a fost acordat seriei "Prima dată", realizată de editura Art.

Dacă volumul "Despre fumuseţea uitată a vieţii" de Andrei Pleşu a primit titlul de bestseller, cu aproximativ 45.000 de unităţi vândute, Dan Puric a fost declarat cel mai popular autor.

La secţiunea "new entry", câştigătorii au fost editurile Casa de pariuri literare şi Mac Mac şi librăria Bastilia.

Gala Industriei de Carte, organizată vineri seară în Aula Bibliotecii Naţionale a României, a fost prezentată de Irina Păcurariu. Printre cei prezenţi la prima ediţie a galei s-au numărat traducătoarea Antoaneta Ralian şi scriitoarea Nora Iuga.

Organizată de Federaţia Editorilor din România şi Asociaţia Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Asociaţia Tipografilor "Transilvania", Asociaţia Librarilor din România şi Asociaţia Română de Relaţii Publice, "Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din România" îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei de carte autohtone.

La această primă ediţie a Galei Industriei de Carte din România au putut intra în concurs produsele editoriale ale anului 2011. Au fost invitate să participe toate editurile care sunt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova şi Ungaria care au o filială în România), tipografiile care au sediul în România, bibliotecile autohtone şi librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online înregistrate ca firme româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici